دونالد ترامپ با امضای دو فرمان اجرایی، اعمال تعرفۀ ۲۵ درصدی یکپارچه بر واردات فولاد و آلومینیوم را اعلام کرد. بر این اساس این فرامین، این تعرفهها از ۲۲ اسفندماه اجرایی خواهند شد.
رئیس جمهور ایالات متحده روز دوشنبه و همزمان با امضای این فرامین، تأکید کرد که «هیچ استثنایی» قائل نشده و همۀ واردات آلومینیوم و مشتقاتش از آرژانتین، استرالیا، کانادا، مکزیک، اتحادیۀ اروپا و بریتانیا مشمول این تعرفهها خواهند شد.
دونالد ترامپ همچنین با امضای فرمان مشابهی در مورد فولاد، اعمال تعرفۀ ۲۵ درصدی را برای واردات این محصول از همۀ کشورهای مورد اشاره در فرمان قبلی به علاوۀ برزیل، ژاپن و کرۀ جنوبی اعلام کرد.
بر اساس آمارهای تجاری آمریکا، کانادا و مکزیک بزرگترین صادرکنندگان فولاد به ایالات متحده هستند و برزیل و کرۀ جنوبی هم در ردههای بعدی قرار دارند.
رئیسجمهور آمریکا از تمایلش به اعمال تعرفههای جدید بر واردات خودرو، محصولات دارویی و پزشکی و تراشههای کامپیوتر هم سخن گفته است.
دونالد ترامپ وعده داده که طی روزهای آتی «تعرفههای متقابل» گستردهتری را در قبال کشورهایی که از محصولات وارداتی از آمریکا مالیات میگیرند، وضع کند.
رئیس جمهور آمریکا در دورۀ نخست ریاست جمهوریاش هم، با این استدلال که صنایع آمریکا با رقابتی «غیر منصفانه» از سوی کشورهای آسیایی و اروپایی مواجه هستند، تعرفههای گستردهای را بر واردات از سایر کشورها اعمال کرده بود.
دونالد ترامپ تأکید دارد که آمریکا خود دارای این محصولات و سازندۀ بسیاری از کالاهاست و کمپانیهای آمریکایی باید بیشتر از محصولات و منابع آمریکایی استفاده کنند تا اینکه به واردات از خارج که ارزانتر است متکی باشند.
ترامپ که حامی گسترش تجارت آزاد است، پیاپی برای مردم آمریکا توضیح میدهد که تراز بازرگانی آمریکا با تقریباً تمامی کشورهای جهان، به زیان ایالات متحده بوده و دولتهای پیشین، بهویژه دولت جو بایدن بازار کشور را برای واردات هر نوع کالایی از کشورهای دیگر به حال خود رها کردهاند.
پیتر ناوارُو، مشاور آقای ترامپ در امور بازرگانی، در مورد تعرفههای جدید گفت: «این گامها به تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم در خود آمریکا کمک کرده و امنیت اقتصادی و ملی ایالات متحده را تقویت میکند».
به گفتۀ تیم آقای ترامپ، تعرفههای فولاد و آلومینیوم تولید داخلی را افزایش خواهد داد و صنایع آمریکایی در عرصه فولاد و آلومینیوم که ستون فقرات صنعت هستند، را تقویت میکند؛ اقدامی که ضریب امنیت اقتصادی و ملی آمریکا را بالا برده و آن را تضمین میکند.
دولت ترامپ گفته است آمریکا دیگر نباید در صنایع خود به کشورهای خارجی تکیه کنند و آنها هم آمریکا را «ابله» تصور کرده و تعرفه نپردازند.
او در واکنش به برخی ارزیابیها که تعرفهها ممکن است روند کاهشی کردن تورم را تحت تأثیر قرار دهد، گفته که «کمی سختی در اول کار وجود خواهد داشت اما این امر در نهایت به سود تمامی آمریکا» است.
واکنشها به تصمیم ترامپ
امضای فرامین اجرایی تازه دربارۀ اعمال تعرفههای تجاری، به سرعت با واکنشهای زیادی روبرو شد. کارخانههای فولاد کانادا دربارۀ «اختلال گسترده» در بازار هشدار دادند و کمیسیون اروپا هم تأکید کرد که «برای حمایت از منافع صنایع، کارگران و مصرفکنندههای اروپایی در مقابل اقدامات بدون توجیه»، واکنش متناسب نشان خواهد داد.
اورسولا فوندرلاین با انتشار بیانیهای، از تصمیم ایالات متحده برای اعمال تعرفه بر فولاد و آلومینیوم صادراتی اتحادیه اروپا، «بهشدت ابراز تأسف» کرد و هشدار داد که «تعرفههای غیرمنصفانه بیپاسخ نمیمانند و به واکنشهای جدی و متناسب از سوی اتحادیه منجر خواهند شد».
پیشتر امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در مصاحبهای که در آستانۀ امضای فرامین اجرایی تازه پخش شد، هشدار داده بود که در برابر اعمال تعرفههای جدید علیه اتحادیۀ اروپا، «مقابله به مثل» خواهد کرد و از دولت آمریکا خواسته بود که تمرکزش را روی چین بگذارد.
در همین حال صدراعظم آلمان هم تأکید کرد که اتحادیه اروپا «جبهۀ متحدی» را در قبال تصمیم واشینگتن تشکیل خواهد داد.
اولاف شولتز صبح سهشنبه ۲۳ بهمنماه در پارلمان کشورش، بوندستاگ گفت: «اگر ایالات متحده چارۀ دیگری را برای ما باقی نگذارد، اتحادیۀ اروپا بهعنوان بزرگترین بازار جهان، واکنشی یکپارچه نشان خواهد داد». صدر اعظم آلمان در ادامه ابراز امیدواری کرد که کار به «درگیریهای تعرفهای» نکشد.
![اولاف شولتز صدر اعظم آلمان در پارلمان این کشور](https://gdb.rferl.org/7a8a6ef1-237b-417e-b30c-05a05cd97b9b_w250_r0_s.jpg)
روبرت هابِک وزیر اقتصاد آلمان هم تأکید کرد که درگیریهای تعرفهای، «تنها بازنده» دارند و هیچکس برنده نخواهد شد.
بیست و پنج درصد از فولاد تولیدی اتحادیۀ اروپا راهی آمریکا میشود.
اتحادیه صنایع فولاد بریتانیا هم اعلام این تعرفهها را «ضربهای مهلک» به خود توصیف کرد.
دونالد ترامپ پیشتر از اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی بر محصولات وارداتی از کانادا و مکزیک، و افزایش ۱۰ درصدی تعرفۀ کالاهای چینی خبر داده بود، اما پس از گفتوگو با سران کانادا و مکزیک، اعمال تعرفه بر محصولات این دو کشور را به مدت یک ماه به تعویق انداخت.
در پی اجراییشدن تعرفۀ اضافی بر محصولات چینی اما، پکن در اقدامی متقابل، تعرفههای تازهای را بر ذغالسنگ و گاز مایع وارداتی از آمریکا اعلام و از دوشنبه ۲۲ بهمنماه اجرا کرد.
گوئو جیاکون سخنگوی وزارت خارجۀ چین در سخنانی مشابه وزیر اقتصاد آلمان گفت: «جنگهای تجاری و تعرفهای، هیچ برندهای ندارند».
رئیس جمهور آمریکا، که وعدۀ یک «دورۀ طلایی تازه» برای کشورش را داده، میگوید تعرفههای جدید، تنها صادرکنندگان خارجی را تحت تأثیر قرار خواهد داد و ضربهای به مصرفکنندۀ آمریکایی نخواهد زد.
او البته در ماه جاری تأیید کرد که ممکن است مصرف کنندگان آمریکایی هم برخی آثار «دردناک» اقتصادی این تعرفهها را احساس کنند.
دونالد ترامپ در جریان دیدار هفتۀ گذشتهاش با شیگِرو ایشیبا نخستوزیر ژاپن گفت با «نیپون استیل»، شرکت فولاد ژاپن به توافق رسیده که در صنایع فولاد آمریکا سرمایهگذاری کند.
در پی امضای فرامین اجرایی تازه، ارزش دلار آمریکا در برابر دلار کانادا، پزوی مکزیک و ون کرۀ جنوبی افزایش یافت.