شبکه خبری الحدث شنبه ۸ فوریه ۲۰۲۵ درباره راهکارهای عملی برای مقابله با شبهنظامیان حوثی یمن، گزارشی منتشر کرد. این گزارش به نقل از «مجمع علوم نظامی خاورمیانه» اشاره میکند که دولت یمن برای شکست شبهنظامیان حوثی توان لازم را دارد، اما برای پیروزی کامل، واشینگتن باید یمنیها را به تجهیزات لازم مسلح کند.
بر اساس این گزارش، از زمان آغاز نبرد علیه حوثیها بیش از یک دهه میگذرد و این گروه شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی همچنان بر صنعا و بخش بزرگی از شمال یمن مستقر است، کنترل بندر حدیده را در دست دارد و اکنون به دنبال تسلط بر میدانهای نفتی اطراف استان مآرب است.
منتدى الشرق الأوسط للعلوم العسكرية: الحكومة اليمنية تمتلك السلاح المناسب لهزيمة مليشيا الحوثي ويجب على واشنطن تسليح اليمنيين بالأدوات اللازمة لتحقيق النصر#اليمن#الحدث#قناة_الحدث#الحدث_اليمني pic.twitter.com/cWcNSe4Lln
— ا لـحـدث (@AlHadath) February 8, 2025
تداوم حضور حوثیها نشاندهنده شکست تلاشهای دیپلماتیک دولت بایدن و راهبردهای پیشین است. در واقع، حذف نام حوثیها از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی این گروه را جسورتر کرد. علاوه بر آن، میانجیگری عمان نیز به نتیجه نرسید و اقدامهای نیروی دریایی آمریکا برای عملیات آزادی دریانوردی هم بیشتر یک نمایش قدرت بود تا راهحلی بلندمدت.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری جدید آمریکا، حوثیها را بار دیگر در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. ترامپ در حالی که از متحدان منطقهای آمریکا در سراسر جهان میخواهد به جای اتکا به ایالات متحده، از خود دفاع کنند، مایل است آنچه را متحدان برای انجام دادن این ماموریتها نیاز دارند، در دسترس آنها قرار دهد.
اتکای محض به نیروی نظامی آمریکا و متحدانش راهحلی درست و پایدار نیست. بنابراین، دولت قانونی یمن که در جوامع بینالمللی به رسمیت شناخته شده است، باید برای تامین امنیت سرزمینش ابتکار عمل را به دست گیرد. البته دولت یمن آمادگی خود را برای نبرد با حوثیها نشان داده، اما این دولت بدون تجهیزات و سلاحهای مناسب، همچنان در برابر حوثیها ضعیف است.
مجمع علوم نظامی خاورمیانه نوشته است که اگر واشینگتن واقعا به دنبال بازیابی بازدارندگی، محافظت از تجارت جهانی و مقابله با توسعهطلبی جمهوری اسلامی است، باید یمنیها را به تسلیحات لازم برای پیروزی مجهز کند، زیرا مقابله با تاکتیکهای نامتقارن حوثیهاــ از جمله حملات موشکی، پهپادی، حملات با قایقهای تندرو و مینهای دریاییــ مستلزم اتخاذ یک راهبرد دفاعی چندلایه است.
در این گزارش آمده است که ارتش یمن باید مستقلا توان نظارت، بازدارندگی و حمله به نیروهای حوثی را داشته باشد، نه اینکه با هربار تشدید تنش از سوی تهران، به مداخله غربیها متکی باشد. این بدان معنا است که سامانههای دفاع موشکی، نیروی هوایی، ناوگان دریایی، سامانههای اطلاعاتی، شناسایی و نظارت (ISR) و نیروهای ویژه باید در یک ساختار منسجم ادغام شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در شش ماه اول، باید به تقویت قابلیتهای اطلاعاتی و شناسایی (ISR)، سامانههای ضد پهپادی و گشتهای دریایی تمرکز شود تا عملیات حوثیها قبل از اجرا مختل شوند. برای این مرحله به منظور کسب لحظهای اطلاعات و اجرای حملات دقیق به پایگاههای موشکی حوثیها، به پهپادهای امکیوــ۹ ریپر (MQ-9 Reaper) آمریکایی نیاز است. علاوه بر آن، سامانههای جنگ الکترونیک برای مختل کردن و غیرفعالسازی پهپادها و سامانههای هدایت موشکهای حوثیها و نیز قایقهای تندرو مجهز به موشکهای ضدکشتی برای مقابله با حملات قایقهای انفجاری حوثیها در دریای سرخ هم ضروریاند.
با سرمایهگذاری پایدار طی یک سال آینده، یمن میتواند توان خود برای حملات هجومی و عملیات پاکسازی مینهای دریایی را افزایش دهد. برای این مرحله، دولت یمن احتمالا به پهپادهای هجومی تولید داخل، از طریق همکاری با شرکت اج (EDGE) امارات متحده عربی و شرکت دفاعی سامی (SAMI) عربستان سعودی نیاز دارد تا وابستگی آن به غرب کاهش یابد.
برای این مرحله، به سامانه هیمارس (HIMARS) به منظور حمله دقیق به سایتهای پرتاب موشک حوثیها قبل از هدفگیری کشتیهای بینالمللی، سامانه پدافند هوایی کوتاهبرد (SHORAD) مانند اونجر (Avenger) برای محافظت از نیروهای یمنی در برابر پهپادها و موشکهای حوثیها و ناوهای مینروب برای پاکسازی مینهای دریایی که مسیرهای تجاری و نظامی را تهدید میکنند، نیاز است.
پس از ۱۸ ماه از آغاز این راهبرد،ارتش یمن برای خنثیسازی کامل تهدید حوثیها و جلوگیری از استقرار بیشتر جمهوری اسلامی در منطقه، باید تجهیزات دفاعی و هجومی پیشرفته در اختیار داشته باشد تا ماموریت موردنظر را بهدرستی انجام دهد. این تجهیزات عبارتاند از:
- سامانههای دفاع موشکی ناسامز (NASAMS) یا پاتریوت پکــ۳ (PAC-3) برای رهگیری موشکهای بالیستیک و کروز که حوثیها به سوی بندرگاهها و پایگاههای هوایی یمن شلیک میکنند
- موشکهای ضدکشتی دوربرد (LRASM) برای هدفگیری ناوگان حوثیها و سایتهای پرتاب موشک
- جنگندههای پیشرفته افــ۱۶ (F-16) یا افایــ۱۸ (F/A-18)، البته جنگندههای مزبور لزوما در اختیار یمنیها قرار داده نخواهد شد، بلکه استفاده از آنها در قالب عملیات مشترک با شرکای امنیتی انجام خواهد شد
در طول این فرایند، یمن باید نیروهای ویژه و ابزارهای جنگ سایبری را برای مختل کردن شبکههای موشکی حوثیها توسعه دهد و در عین حال از اطلاعات در اختیار ایالات متحده و شرکای منطقهای مطلع شود و استفاده کند.
در این مرحله، نیروهای عملیات ویژه برای قطع خطوط تامین تسلیحات و اجرای عملیات تخریبی علیه اهداف دریایی حوثیها وارد عمل میشوند. افزون بر آن، اقدامهای سایبری و الکترونیک متقابل هم برای مختل کردن سامانههای هدایت موشکی حوثیها و ارتباطات پهپادهای آنها اجرا خواهد شد.
تشکیل یک ارتش توانمند در یمن کار سادهای نیست، اما شکستهای بیش از یک دهه گذشته نشان داد که میانبرهای سریع جوابگو نیستند.
اجرای این راهبرد بیتردید مستلزم همکاری ایالات متحده، کشورهای حوزه خلیج فارس و شرکتهای دفاعی اروپایی است. در این میان، عربستان سعودی و امارات متحده عربی احتمالا بهعنوان میانجی عمل خواهند کرد. با این حال، چالشها همچنان باقی خواهند بود، زیرا وضعیت زیرساختهای نظامی یمن اسفناک است و بندرها، پایگاههای هوایی و زنجیرههای تامین در برابر حملات حوثیها بسیار آسیبپذیرند. بنابراین، سرمایهگذاری فوری در بخش لجستیک و محافظت از نیروها ضروری است.
از سوی دیگر، دسترسی احتمالی گروههای تروریستی مانند القاعده در شبهجزیره عربستان به این تسلیحات هم خطر جدی دیگری است. شکی نیست که بدون نظارت مناسب، تسلیحات پیشرفته ممکن است به دست افراد و گروههای خطرناک و تروریستها بیفتند، اما ایالات متحده که در زمینه نظارت بر تسلیحات و آموزش نیروهای محلی تجربه کافی دارد، میتواند خطر دسترسی تروریستها به تسلیحات را برطرف کند.
با افزایش توان نظامی یمن، جمهوری اسلامی هم ممکن است میزان ارسال تسلیحات و عملیات خرابکارانه را افزایش دهد، بنابراین، ایالات متحده باید برای مقابله با هرگونه تجاوز جمهوری اسلامی چه از نظر نظامی و چه دیپلماتیک، آمادگی کامل داشته باشد.
البته جمهوری اسلامی اکنون در موقعیتی ضعیف قرار دارد، زیرا سقوط رژیم بشار اسد در سوریه و شکست حزبالله در لبنان، موازنه قدرت را به نفع ائتلاف ضد جمهوری اسلامی تغییر داده است و عملیات نیروی دریایی ایالات متحده در خلیج عدن میتواند مسیرهای ارسال تسلیحات به حوثیها را مسدود کند. فشار دیپلماتیک بر عمان هم میتواند به بازی دوگانه مسقط پایان دهد.
دولت ترامپ خوب میداند که تامین امنیت دریای سرخ و متوقف کردن تجاوزهای حوثیها نیازمند اقدام عملی است، نه ادامه دادن سیاست مماشات.
برگرفته از شبکه خبری الحدث