اقتصادآنلاین- فرشته رضایی؛ کامبیز افسری کارشناس بازار ارز در گفتوگو با اقتصادآنلاین گفت: متاسفانه شرایط اخیر رشد نرخ ارز که به وجود آمده است، شرایط غیرمترقبه و پیشبینی نشدهای نبوده است. در واقع پیش بینی میشد که در ماههای آخر سال جهش ارزی داشته باشیم. وقتی دولتها در طول زمان بازار ارز را سرکوب میکنند یا با هر راهی جلوی واقعی شدن قیمت ارز را میگیرند در واقع این تا یک جایی جواب میدهد، اما این فنر یک جایی در میرود و به سمت قیمت واقعی حرکت میکند.
وی افزود: این شرایط غیر قابل پیش بینی نبود؛ با توجه به حجم نقدینگی که در کشور وجود دارد، افزایش نرخ دلار طبیعی بود اما اتفاقاتی هم افتاد که سرعت این روند را بیشتر کرد. اتفاقاتی مثل انتخابات آمریکا که ترامپ رییس جمهور شد و سیاستی که او برای کشور ما رقم خواهد زد به هر حال سرعت تغییر قیمت ارز را در ایران زیاد کرد.
وی در مورد پیشبینی خود از بازار ارز بیان کرد: من فکر میکنم روند افزایش قیمتها تا حداقل یکه هفته مانده به ماه مبارک رمضان ادامه داشته باشد و از هفته اول اسفند، نه چندان خیلی زیاد، اما مقداری کاهش قیمت را خواهیم داشت.
این کارشناس بازار ارز ادامه داد: مهمترین وظیفه دولت و حاکمیت و وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی اولا شفافسازی و دوماً چابکسازی است. وقتی ما در شرایط فشار اقتصادی قرار داریم باید حجم فعالیتهای دولت را متناسب با بودجه در نظر بگیرند. برای اینکه در خیلی از موارد ردیف بودجههایی به بودجه اصلی وارد شده که هیچ ضرورتی نداشت. باید جلوی اینها گرفته شود. در واقع دولت باید کوچک شود و در هزینهها صرفهجویی کند. اینگونه میتواند مقداری تورم را کاهش دهد. همچنین اگر مدیریتی بر سپردههای بانکی انجام ندهند که برخی با دریافت وامهای کلان بانکی وارد بازار ارز و سکه شوند و سپردهها را به بانکها عودت ندهند، اینها خودش بیانضباطی مالی به وجود میآورد و باعث رشد قیمت و تورم میشود.
افسری ادامه داد: به نظرم ایران کشور ضعیفی نیست و در شرایط فعلی میتوانیم خیلی از این بحرانهای شدیدتر را هم با مدیریت خوب حل کنیم. به شرط اینکه اول نظم اقتصادی وجود داشته باشد و جلوی سوراخهای فساد را در این سد اقتصادی بگیریم. اگر عزم جدی در مسئولین وجود داشته باشد و مردم را امین خودشان بدانند، مسلما ما اینقدر نیروی متخصص و جوان خوب داریم که راه حلهای خوبی برای خروج کشور از بن بستهای اقتصادی بدهند.
وی اضافه کرد: نیمی از جمعیت کشور تحصیل کرده و جوان و نخبه هستند و به نظرم اگر اینها را وارد سیستم مدیریتی کنیم، نتیجه بسیار بهتری از مدیران بازنشسته و امتحان پس داده که هنوز میخواهند با روش قبلی سیستم اقتصادی را بچرخانند، میگیریم. افسری تاکید کرد: هیچ دولت و حاکمیتی دوست ندارد که ارزش پول ملیاش افت کند. اینکه برخی عنوان میکنند دولت به دنبال کسری بودجه خودش است اینها حرفهای بی اساس و بدون عقلانیت است و دولت به دنبال این نیست. دولت اگر پول نیاز داشته باشد میتواند در کمترین زمان هزاران میلیارد تومان در ماه پول بدون پشتوانه خلق کند. واقعیت این است که دولت هم دستش بسته است و هم در شرایط بدی است. ولی باز هم تاکید میکنم اگر نیروهای جوانتر و متخصص در سیستم اقتصادی و مدیریتی کشور استفاده شود راحتتر این بحرانها حل میشود.