سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۲۲ بهمن اعلام کرد در اعتراض به بازداشت کارکنانش توسط حوثیها، همه فعالیتهای خود را در مناطق تحت کنترل این گروه نیابتی جمهوری اسلامی در یمن به حالت تعلیق درآورده است.
سازمان ملل در بیانیهای خاطرنشان کرد تصمیم «فوقالعاده» برای توقف عملیات و برنامههای این نهاد بینالمللی در مناطق تحت کنترل حوثیها در یمن، به دلیل نبود شرایط و تضمینهای امنیتی لازم اتخاذ شده است.
در این بیانیه همچنین آمده است که سازمان ملل متحد با توقف عملیات خود به حوثیها فرصت میدهد تا «ترتیب آزادی پرسنل سازمان ملل که بهطور خودسرانه بازداشت شدهاند» را فراهم کنند.
شورشیان حوثی وابسته به حکومت ایران، در ماههای اخیر دهها تن از کارکنان سازمان ملل و افراد مرتبط با گروههای امدادی، جامعه مدنی و نیز سفارت آمریکا در صنعا را بازداشت کرده و تا امروز هیچ یک از آنها را آزاد نکردهاند.
این گروه در آخرین مورد، اوایل بهمنماه، هفت کارمند سازمان ملل را بازداشت کرد.
در پی این رخداد، سازمان ملل از ۵ بهمن همه سفرها به مناطق تحت کنترل این گروه را تعلیق کرد و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، با انتشار بیانیهای خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این ۷ نفر و دیگر کارکنان بازداشتی شد.
حوثیها پیش از این نیز دستکم ۱۶ کارمند یمنی سازمان ملل را بازداشت کرده بودند.
حوثیها که به عنوان نیروی نیابتی جمهوری اسلامی شناخته میشوند، از سال ۲۰۱۴ صنعا را تصرف کرده و با ائتلافی به رهبری عربستان سعودی و دولت قانونی یمن درگیر شدند.
جنگ یمن که حدود یک دهه ادامه دارد، بیش از ۱۵۰ هزار نفر را به کام مرگ کشانده و یکی از بدترین بحرانهای انسانی جهان را رقم زده است. هزاران نفر توسط حوثیها زندانی شدهاند و بازداشتشدگان تحت شکنجههای شدید قرار گرفتهاند.
حوثیها که در دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ در فهرست سازمانهای تروریستی قرار گرفته بودند، با آغاز به کار جو بایدن و با توجیه «امکان دریافت کمکهای بشردوستانه» از این فهرست خارج شدند.
دونالد ترامپ، پس از آغاز به کار مجدد به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده در اول بهمن ماه امسال، دوباره حوثیها را به فهرست دولت آمریکا از گروههای تروریستی خارجی بازگرداند.