به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «مسئله عفاف» بهتازگی توسط نشر کتاب طه منتشر شده است که به نظر میرسد از دیدگاه نویسنده این کتاب، در وهله نخست، عفاف مسئله اصلی است، نه حجاب! توضیح این موضوع آن است که هرچند اکثر تألیفات در این حوزه، حجاب و عفاف را همراه هم و بدون مرزبندی روشن تبیین میکنند و تمرکز ویژهای بر حجاب داشته و عفاف را در حاشیه آن مطرح مینمایند، اما رویکرد این کتاب کاملاً برعکس است. در این اثر، عفاف محور اصلی بحث است و از چیستی، چرایی و چگونگی آن بهعنوان یک فضیلت اخلاقی بروندینی سخن به میان آمده است.
مهدی شجریان، نویسنده این کتاب، فصلی را بهصورت مفصل به تبیین و تشریح تفاوتهای میان حجاب و عفاف اختصاص داده است.
به اعتقاد او، هرچند این دو مفهوم همسان و همارز شمرده میشوند، اما بررسی آیات و روایات اسلامی و نیز دقت در اندیشههای بسیاری از دانشمندان اسلامی، تفاوتهای هفتگانهای را بین این دو آشکار میسازد. این تفاوتها نهتنها باور به همسانی این دو را رد میکند، بلکه دلایلی برای ناهم ارزی آنها ارائه میدهد.
یکی دیگر از فصول کتاب به تحلیل نسبت میان عفاف و جنسیت پرداخته است. در نگاه بسیاری، عفاف امری زنانه تلقی میشود و مردان مخاطب آن نیستند؛ یا اگر مردان نیز مخاطب عفاف باشند، اهمیت آن برای آنها به مراتب کمتر است و این زنان هستند که باید بهصورت ویژه اهل عفت باشند. نویسنده هر دو باور را به چالش میکشد.
به اعتقاد او، عفاف نه امری زنانه و نه مردانه، بلکه یک فضیلت اخلاقی انسانی و فراجنسیتی است. در شرایط عادی، هر دو جنس از نظر اخلاقی موظف به زیست عفیفانه هستند و در این زمینه نباید جنس خاصی را مخاطب اصلی این فضیلت دانست.
مطالعه این کتاب، با ارائه نگاهی نسبتاً متفاوت، در شرایط کنونی که مسئله حجاب در کانون توجه بسیاری قرار گرفته است، خالی از لطف نیست.