شناسهٔ خبر: 71292263 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تحولات اوکراین| ترامپ: اروپا باید به کی‌یف تضمین‌ امنیتی دهد

دستور ترامپ برای رایزنی‌هایی برای بررسی راه‌های حل‌ مناقشه اوکراین، شرط جدید زلنسکی برای مذاکره با پوتین، شروط روسیه برای امضای توافق صلح، امید اردوغان به پایان سریع درگیری و ناتوانی جنگنده میراژ در تغییر اوضاع جبهه، از رویدادهای مهم جنگ هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،  مایک والتز، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور ایالات متحده  اعلام کرد که دونالد ترامپ قصد دارد درگیری در اوکراین را هرچه سریعتر به پایان برساند و پس از آن، مسئولیت تضمین‌های امنیتی این کشور به اروپا واگذار خواهد شد. 

وی شب گذشته در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی NBC این مطلب را فاش و تأکید کرد: «ترامپ قصد دارد این درگیری را پایان دهد و سپس مسئولیت تضمین‌های امنیتی به‌طور کامل بر عهده اروپایی‌ها خواهد بود.»

والتز همچنین یادآور شد که این هفته مذاکراتی در اروپا با حضور وزیر امور خارجه، وزیر دفاع، معاون رئیس‌جمهور و نماینده ویژه ایالات متحده در امور اوکراین برگزار خواهد شد که در آن جزئیات حل‌وفصل بحران موردبحث قرار می‌گیرد. به گفته مشاور ترامپ، واشنگتن همچنین قصد دارد در این مذاکرات با کی‌یف درباره مسائل مربوط به منابع طبیعی، ازجمله فلزات نادر، نفت و گاز، گفت‌وگو کند.

این در حالی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز اعلام کرده که تنها در صورت دریافت تضمین‌های امنیتی از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا، آماده مذاکره با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، خواهد بود. وی شب گذشته در مصاحبه با شبکه تلویزیونی انگلیسی ITV News در پاسخ به سوالی درباره آمادگی برای گفت‌وگوی مستقیم با پوتین گفت: «اگر اطمینان داشته باشم که آمریکا و اروپا ما را رها نکرده و از ما حمایت خواهند کرد و تضمین‌های امنیتی از سوی آنها دریافت کنیم، من آماده هر گونه مذاکره‌ای هستم، بله.»

زلنسکی همچنین در این مصاحبه اطمینان داد که امکان پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین تا سال 2025 وجود دارد. وی تأکید کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، خواهان پایان سریع جنگ است و از وی خواست تا همراه با اتحادیه اروپا فشار بر روسیه، به‌ویژه از طریق تحریم‌ها، را افزایش دهد.

در  این رابطه، جکسون هینکل، کارشناس و روزنامه‌نگار آمریکایی یادآور شد که با توجه به روند اوضاع در میدان نبرد، اوکراین باید بدون هیچ‌گونه شرطی تسلیم شود و این تنها راه‌حل است.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و هشتاد و سومین (1083) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

روسیه خواهان صلح است، نه آتش‌بس موقت در اوکراین

واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل بامداد امروز، دوشنبه، در مصاحبه با خبرگزاری "نووستی" اعلام کرد که مسکو در مناقشه کنونی در اوکراین خواهان "صلح و نه آتش‌بس" است و این صلح تنها در صورت تحقق شرایط تعیین‌ شده از سوی روسیه امکان‌پذیر خواهد بود.

وی تأکید کرد: «ما خواهان صلح هستیم، نه آتش‌بس، و این صلح تنها در صورت تحقق شرایطی که به‌خوبی شناخته شده و بارها مطرح کرده‌ایم، امکان‌پذیر خواهد بود.»

نبنزیا تأکید کرد: «ما آماده برقراری تماس هستیم، اما این تماس‌ها باید بر اساس برابری و با لحاظ شدن منافع روسیه باشد. ما در انتظار سیگنال‌های مناسب از طرف آمریکایی هستیم.»

وی با اشاره به اینکه رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین بارها بر آمادگی کشورش برای مذاکره بر مبنای واقعیت‌های کنونی تأکید کرده، افزود: «برای آغاز گفت‌وگو، ابتکار عمل باید از هر دو طرف صورت گیرد و در حال حاضر بسیاری از مسائل در این زمینه به تصمیمات دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، بستگی دارد.»

پیش‌ از این ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، ابتکارعمل‌هایی را برای حل‌وفصل بحران اوکراین ارائه کرده بود. به گفته وی، مسکو بلافاصله پس از خروج نیروهای اوکراینی از مناطق جدید روسیه، آتش‌بس را برقرار کرده و آمادگی خود را برای مذاکرات اعلام خواهد کرد.

علاوه بر این، پوتین تأکید کرد که کی‌یف باید از قصد خود برای پیوستن به ناتو صرف‌نظر کند، فرآیند خلع سلاح و "نازی‌زدایی" را انجام دهد و وضعیت بی‌طرف، غیرمتعهد و عاری از سلاح هسته‌ای را بپذیرد. رئیس‌جمهور روسیه همچنین به لغو تحریم‌های اعمال‌شده علیه روسیه به‌عنوان یکی از شرایط صلح اشاره کرد.

شروط روسیه برای امضای توافق صلح با اوکراین

 نماینده دائم روسیه در سازمان ملل تأکید کرد که برای مسکو "اصل اساسی" این است که هرگونه توافق صلح احتمالی با کی‌یف باید توسط رهبری قانونی اوکراین امضا شود. واسیلی نبنزیا، یادآور شد که فرمان ولودیمیر زلنسکی مبنی بر ممنوعیت هر گونه مذاکره با مسکو، همراه با غیرقانونی بودن ادامه ریاست جمهوری وی، می‌تواند روند مذاکرات و نهایی‌سازی نتایج آن را پیچیده کند.

این دیپلمات اشاره کرد که روسیه همواره بر آمادگی خود برای گفت‌وگو "با تمامی طرف‌هایی که به دنبال صلحی پایدار و بلندمدت بر اساس شرایطی قابل قبول برای هر دو طرف هستند" تأکید کرده است. بااین‌حال، او این سوال را مطرح کرد که در چارچوب وضعیت فعلی اوکراین، چه کسی توافقات صلح احتمالی را امضا خواهد کرد و این توافقات چگونه از لحاظ حقوقی تنظیم خواهند شد.

نماینده روسیه یادآور شد که زلنسکی با صدور فرمانی، مذاکره با روسیه را ممنوع کرده، درحالی‌که دوره قانونی ریاست او در ماه مه سال گذشته به پایان رسیده و طبق قانون اساسی اوکراین، این دوره نمی‌توانسته تمدید شود. وی افزود: «این عوامل می‌توانند روند مذاکرات و نهایی‌سازی نتایج آن را پیچیده کنند. اگر مذاکرات غیرقانونی باشند، نتایج آن‌ها نیز ممکن است بعداً از نظر حقوقی بی‌اعتبار اعلام شوند. بسیار مهم است که افرادی که توافق‌نامه‌های صلح را امضا می‌کنند، اختیار قانونی برای انجام این کار را داشته باشند.»

پیش‌ از این، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرده بود که در صورت تمایل برای یافتن یک راه‌حل توافقی، می‌توان با هر کسی درباره اوکراین مذاکره کرد. بااین‌حال، او تأکید کرد که زلنسکی به دلیل "غیرقانونی بودن موقعیت خود" حق امضای هیچ توافقی را ندارد.

ترامپ به مشاور خود دستور داد جلساتی درباره اوکراین ترتیب دهد

روزنامه "نیویورک پست" شب گذشته گزارش داده است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، به مایک والتز، مشاور امنیت ملی خود، مأموریت داده است تا جلسات رایزنی را برای بررسی راه‌های حل‌وفصل درگیری نظامی در اوکراین ترتیب دهد.

طبق این گزارش، ترامپ در گفت‌وگو با مشاور خود که در هواپیمای ریاست‌جمهوری "ایر فورس وان" به وی پیوسته بود، گفت: «باید این جلسات را آغاز کنیم. آن‌ها می‌خواهند دیدار کنند. هر روز انسان‌های بیشتری جان خود را از دست می‌دهند. سربازان جوان و زیبایی کشته می‌شوند، جوانانی که مانند پسران من هستند، از هر دو طرف و در سراسر میدان جنگ جان می‌بازنند و این کشتارها باید متوقف شود»

این روزنامه یادآور شد که در همان زمان، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که برای پایان دادن به درگیری مسلحانه در اوکراین یک طرح مشخص در اختیار دارد.

ترامپ افزود: «امیدوارم این مسئله به‌سرعت حل شود. من می‌خواهم به این وضعیت لعنتی پایان دهم.»

پیش‌تر در همان روز، ترامپ اعلام کرده بود که مکالمه‌ای تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، درباره حل‌وفصل بحران اوکراین داشته است.  در این زمینه دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز این اطلاعات را نه تأیید و نه تکذیب کرد.

ترکیه همچنان به حل‌وفصل مسالمت‌آمیز بحران اوکراین امیدوار است

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه اعلام کرد که آنکارا نمی‌خواهد امید خود را به حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری در اوکراین از دست بدهد و پیام‌های رهبران روسیه و ایالات متحده را در این زمینه مثبت ارزیابی می‌کند.

وی در جریان یک کنفرانس خبری در فرودگاه، پیش از آغاز "تور آسیایی" خود که شامل سفر به مالزی، اندونزی و پاکستان است، تاکید کرد: «ما نمی‌خواهیم امید خود را به حل‌وفصل مسالمت‌آمیز از دست بدهیم. در این چارچوب، پیام‌های آقای ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و آقای پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، را مشاهده می‌کنیم و آن‌ها را مثبت ارزیابی می‌کنیم.»

اردوغان همچنین تأکید کرد که آنکارا آماده است تا در روند حل‌وفصل صلح‌آمیز بحران اوکراین نقش‌آفرینی کرده و در صورت نیاز میزبان این مذاکرات شود.

اعتراف کوله‌با: اوکراین دیگر شانسی برای دستیابی به سلاح هسته‌ای ندارد

دمیتری کوله‌با، وزیر امور خارجه پیشین اوکراین ابراز عقیده کرد که کی‌یف شانس داشتن سلاح هسته‌ای را زمانی از دست داد که در سال 1994 توافقنامه بوداپست را امضا کرد و اکنون نیز نمی‌تواند سلاح هسته‌ای بسازد، زیرا این اقدام منجر به از دست دادن حمایت غرب خواهد شد.

وی در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفت: «اگر اکنون تصمیم به تولید سلاح هسته‌ای بگیریم، باید درک کنیم که این اقدام به معنای از دست دادن حمایت تمامی شرکایمان، توقف ارسال تسلیحات و حتی عدم تمدید تحریم‌های [ضدروسیه] در نخستین فرصت خواهد بود. به همین دلیل، دستیابی به سلاح هسته‌ای برای ما یک تابو محسوب می‌شود.»

کوله‌با همچنین افزود که برای سایر کشورها، از جمله متحدان اوکراین، قوی شدن این کشور به‌صرفه نیست.

چند روز قبل، کیت کلاگ، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، در امور اوکراین اعلام کرده بود که احتمال اینکه کی‌یف بتواند دوباره به سلاح هسته‌ای دست یابد، «بسیار اندک» یا حتی «صفر» است.

جنگنده‌های میراژ هم تغییری در روند درگیری ایجاد نخواهند کرد

مجله آمریکایی "نشنال اینترست" (The National Interest) گزارش داده است که ارسال جنگنده‌های Mirage-2000 فرانسوی به اوکراین نیز قادر نخواهد بود تا روند درگیری نظامی در این کشور را تغییر دهد. 

در این گزارش آمده است: «هواپیماهای Mirage-2000 به همراه جنگنده‌های F-16 که قبلاً به کی‌یف تحویل داده شده‌اند، ممکن است توانمندی نیروی هوایی اوکراین را تا حدودی تقویت کنند، اما تأثیری بر روند کلی درگیری که به بن‌بست رسیده، نخواهند داشت.»

پیش‌ از این در همان روز، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هشدار داده بود که تحویل میراژهای فرانسوی به اوکراین، وضعیت را برای غرب و مقامات کی‌یف بیش‌ازپیش به بن‌بست خواهد کشاند.

چند روز قبل، سباستین لوکورنو، وزیر دفاع فرانسه اعلام کرد که نخستین جنگنده‌های Mirage-2000 که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در ژوئن 2024 وعده ارسال آن‌ها را داده بود، به اوکراین رسیده‌اند.

از سوی دیگر، آلکسی میشکوف، سفیر روسیه در فرانسه، ارسال این جنگنده‌ها به اوکراین را "یک روش رایگان برای از رده خارج کردن تجهیزات" توصیف کرد. به گفته وی، برای فرانسه ارزان‌تر است که به‌جای اوراق کردن این تجهیزات در داخل کشور، آن‌ها را به کی‌یف ارسال کند و این اقدام را تحت عنوان "چندین میلیون یورو کمک دیگر" جلوه دهد.

انتهای پیام/