سلیمه سائری مدیرکارگروه خانواده بسیج اساتید دانشگاه، در گفتوگو با خبرگزار حوزه و روحانیت خبرگزاری تسنیم، منشأ انقلاب اسلامی ایران را حوزههای علمیه دانست و گفت: حضرت امام با اقداماتی که در حوزه انجام دادند و روشنگری که در طلبههای آن زمان ایجاد کردند، جوششی درونی به وجود آوردند و اثرگذاری این طلاب واقعی انقلاب در مردم به قدری مؤثر بود که این قیام شکل گرفت و هیچکس نمیتواند این را انکار کند که نقش حوزههای علمیه در شکلگیری این انقلاب جهانی چقدر عظیم بوده است.
مشاور مدیرحوزههای علمیه خواهران استان قم درباره چرایی برخاستن مردم علیه طاغوت گفت: نفسهای گرم و تأثیر مادی و معنوی بزرگان که در عامه مردم بود و عدم ایجاد فاصله بین مردم و روحانیت که وجود داشت، زمینه تحول معنوی را ایجاد کرده بود؛ از این رو نمیتوانستند ظلم را تحمل کنند، ولو اینکه از نظر ظاهری یک رفاه نسبی هم داشته باشند؛ چون مختص قشر خاصی نبود، چه آنهایی که وضعشان خوب یا بد بود و چه آنهایی که نگاه دینی داشتند یا نداشتند. در همه اینها تحول را به وجود آورد.
سائری با اشاره به سخن امام خمینی که فرمودند انقلاب نباید بهدست نااهلان سپرده شود، گفت: متأسفانه در چندین دهه بهدست نااهلان سپرده شد و این فاصله زیاد شد. آنموقع مردم دین را در روحانیت میدیدند. الان شاید اینطور نباشد، چون بعضی ممکن است روحانینما باشند و آن ضوابط را رعایت نکنند. روحانی که ملبس به لباس پیامبر صلی الله علیه و آله میشود و میخواهد در آن مسیر حرکت کند و نقطه اوج را برای جامعه بشری ایجاد کند باید آن مؤلفهها و ارزشها را در خودش ایجاد کند.
استاد حوزه و دانشگاه درباره آفتهایی که انقلاب را تهدید میکند، اظهار کرد: یکی از آفتها فاصله گرفتن مسئولین و حتی بعضی از مردم از ارزشها و مؤلفههای دینی و عدم آشنایی با بزرگان دینی است. گاهی آگاهی دارند، اما بهخاطر لذتهای دنیایی جذب آن لذتها میشوند و نمیتوانند از آن مؤلفهها استفادهکنند.
وی افزود: چقدر رهبر انقلاب بر بازگشت به سیره بزرگان دین تأکید میکنند. چقدر در ولادتها و شهادتهای ائمه (ع) توصیه میکنند که سیره ایشان را مطالعه کنید و اینها یک گوشزد است که ما به این سیرهها برگردیم، چون حرکت انقلاب در همین مسیر است.
عضو ستاد راهبری حجاب وعفاف کشور در توضیح یکی آفتهای دیگر گفت: یکی دیگر از آفتها این است که ما آن دیدگاهها را بهروزرسانی نکردیم. جهان در حال تحول سریع سیاسی اجتماعی فرهنگی است و این در فرهنگ دینی ما تأثیر گذاشته است. برخی از نخبگان حوزوی بر همین تمرکز کنند و سیره بزرگان را با واقعیت امروز مطابقت دهند.
وی ادامه داد: فاصله بین مردم و مسئولان و ابزاری نگاه کردن به مردم از جمله آفتها است در حالی که انقلاب اسلامی، مردمی است.
مدیر کارگروه خانواده بسیج اساتید دانشگاه با انتقاد از بعضی ساختارهای حوزوی خاطرنشان کرد: حوزههای علمیه باید از این ساختاری که درست شده خارج شوند، ساختاری که محدودشان کرده به بروکراسی امروز، کاغذبازی و همین توسعه مسئولیتها؛ ما میتوانیم مسئولیتها را محدود تعریف کنیم؛ اما هر مسئولیتی با هدف عظیمی حرکت کند. تعداد در دین برای ما شرط نیست و گسترش کمیّت خودش یک آفت است. مهم این است که من بهعنوان یک مسئول، حداقل در بازه زمانی خاص چند طرح عملیاتی که کاملاً کار شده و همه آسیبها و اهدافش مورد بررسی قرار گرفته، عملیاتی کنم و وارد مرحله بعد شوم.
حوزه و دانشگاه نباید در مسیر تحول، خود را گم کنند
وی افزود: بزرگان حوزه که دغدغهمند هستند و هر کدام در جایگاه خودشان صاحب علم و معرفت هستند باید در بهروزرسانی مؤلفههای دینی در حرکت با این تحول جدید جهانی بازنگری کنند.
سائری ادامه داد: حوزه علمیه از لحاظ عمق دینی قوی است؛ اما در روش ضعیف است. دانشگاه روش دارد؛ اما موارد معرفتی دانشگاه ضعیف است. اینها در کنار هم میتوانند همدیگر را به تکامل برسانند. و وحدت حوزه و دانشگاه است که میتواند مسیر جوان امروز را روشن کند و اینکه در این تحولات خودش را گم نکند و غرق نشود.
استاد حوزه و دانشگاه با توجه به ادعاهای روشنفکران دینی نسبت به افول دینداری گفت: افول دینداری را شاید سه گروه مطرح کنند؛ یک گروه که اصلاً دیندار نیستند و میخواهند خودشان را از این طریق توجیه کنند. گروهی دیگر مدعی دینداری هستند؛ اما دنبال لذتهای دنیایی هستند. عدهای هم که دیندار هستند اصلاً دینشان را بهروزرسانی نکردند. اینها همانهایی هستند که امام از آنها بهعنوان روحانیون متحجر نام میبرد.
وی تصریحکرد: دینداری افول نکرده است. قبل از انقلاب شاید دینداری فردی بود، اما الان دینداری اجتماعی است که بحث اربعین و اعتکاف و تشییع شهدا نشانه دینداری اجتماعی مردم است، اینها نهتنها کم نشده؛ چندین برابر بیشتر شده است. این افول ادعایی بر اساس تبلیغات رسانهای بزرگنمایی میشود. همین خانمی که حجاب کامل ندارد در اوج ارتباطش با خدا، تحول درونی دارد و این نشانه دینداری است، منتهی باید مقداری جهت داد که به درک حقیقت برسند و طبق رهنمودهای رهبر انقلاب احتیاج به جهاد تبیین دارد.
عضو ستاد راهبری حجاب و عفاف کشور درباره سنجش و ارزیابی دینداری گفت: ما بر اساس اعتقادات دینی یک ایمان داریم و یک عمل صالح. قرآن کریم میفرماید «والوزنُ یومئذٍ الحقّ»؛ توزین اعمال بلکه توزین اشخاص، حق است و حتماً این اتفاق میافتد. سنجش ما عملی است؛ یعنی اگر همه متولیان امر و همه کسانی که در مراکز آموزشی خدمت میکنند به همین مؤلفههای دینی دقت کنند و مسئولین را بر اساس ضوابط انتخاب کنند این مشکلات را نداشتیم.
سائری در پایان اشاره کرد که چندین سال قبل انجمن اولیاء و مربیان در مدارس داشتیم. اگر اختلافی در خانواده پیش میآمد، انجمن ورود پیدا میکرد و عملاً اجازه نمیداد این اختلاف به فروپاشی خانواده بینجامد. هم دانشآموز در امنیت روانی قرار میگرفت هم استحکام خانواده حفظ میشد. الان اینها کنار رفته و بحث صیانت از خانواده مطرح نیست. مسائلی مثل حجاب مبانی دینی ما است و تزریق آن از طریق کتب است و باید عملیاتی باشد. وقتی اینها را ملاک قرار بدهیم، آن عمل معیار سنجش میشود.
انتهایپیام/
∎