بازار گروه بورس: نگرانی درباره روند آتی فشار علیه صادرات کالاهای ایرانی در بورس ایران نیز تا حدودی بازتاب پیدا کرده است. هرچند از هفتهها قبل بورس داشت خودش را آماده چنین روزی میکرد و تا حدودی زهر تحریمهای ترامپ گرفته شده با این حال همچنان بازار سهام نوسانی است و چشمانداز بازار شفاف نیست.
جریان نقدینگی دوباره خاموش شدهاست جریانی که اگر دوباره حس تماشاچی بودن را در خود تقویت کرده و آمار خرید و فروشها و خروج پول نیز تا حدودی آن را نشان میدهد. هر چند صفوف پشت صف پتروشیمیها نشان میدهد پول هست و انگیزه هم وجود دارد و کمی باید بر جو رکود و رخوت فعلی غلبه کند. چراکه بازار در دل خود قابلیتهای خوبی برای هفتهها و ماههای آتی دارد اما در کوتاه مدت نیاز به رویدادهای بهتر و مهمتری برای پیشبرد امور دارد.
به گفته محسن اسلامی سناریوی بدبینانه از دست رفتن ۲.۷۴۰ است. از لحاظ تکنیکی از دست رفتن این حمایت، به منزله تکمیل الگوی سر و شانه سقف است و چه بخواهیم چه نخواهیم بسیاری از تکنیکالیستها طرف فروش میشوند
محسن اسلامی، تحلیلگر بازار سهام به بازار گفت: «سناریوی خوشبینانه، برگشت شاخص از محدودهکنونی و در ادامه شکسته محدوده مقاومتی ۲.۸۵۰ است که میتواند زمینهساز سقف ۲.۹۵۰ باشد. همچنین سناریوی بدبینانه از دست رفتن ۲.۷۴۰ است. از لحاظ تکنیکی از دست رفتن این حمایت، به منزله تکمیل الگوی سر و شانه سقف است و چه بخواهیم چه نخواهیم بسیاری از تکنیکالیستها طرف فروش میشوند.»
او افزود: «عدم تمدید گواهیهای سپرده ۳۰ درصدی خبر خوبی بود ولی سوال اینجاست که مقصد این منابع مالی کجاست؟ کل مبلغ این گواهیهای سپرده حدود ۲۸۰ هزار میلیارد تومان (۲۸۰ همت) برآورد شده که نصف ده درصد این مبلغ هم میتواند بورس را شارژ کند.»
اسلامی تاکید کرد: «ترس از ایجاد الگوهای کاهشی تکنیکالی ذهن برخی را درگیر کرده و در سوی دیگر جریان قوی خبری مثبت هم برای رشد بازار وجود ندارد و همین موضوع باعث شد تا شرایط کمی متفاوت باشد. درواقع بسیاری از فعالان بازار سرمایه معتقدند نقاط فعلی نقاط مهم و حساسی برای بازار است که اگر نتواند تعیین تکلیف کند اسیر اصلاح بیشتر و گرفتار ریزشهای ادامهدارتری خواهد شد.»
بازار با وجود فشار روانی ارزنده است
بازار در نقاط فعلی نهایت ۸ تا ۱۰ درصد کمتر در بسیاری از سهمها آنچنان از نظر قیمتی جذاب میشود که بدون هیچ حمایتی تلاشها برای خرید فعال میشود اما مشکل خبرها و اتفاقات منفی است که بازار آن را متلاطم و ناهمگون میبیند در غیر اینصورت اصلا نیازی به فرار از الگوها نیست.
از طرف دیگر یک حرکت ویژه از خودرو پس از تغییر مدیریت یا تجدید میتواند یکی از این عوامل موثر باشد، حرکت خودروییها همیشه حرکت ویژه و خاص برای بازار بوده است. بسیاری برای عقیدهاند رشد بازار با رشد نیما آغاز شد و مرحله جدید رشد بازار نیز میتواند با حرکت جدید نیما و کم شدن فاصله نرخ دلار توافقی آزاد باشد.
همچنین اخبار مثبت از fatf شاید بتواند بخشی از بازار را حفظ کند و صد البته یک خبر خاص سیاسی میتواند همه موارد بالا را تحت تاثیر قرار داده و یک موج متفاوت و خاص را برای بازار ایجاد کند.
بازار با اصلاح اخیر که ممکن است همچنان هم ادامه داشته باشد چه در قالب اصلاح زمانی و چه اصلاحی قیمتی خود را از افت بیشتر تا حدودی دور کرد و در مسیر درستی قرار گرفت درواقع با درجا زدنها و اصلاح زمانی و قیمتی پتانسیل لازم برای رشد مرحله بعد را پیش بگیرد.
حسن کاظمزاده معتقد است که هر چند فضای اقتصادی با تنگنای نقدینگی مواجه است اما همین اندک پول در چرخ ترجیح میدهد دلار و طلا بخرد تا دیگر داراییها را. درواقع ترس از شرایط سخت در دوران ترامپ باعث شده این دلار و طلا کماکان تقاضای بالایی داشته باشد. هر چقدر احتمال مذاکره و توافق کمرنگ شود تقاضا برای دلار و طلا بیشتر میشود
حسن کاظمزاده، تحلیلگر بورس گفت: :ارزش معاملات کماکان در سطح پایینی قرار دارد. خریداران دلار تقاضا چی بیشتری ایجاد کردند هر چند فضای اقتصادی با تنگنای نقدینگی مواجه است اما همین اندک پول در چرخ ترجیح میدهد دلار و طلا بخرد تا دیگر داراییها را. ترس از شرایط سخت در دوران ترامپ باعث شده این دلار و طلا کماکان تقاضای بالایی داشته باشد. هر چقدر احتمال مذاکره و توافق کمرنگ شود تقاضا برای دلار و طلا بیشتر میشود. فعلا در دوران نرخ تورم و رشد نرخ دلار بالا به همراه نرخ بهره بالا هستیم و در این مدل داراییهایی خواهان دارد که نقدشوندگی قوی دارد. »
او افزود: «علی رغم برنامههای دولت برای کاهش فاصله نرخ ارز توافقی و نرخ ارز در بازار آزاد، این فاصله مجددا زیاد شده و به ۳۰ درصد رسیده است. هر زمان نرخ دلار در بازار آزاد داغ میشد، نرخ ارز رسمی معمولا تکان نمیخورد تا بعدا که نرخ دلار در بازار آزاد تثبیت شد، سیاستگذاری جدید برای نرخ ارز رسمی صورت پذیرد. امروز اما پس از مدتها نرخ دلار توافقی بالاخره از مرز ۶۷ هزار تومان عبور کرد. اما به نظر می رسد تا زمانی که دلار در بازار آزاد داغ باشد، بانک مرکزی و دولت جرات نکنند، نرخ دلار توافقی را افزایش بدهند.»
نگرانیهای ویژهای برای مردم و به خصوص چه بیاعتمادی عجیبی نسبت به ارزش پول ملی وجود دارد که این خود یک تلنگر ویژه به سیاستمداران کشور است که ببینید نرخهای سود ۳۰ درصد هم این عده را جذب نکرده و آنها برای فرار از این ماجرا به پلتفرمهای نیمه قانونی و غیر رسمی پناه میبرند که ریسکهای خاص خود را دارد.
بسیاری از این افراد برای این سراغ این پلتفرمهای غیر رسمی رفتند که از اسم بورس وحشت دارند دانش کم مالی آنها و رفتار تلخ گذشته باعث این بیاعتمادی عجیب نسبت به بازار سرمایه شده است. برآوردها حاکی از آن است که حدود ۱۵ تا نهایت ۲۰ همت منابع بیرونی وارد این پلتفرمها شده و آنها این مقدار جذب منابع داشتند.
سازمان بورس و وزارت اقتصاد باید بخشی از منابع و بودجههای خود را صرف این اعتمادسازی کرده و به مردم توضیح دهند که کارکردهای این بازار چیست. نهادهای مالی باید پیش قدم باشند و صد البته یک بازار خوب و کارا و مثبت میتواند چنین فضایی را رقم بزند در این فضاست که مردم آرام آرام اعتماد میکنند و بازی برنده برنده شکل میگیرد.