شناسهٔ خبر: 71281890 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

آمریکا و چین در آستانه یک جنگ تجاری دیگر قرار دارند

اقتصادنیوز: روزنامه فایننشال تایمز گزارش داد که همزمان با نزدیک شدن به اجرای تعرفه‌های چین علیه آمریکا، این دو قدرت اقتصادی در آستانه یک جنگ تجاری دیگر قرار دارند.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، تحلیلگران هشدار می‌دهند که چین و آمریکا در خطر ورود دوباره به یک جنگ تجاری تمام عیار هستند، مگر اینکه این دو اقتصاد بزرگ بتوانند قبل از اعمال تعرفه‌های چین بر ۱۴ میلیارد دلار صادرات آمریکا در روز دوشنبه، اختلافات را برطرف کنند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا هفته گذشته تعرفه ۱۰ درصدی اضافی بر کالاهای چینی را اعلام کرد تا پکن را به سمت مقابله بیشتر با صادرات مرتبط با فنتانیل به آمریکا و مکزیک سوق دهد.

هنگامی که تعرفه‌های واشنگتن اجرایی شد، پکن فوری پاسخ داد و ۱۰ تا ۱۵ درصد تعرفه اضافی بر صادرات انرژی و تجهیزات کشاورزی آمریکا اعلام کرد. قرار است تعرفه‌های چین از روز دوشنبه اجرایی شود.

ژانگ یانشن، کارشناس مرکز تبادلات اقتصادی بین‌المللی چین، می‌گوید: «این فقط می‌تواند آغاز این مرحله از جنگ تجاری باشد. این می‌تواند به یک وضعیت بسیار بسیار بد تبدیل شود.»

برخی از تحلیلگران انتظار داشتند که آمریکا و چین برای جلوگیری از تقابل تجاری بزرگ، با یکدیگر مذاکره کنند. ترامپ در ابتدا گفت که انتظار دارد با شی جین‌پینگ رئیس جمهور چین گفت‌وگو کند، اما پس از واکنش این کشور، او گفت که عجله‌ای برای این کار ندارد و تعرفه‌ها یک مقدمه برای اقدامات بسیار اساسی در آینده است.

[فایننشال تایمز: آمریکا و چین در آستانه یک جنگ تجاری دیگر قرار دارند]

یکی از مقام‌های کاخ سفید در پاسخ به این سوال که آیا تیم ترامپ با چین همانند کانادا و مکزیک تعامل کرد؟، گفت که واشنگتن در تماس دائمی با همتایان خود، هم در پکن و هم اینجا در واشنگتن است.

سخنگوی سفارت چین در واشنگتن گفت از زمانی که پکن تعرفه‌های تلافی جویانه را اعلام کرد، «هیچ پیشرفت جدیدی» (در مذاکرات) رخ نداده است.

کارشناسان در پکن می‌گویند که تاکتیک‌های شوک آور ترامپ، با هدف وادار کردن شی به دستیابی سریع به یک توافق، ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. رئیس‌جمهور آمریکا تنها دو روز بین اعلام و اجرای تعرفه‌ها فرصت گذاشت و احتمالا این جدول زمانی برای شی غیرقابل قبول بوده است.

ما وِی، محقق مؤسسه مطالعات آمریکایی CASS وابسته به دولت پکن، گفت: چین خواهان چنین توافقی نیست. شما باید گفت‌وگو و توافقی برابر داشته باشید، نه توافقی که در آن ابتدا تعرفه بالایی برای من تعیین کنید و سپس بگویید ما باید معامله کنیم.

وی افزود: تاکتیک‌های آمریکا انعکاس یک اصطلاح چینی است تحت عنوان؛ «با دشمن خود زمانی که در آستانه دروازه‌های قلعه شما است، خشن و تند تعامل کنید.»

اما تحلیلگران خاطرنشان کردند که دامنه محدود اقدامات تلافی جویانه چین (که شامل تحقیقات ضد انحصار در مورد گوگل و انویدیا بود، اما دامنه محدودتری از کالاها نسبت به تعرفه‌های آمریکا بود) فضایی را برای مذاکره ایجاد می‌کند.

مقامات دولت ترامپ تاکید کردند که رئیس جمهور آمریکا از چین می‌خواهد که جلوی جریان فنتانیل را بگیرد؛ یک ماده مخدر که به قاتل اصلی آمریکایی‌های ۱۸ تا ۴۵ ساله تبدیل شده است.

[فایننشال تایمز: آمریکا و چین در آستانه یک جنگ تجاری دیگر قرار دارند]

اما کارشناسان در پکن گفتند که مذاکرات ممکن است متوقف شده باشد چرا که ترامپ خواستار همکاری چین در جبهه‌های دیگر، مانند فشار بر روسیه در جنگ اوکراین یا واگذاری مالکیت تیک تاک به یک خریدار آمریکایی است.

جان گونگ، استاد دانشگاه تجارت و اقتصاد بین‌الملل گفت: فنتانیل مساله‌ای است که به راحتی می‌توان به آن پرداخت، چین پیشتر در این زمینه با طرف آمریکایی همکاری کرده است. بنابراین ترامپ احتمالا چیز بیشتری می‌خواهد که آنها نتوانند به طور علنی در مورد آن صحبت کنند.

ترامپ روز جمعه گفت که هفته آینده از «تعرفه‌های متقابل» بر کشورها رونمایی خواهد کرد، اما هیچ اطلاعاتی درباره اینکه کدام کشورها هدف قرار خواهند گرفت، ارائه نکرد. کاخ سفید اواخر روز جمعه همچنین به طور موقت معافیت‌هایی برای تعرفه‌های محموله‌های ارزان قیمت از چین را متوقف کرده است.

وندی کاتلر، کارشناس تجاری و نایب رئیس موسسه سیاست جامعه آسیا، گفت که برخلاف کانادا و مکزیک، چین بازی را طولانی‌تر خواهد کرد.

کاتلر گفت: به احتمال زیاد پکن قبل از در نظر گرفتن تعامل، یک رویکرد «انتظار و ارزیابی» را اتخاذ خواهد کرد، از جمله اینکه اطمینان حاصل می‌کند که آیا تحت تاثیر تعرفه‌ها قرار می‌گیرد یا خیر؟

کارشناسان چینی معتقد هستند که رسیدن پکن به یک «معامله بزرگ» در یک ضرب الاجل کوتاه دشوار خواهد بود به ویژه اینکه در مورد موضوعات دشواری مانند جنگ اوکراین، آمریکا، چین را به کمک به روسیه متهم کرده است.