شناسهٔ خبر: 71280386 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

بلوف دیپلماتیک ترامپ!

جان فیلی، سفیر پیشین ایالات‌متحده در پاناما گفت که خوزه رائول مولینو قطعاً رئیس‌جمهور مناسبی برای پاناما در زمان مناسبی است. او خوب می‌داند که نباید به بلوف ترامپ پاسخ دهد. گفتنی است ایالات‌متحده کانال پاناما را ساخته و در سال ۱۹۱۴ آن را افتتاح کرد و در اواخر سال ۱۹۹۹ نیز آن را در قالب یک معاهده به پاناما واگذار کرد. ترامپ، اما مدت‌هاست که مدعی است این توافق برای ایالات‌متحده بد بوده و از عوایدی که پاناما از طریق این کانال دریافت می‌کند و همچنین زیرساخت‌های چینی که در طول این آبراه ساخته شده، شکایت دارد.

صاحب‌خبر -

خوزه رائول مولینو، رئیس‌جمهور پاناما، از آن دسته رئیس‌جمهور‌های محافظه‌کار و پروامریکایی است که واشنگتن معمولا از سیاست‌هایش حمایت کرده است. اکنون، اما او خود را در موقعیتی می‌بیند که در برابر تهدید دونالد ترامپ برای تصاحب کانال پاناما مقاومت می‌کند. مولینو در استان چیریکی بزرگ شده است، منطقه‌ای با سطح وسیعی از مزارع و دامداری‌هایی که پانامایی‌ها آن را نسخه‌ای از تگزاس خود می‌نامند.

به گزارش اعتماد به نقل از وال‌استریت ژورنال، رئیس‌جمهور ۶۵ ساله پاناما در سیاست این کشور به عنوان یک فعال ضد نوریگا در دهه ۱۹۸۰ به شهرت رسید و به تدریج به مقام‌های بالاتر دست یافت. مولینو در سه دهه فعالیت‌های خود به عنوان یک حامی قاطع و گاه تندخو برای کشوری کوچک که به ایالات‌متحده برای تامین ارز و همچنین دفاع از خود وابسته است، شهرت پیدا کرده است. 

این نشریه آمریکایی با انتشار یادداشتی در باب تنش‌های اخیر امریکا و پاناما در دولت دوم ترامپ آورده است که اکنون نیز مولینو از متهم کردن وزارت خارجه ایالات‌متحده به واسطه آنکه در باب اجازه عبور رایگان به کشتی‌های امریکا توسط پاناما دروغ گفته، ابایی ندارد؛ البته که رییس‌جمهور این کشور همچنان مکانیسمی قانونی برای عملیاتی کردن سیاست مقاومتی خود پیدا نکرده است.

اکنون، اما به نظر می‌رسد خوزه رائول مولینو با بزرگ‌ترین آزمون خود از زمان به دست گرفتن ریاست‌جمهوری در تابستان گذشته روبه‌رو شده است؛ به گونه‌ای که در تماس تلفنی با ترامپ که کانال پاناما را تحت کنترل واشنگتن و به عنوان اولویت امریکا قرار داده با بحرانی بزرگ روبه‌رو شد. مولینو، اما قول داده است که کانال همچنان دراختیار پاناما باقی خواهد ماند.

این درحالی است که رییس‌جمهور پاناما که فردی عمل‌گراست و همزمان از عدم تقارن قدرت میان ایالات‌متحده و پاناما، کشوری با چهار میلیون جمعیت که از دلار امریکا به عنوان ارز خود استفاده می‌کند و همچنین ارتش منظمی در اختیار ندارد، آگاه است.

جان فیلی، سفیر پیشین ایالات‌متحده در پاناما گفت که مولینو به استدلال‌های حقوقی تکیه می‌کند و درگیر رویکرد‌های پوپولیستی نمی‌شود. فیلی همچنین در ادامه گفت: او قطعا رییس‌جمهور مناسبی برای پاناما در زمان مناسبی است. مولینو همچنین یک بازیکن بسیار خوب پوکر است و می‌داند که نباید به بلوف ترامپ پاسخ دهد.

در ادامه گزارش این نشریه همچنین آمده است که ایالات‌متحده کانال پاناما را ساخته و در سال ۱۹۱۴ آن را افتتاح کرد و در اواخر سال ۱۹۹۹ نیز آن را در قالب یک معاهده که بیش از ۲۰ سال پیش با جیمی کارتر رییس‌جمهور وقت در بابش مذاکره شده بود، به پاناما واگذار کرد.

ترامپ، اما مدت‌هاست که مدعی است این توافق برای ایالات‌متحده بد بوده و از عوایدی که پاناما از طریق این کانال دریافت می‌کند و همچنین زیرساخت‌های چینی که در طول این آبراه ساخته شده، شکایت دارد. مولینو، اما قصد دارد در تقابل با ترامپ به او توضیح دهد که پاناما قبلا با تمام درخواست‌های رییس‌جمهور امریکا ازجمله کاهش نفوذ چین، گسترش همکاری با نهاد‌های فدرال برای جلوگیری از مهاجرت و قاچاق مواد مخدر و ارایه تسهیلات ویژه به کشتی‌های نیروی دریایی، موافقت کرده است.

گفتنی است خوزه رائول مولینو قبل از ورود به دنیای سیاست، یکی از مهم‌ترین انجمن‌های مدیران کسب وکار پاناما را رهبری می‌کرد و در تلاش‌های مخالفان علیه دیکتاتوری مانوئل آنتونیو نوریگا نقش فعالی داشت و در تظاهرات و راهپیمایی‌هایی شرکت داشت که اغلب به طور خشونت آمیز توسط نیرو‌های امنیتی سرکوب می‌شدند.

در سال ۱۹۸۹، اما ایالات‌متحده به پاناما حمله کرد و نوریگا را که آرای انتخابات ریاست‌جمهوری را دزدیده و به اتهام قاچاق مواد مخدر تحت تعقیب قرار گرفته بود، برکنار و به زندان فرستاد. اکنون نیز خوزه رائول مولینو به عنوان رییس‌جمهور به طور علنی تاکید کرده است که اصول اداره او شامل پایبندی به معاهدات بین‌المللی، اجرای قرارداد‌های دولتی و حفاظت از سرمایه‌گذاری‌های خارجی است.

در این رابطه ادوین کابرا، تحلیلگر سیاسی پانامایی گفت: «مولینو شخصیتی بسیار قوی دارد و چیزی را پنهان نمی‌کند. ما از اینکه تاکنون چقدر در قبال ادعا‌های ترامپ آرام بوده است، شگفت زده شده‌ایم» همزمان میری اندارا، یک فعال محیط‌زیست همچنین درباره مولینو گفت: «او فردی سرسخت است، اما ما نمی‌خواهیم وارد جنگ با ایالات‌متحده شویم.»

همزمان با این گمانه‌زنی‌ها درباره رویارویی‌های احتمالی ایالات‌متحده و وپاناما، نیویورک تایمز با انتشار گزارشی نوشته است رویارویی ناخواسته پاناما با ترامپ، برنامه‌های بلندپروازانه مولینو برای بازنگری در سیستم بهداشت و بازنشستگی کشور را در هم ریخته است. گفتنی است جلوگیری از عبور مهاجران به سمت ایالات‌متحده از طریق مرز جنگلی پاناما با کلمبیا و کاهش فعالیت‌های باند‌های کلمبیایی که بر آن منطقه، معروف به «دریاگاپ»، کنترل دارند در دستور کار او قرار دارد.

به گزارش نیویورک تایمز مولینو اکنون رهبری کشوری را برعهده دارد که موقعیتی استثنایی دارد. نسخه‌ای از امریکای لاتین و همچنین مشابه سنگاپور که دارای اقتصادی باز و البته مرکزی برای شرکت‌های بزرگ خدمات لجستیکی و مالی است. به گونه‌ای که حدود ۴‌درصد از تجارت جهانی از طریق کانال پاناما عبور می‌کند و بیش از ۷۰درصد از ترافیک به سمت ایالات متحده یا از این نقطه می‌آید. در هر صورت، اما مولینو به طور قاطع گفته است که هرگز کنترل پاناما را واگذار نخواهد کرد.

شایان ذکر است رییس‌جمهور پاناما در ماه گذشته گفته بود که به مدت ۲۵ سال، بدون وقفه، این کانال را به‌طور مسوولانه مدیریت و گسترش داده‌ایم تا به جهان و تجارت آن، از جمله ایالات‌متحده، خدمت کنیم. چرا که او امیدوار بود که رابطه خوبی با ایالات‌متحده برقرار کند.

در بخش دیگری از یادداشت تحلیلی این نشریه آمریکایی، اما آمده است یکی از اولین اقدامات مولینو به عنوان رییس‌جمهور در ماه ژوئیه، توافقی با ایالات متحده برای تامین مالی مهاجرانی بود که از امریکا تبعید شده بودند و از طریق جنگل‌ها عبور می‌کردند. این اقدام بخشی از وعده‌های انتخاباتی ترامپ برای مقابله با امنیت مرزی و مهاجرت انبوه در جنگل‌های بکر است که پاناما را از کلمبیا جدا می‌کند. پس از این اقدام بود که طی مصاحبه‌ای در دسامبر، رییس‌جمهوری امریکا ابراز امیدواری کرد که ترامپ به حمایت ایالات‌متحده از تلاش‌های پاناما برای کنترل مهاجرت ادامه دهد.

ترامپ، اما در طول تقریبا سه هفته حضورش در دفتر ریاست‌جمهوری علاوه بر پاناما با دیگر رهبران امریکای لاتین دچار تنش‌هایی شده است که می‌تواند درس‌هایی برای مولینو به همراه داشته باشد. از جمله گوستاو پترو رییس‌جمهور کلمبیا که زمانی که پرواز‌های ایالات‌متحده برای بازگشت مهاجران غیرقانونی را رد کرد، توفانی دیپلماتیک به وجود آورد و این کار را با یک پست تند در شبکه‌های اجتماعی انجام داد، اما وقتی ترامپ تهدید به تلافی کرد، مجبور به عقب‌نشینی شد.

در مقابل، اما کلاودیا شینباوم رییس‌جمهور چپ‌گرای مکزیک توانسته است از تعرفه‌های ۲۵درصدی که ترامپ وعده داده بود، جلوگیری کند و با ارسال ۱۰ هزار سرباز به مرز، در عین حال از ایجاد تنش با رییس‌جمهور ایالات متحده پرهیز کند. گفتنی است مکزیک و پاناما ازجمله معدود کشور‌هایی در منطقه هستند که ایالات‌متحده را به عنوان اصلی‌ترین شریک تجاری و سرمایه‌گذاری خود دارند.

برچسب‌ها: