ابراهیم کالین، رئیس سازمان اطلاعات ترکیه (MİT)، در سفر به تهران با مقامات عالیرتبه امنیتی حکومت ایران درباره آنچه «تهدیدات تروریستی» عنوان شده، وضعیت سوریه و بحران غزه گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه، کالین با اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، و علیاکبر احمدیان، دبیر شورای عالی امنیت ملی حکومت ایران، دیدار و تبادل نظر کرد.
براساس گزارشها، در این نشست درباره مبارزه با گروههایی «تروریستی» نامیده شده، بهویژه پ.ک.ک و داعش، «تهدیدات مشترک»، وضعیت سوریه، آتشبس در غزه و تحولات مربوط به فلسطینیها گفتوگو شد.
پ.ک.ک (حزب کارگران کردستان) که در ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود، مدتهاست که یکی از موضوعات حساس در روابط آنکارا با کشورهای منطقه از جمله ایران بوده است.
ترکیه و جمهوری اسلامی در جریان جنگ داخلی سوریه در جبهههای متضادی قرار داشتند؛ ترکیه از بخشهایی از مخالفان بشار اسد حمایت میکرد، در حالی که حکومت ایران همواره از دولت او پشتیبانی کرده است.
با این حال، پس از سقوط حکومت بشار اسد در ۸ دسامبر، مقامات ترکیه و جمهوری اسلامی مذاکرات فشردهای را درباره آینده سوریه آغاز کردهاند. رهبران دو کشور نخستین دیدار خود را در قاهره در اواخر همان ماه برگزار کردند.
به نوشته خبرگزاریها، دیدار مقامات امنیتی ترکیه و جمهوری اسلامی در تهران نشاندهنده افزایش همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی دو کشور، بهرغم اختلافات گذشته بر سر سوریه است. با توجه به تحولات اخیر در دمشق، وضعیت ناآرام در غزه و تهدیدات مشترک امنیتی در منطقه، دو کشور تلاش دارند مواضع خود را به یکدیگر نزدیکتر کنند.
سرکوب کُردها با برچسبهایی همچون «تروریست» یا «جداییطلب» از جمله نقاط مشترک رویکرد دو حکومت در ایران و ترکیه در دهههای گذشته بود که این دو را در مقاطع مختلف به «همکاری» واداشته است.
ترکیه «نیروهای دموکراتیک سوریه» را که حدود یک چهارم خاک سوریه را در اختیار دارند تهدیدی علیه امنیت ملی خود تلقی میکند و میگوید آنها یا باید خلع سلاح شوند و یا به مقابله نظامی تن دهند.
از سوی دیگر، «نیروهای دموکراتیک سوریه»، که کردهای «یگانهای مدافع خلق» بخشی از آن هستند، و دولت جدید سوریه نیز بر سر چگونگی ادغام نیروهای تحت رهبری کردها در دستگاه امنیتی جدید این کشور با یکدیگر اختلاف دارند.