شناسهٔ خبر: 71271992 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تحولات اوکراین|واکنش‌ها به قصد ترامپ برای غارت منابع اوکراین

ادعای ترامپ درباره گفتگو با پوتین، انتقاد شولتس از پیشنهاد تضمین امنیتی ترامپ به زلنسکی، مخالفت او با اعزام نیرو به اوکراین، سخنان کیم جونگ اون درباره اوکراین و مأموریت وزیر دفاع آمریکا در سفر به اروپا، از جمله رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، مجله آمریکایی "نشنال اینترست" در تحلیلی نوشته است که طرح دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای تصاحب منابع معدنی اوکراین، از جمله فلزات خاکی کمیاب، در ازای تضمین امنیتی این کشور، غرب را به شکست خواهد کشاند، زیرا چنین اقدامی روابط واشنگتن با مسکو را بیش از پیش تشدید خواهد کرد.

در این مقاله آمده: «دعوت‌ برای غارت اوکراین به‌منظور تأمین هزینه‌های درگیری با روسیه کاملاً خیالی واهی به نظر می‌رسند. علاوه بر این، چنین سیاستی به همان شکستی منجر خواهد شد که ترامپ هنگام روی کار آمدن قصد داشت از آن اجتناب کند. ولی اگر رئیس‌جمهور آمریکا واقعاً به دنبال تصاحب منابع غنی و نادر خاکی اوکراین باشد، ایالات متحده با درگیری‌های بیشتری با روسیه مواجه می‌شود و این مناقشه نه تنها حل نشده، بلکه گسترش خواهد یافت.»

این در حالی است که روز شنبه چنین ادعایی نیز مطرح شد که در خاک اوکراین هیچ‌گونه منابع خاکی کمیابی وجود ندارد که ترامپ به استخراج آن‌ها چشم طمع دوخته باشد. همچنین تأکید شده که عناصر نادر خاکی که آمریکا به‌دنبال دستیابی به آن‌ها در اوکراین است، همچنان یک «معما» باقی مانده‌اند.

در تاریخ سوم فوریه، ترامپ اعلام کرد که واشنگتن در ازای ارائه کمک مالی و نظامی، از اوکراین ضمانت‌هایی در زمینه دستیابی به منابع خاکی کمیاب موجود در این کشور انتظار دارد. مقامات اوکراینی هنوز به این اظهارات واکنشی نشان نداده‌اند.

یک روز بعد، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین یادآور شد، بدین ترتیب مشخص شده که ارسال تسلیحات از سوی آمریکا به اوکراین همچنان و با شرایطی جدید ادامه خواهد داشت. علاوه بر این، وی پیشنهاد ترامپ مبنی بر ادامه کمک‌ها به اوکراین در صورت اعطای دسترسی کی‌یف به منابع خاکی کمیاب این کشور به واشنگتن را به‌مثابه «خرید کمک» توصیف کرد.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و هشتاد و دومین (1082) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

ترامپ با پوتین درباره درگیری اوکراین گفت‌وگو کرده است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده بامداد امروز، یکشنبه مدعی شد که با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، درباره حل‌وفصل درگیری اوکراین گفت‌وگوی تلفنی داشته است. وی این موضوع را در گفت‌وگو با خبرنگاران در هواپیمای ایرفورس وان مطرح کرد.

روزنامه "نیویورک پست" به نقل از ترامپ نوشت که وی در پاسخ به پرسشی درباره تعداد دفعات گفت‌وگوهایش با رئیس‌جمهور روسیه، اظهار داشته که ترجیح می‌دهد در این باره سکوت کند. وی همچنین گفت که پوتین هم خواهان توقف کشتار است.

رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد که طرح مشخصی برای پایان دادن به این درگیری دارد و ابراز امیدواری کرد که این روند سریع باشد، چرا که هر روز افراد بیشتری در میدان نبرد کشته می‌شوند.ترامپ همچنین بار دیگر یادآور شد که خواستار توافقی با رئیس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی، برای دسترسی به منابع خاکی کمیاب و گاز اوکراین به ارزش 500 میلیون دلار در ازای ارائه تضمین‌های امنیتی است.

امکان دیدار ونس با زلنسکی در کنفرانس امنیتی مونیخ

روزنامه "نیویورک پست" امروز یکشنبه گزارش داد که جیمز دیوید ونس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، هفته آینده در کنفرانس امنیتی مونیخ با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار خواهد کرد.

کنفرانس امنیتی مونیخ از 14 تا 16 فوریه برگزار خواهد شد. روسیه از سال 2022 در این رویداد شرکت نمی‌کند. پیش از این دونالد ترامپ گفته بود بود که امیدوار است هفته آینده با زلنسکی دیدار کند.

انتقاد شولتس از طرح ترامپ درباره ضمانت منابع معدنی اوکراین 

آژانس خبری "بلومبرگ" گزارش داده است که اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، از پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، برای مشروط کردن ادامه کمک‌های نظامی به اوکراین به دسترسی تضمین‌ شده به منابع معدنی این کشور، از جمله فلزات خاکی کمیاب، انتقاد کرده است.

شولتس تأکید کرد که کمک به کی‌یف باید بدون هیچ‌گونه شرطی ارائه شود. او یادآور شد که زمانی که درگیری مسلحانه در اوکراین آغاز شد، آلمان از این کشور حمایت کرد، بدون اینکه انتظار جبران داشته باشد. وی افزود: «رویکرد همه باید چنین باشد.»

طبق این گزارش، ادامه حمایت از اوکراین احتمالاً یکی از موضوعات کلیدی در کنفرانس امنیتی مونیخ خواهد بود که در تاریخ 14 فوریه آغاز می‌شود.

زلنسکی با پذیرش شروط آمریکا درباره منابع معدنی، اوکراین را می‌فروشد

لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بین‌الملل دومای دولتی روسیه معتقد است که ولودیمیر زلنسکی، در صورت موافقت با شرایط رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، برای تأمین فلزات خاکی کمیاب، در واقع اوکراین را خواهد فروخت و به نابودی این کشور ادامه خواهد داد. این مقام پارلمانی تأکید کرد که برای روسیه، «معامله» در ازای ثروت‌های طبیعی منطقه دونباس یا حقوق روس‌های ساکن این منطقه به‌هیچ‌وجه ممکن نیست.

اسلوتسکی شب گذشته در کانال تلگرامی خود نوشت: «در واقع، هر آنچه که زلنسکی اکنون انجام می‌دهد، ادامه روند نابودی اوکراین است. در واقع، آنچه از این کشور باقی مانده است: دولتی تضعیف شده، قدرت ریاست‌جمهوری غیرقانونی، یک سیستم سیاسی بی‌اعتبار شده، استقلال و حاکمیت از بین رفته و اقتصادی در وضعیت بحرانی است. و تنها کسانی که سود می‌برند، گروه کوچکی از غاصبان قدرت هستند که حاضرند کشور و مردم را در ازای سی سکه نقره به جنگ‌طلبان غرب بسپارند. اما روسیه هرگز منافع ملی خود را به معامله نمی‌گذارد. برای ما، "معامله" در ازای ثروت‌های منطقه دونباس یا حقوق شهروند روس‌، از اساس غیرممکن است. مذاکرات باید بر اساس برقراری صلح پایدار و تضمین امنیت مرزهای روسیه با در نظر گرفتن تمامی واقعیت‌های سرزمینی انجام شود.»

اسلوتسکی معتقد است که زلنسکی با پذیرش معامله‌ پیشنهادی ترامپ در مورد منابع معدنی، در واقع اوکراین را می‌فروشد. وی همچنین افزود که آمریکایی‌ها در تخریب اوکراین نقش داشته‌اند و اکنون شرایط استثماری برای بهره‌برداری از منابع ملی این کشور پیشنهاد می‌کنند.

کیم جونگ اون: آمریکا درصدد طولانی کردن درگیری اوکراین است

کیم جونگ اون، رئیس کره شمالی اعلام کرد که ایالات متحده و کشورهای غربی در تلاش‌های ناموفق خود برای وارد کردن شکست استراتژیک به روسیه، درگیری در اوکراین را طولانی می‌کنند. 

طبق گزارش صبح امروز خبرگزاری مرکزی جمهوری خلق کره (KCNA)، رهبر این کشور گفت که آمریکا دچار توهم جاه‌طلبی برای حفظ نظم تک‌قطبی و هژمونی خود شده و همچنان اصلی‌ترین "عامل پشت پرده" است که این درگیری را تحریک می‌کند. کیم جونگ اون نگرانی جدی خود را نسبت به اقدامات جنون‌آمیز آمریکا و کشورهای غربی که به‌طور عمدی جنگ اوکراین را طولانی می‌کنند تا به رؤیای غیرقابل تحقق شکست استراتژیک روسیه دست یابند، ابراز کرده است.

وی تأکید کرده که پیونگ‌یانگ همواره با اقداماتی که برخلاف عدالت بین‌المللی و صلح جهانی باشد، مخالفت می‌کند. وی افزود که کشورش به‌طور مستمر از مبارزه عادلانه ارتش و مردم روسیه برای دفاع از حاکمیت، امنیت و تمامیت ارضی خود، مطابق با روح معاهده مشارکت استراتژیک جامع میان دو کشور، حمایت خواهد کرد.

رئیس کره شمالی این اظهارات را در تاریخ 8 فوریه، در وزارت دفاع این کشور، به مناسبت هفتاد و هفتمین سالگرد تأسیس ارتش خلق کره بیان کرد. کیم جونگ اون همچنین پیش‌بینی کرد که درگیری اوکراین در سال 2025 همچنان یکی از دو محور اصلی تنش‌های بین‌المللی باقی خواهد ماند. وی افزود: «اوکراین و بحران خاورمیانه، از جمله در نوار غزه و سوریه، که در سال گذشته به عرصه تقابل و رویارویی ژئوپلیتیکی جهانی تبدیل شدند، در سال جاری نیز محور اصلی تنش‌های بین‌المللی خواهند بود.»

رئیس پنتاگون برای درخواست پایان درگیری‌های اوکراین به اروپا سفر می‌کند

پیت هگست، وزیر دفاع جدید ایالات متحده، قصد دارد به اروپا سفر کند و از متحدان آمریکا بخواهد که هرچه زودتر درگیری اوکراین را پایان دهند. این موضوع در وب‌سایت رسمی پنتاگون اعلام شده است.

طبق این گزارش، این دیدار هفته جاری در بروکسل برگزار خواهد شد. در نشست گروه تماس برای دفاع از اوکراین که بریتانیا ریاست آن را بر عهده دارد، هگست قصد دارد تعهد دونالد ترامپ در خصوص پایان دیپلماتیک سریع‌تر درگیری اوکراین را تأیید کند.

همچنین اشاره شده که وزیر دفاع آمریکا بر اهمیت تقویت اتحادها و افزایش آمادگی دفاعی تأکید خواهد کرد. بر این اساس، نیروهای نظامی آمریکا باید «مرگبار» باقی بمانند تا بتوانند «صلح از طریق قدرت» را به نمایش بگذارند.

اوربان از اتحادیه اروپا به دلیل حمایت از اوکراین انتقاد کرد

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، سیاست اتحادیه اروپا در حمایت از اوکراین را به‌شدت مورد انتقاد قرار داده و اعلام کرد که این راهبرد تزریق منابع مالی به یک "جنگ بیهوده و خونین" است.

وی روز شنبه در این باره گفت: «ما پول خود را به اوکراین و یک جنگ بیهوده سرازیر می‌کنیم، درحالی‌که اروپا در حال غرق شدن در موج مهاجران غیرقانونی است. بروکسل درهای خود را به روی مهاجران غیرقانونی باز کرده است.»

نخست‌وزیر مجارستان، در سخنرانی‌ خود که مملو از شعارهای ملی‌گرایانه و انتقاد از سیاست مهاجرتی اتحادیه اروپا بود، تصمیمات بروکسل را به‌شدت محکوم و تأکید کرد: «به دلیل بروکسل، اقتصاد اروپا در حال فروپاشی است.»

شولتس: بحث درباره مأموریت حافظ صلح در اوکراین زودهنگام است

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، اعلام کرد که گفت‌وگوها درباره مأموریت حافظ صلح در اوکراین در حال حاضر زودهنگام است. وی گفت: «من چنین بحث‌هایی را نامناسب و زودرس می‌دانم.»

شولتس تأکید کرد که چنین تصمیماتی نباید بدون مشارکت اوکراینی‌ها اتخاذ شود. به گفته صدراعظم، ابتدا باید درگیری پایان یابد و مذاکرات واقعی آغاز شود. وی افزود: «تنها در آن زمان می‌توان دید که چه تضمین‌های امنیتی‌ برای آینده اوکراین ممکن خواهد بود.»

پیش‌تر، رسانه‌ها گزارش داده بودند که انگلیس و کشورهای اتحادیه اروپا هنوز به توافقی درباره اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین نرسیده‌اند. در این گزارش آمده که بریتانیا، فرانسه و کشورهای شمال اروپا از ایده استقرار نیروهای غربی در اوکراین حمایت می‌کنند و در صورت دستیابی به توافق آتش‌بس، آماده اعزام هزاران نظامی به این کشور هستند. بااین‌حال، برخی کشورهای دیگر، ازجمله آلمان، با این پیشنهاد مخالفت کرده‌اند.

همچنین، رسانه‌ها گزارش داده‌اند که مقامات اروپایی تلاش دارند دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، را متقاعد کنند که نیروهای حافظ صلح آمریکایی را برای تضمین امنیت اوکراین اعزام کند.

سفیر روسیه احتمال میانجی‌گری سوئیس در مذاکرات با اوکراین را رد کرد

سرگئی گارمونین، سفیر روسیه در برن اعلام کرد که سوئیس به دلیل سیاست‌های ضدروسی خود نمی‌تواند به‌عنوان میانجی در حل‌وفصل درگیری اوکراین نقش ایفا کند. 

این دیپلمات یادآور شد که سوئیس از ابتدا مواضعی در طرفداری از رژیم حاکم بر کی‌یف اتخاذ کرده، تمامی بسته‌های تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه را اجرا کرده و دارایی‌های دولتی روسیه را مسدود کرده است.

گارمونین در گفت‌وگو با خبرگزاری تاس اظهار داشت: «در این شرایط، اصلاً چه جای بحثی درباره بی‌طرفی باقی می‌ماند؟ <…> با توجه به سیاست خارجی برن، جایی برای "خدمت خوب" سوئیس نمی‌بینیم.»

پیش از این، نیکولا بیدو، رئیس دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه سوئیس، اعلام کرده بود که کشورش امکان برگزاری دیداری میان ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، را در خاک خود در نظر دارد. البته قبلاً نیز  اشاره شده بود که با توجه به سیاست خارجی ضدروسی برن، این گزینه به‌احتمال زیاد برای روسیه مناسب نخواهد بود.

زاخارووا حمله اوکراین به "ماکی‌یوکا" را جنایت جدید کی‌یف نامید

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو حمله نیروهای مسلح اوکراین به شهر ماکی‌یوکا در جمهوری مردمی دونتسک را به‌شدت محکوم کرده و آن را یک اقدام جنایتکارانه و تروریستی می‌داند که مسئولیت آن بر عهده مقامات کشورهای غربی نیز هست. به گفته او، کی‌یف با ارتکاب این جنایت خونین جدید، بار دیگر ماهیت غیرانسانی و نازیستی خود را به نمایش گذاشت.

وی افزود: مسکو این اقدام تروریستی را قاطعانه محکوم می‌کند. سازمان‌دهندگان آن، مستقیماً تحت هدایت ناظران غربی رژیم کی‌یف هستند که به‌طور مداوم مقامات اوکراین را به ارتکاب جنایات خونین تحریک می‌کنند. مسئولیت این حمله، علاوه بر نئونازی‌های اوکراینی، بر عهده رهبران کشورهای غربی نیز هست که سرسختانه و بی‌مسئولیت به تجهیز نیروهای مسلح اوکراین با تسلیحات ادامه می‌دهند.

زاخارووا تأکید کرد که گلوله‌باران مناطق مسکونی در دونباس، استان‌های خرسون و زاپروژیا، کریمه و دیگر مناطق روسیه، و همچنین قتل بی‌رحمانه و کورکورانه غیرنظامیان، نشان‌دهنده وضعیت بحرانی رژیم زلنسکی است که در تروریسم، بی‌قانونی، فساد و بی‌رحمی غرق شده است.

پیشتر گزارش شده بود که در نتیجه حمله نیروهای مسلح اوکراین به مرکز شهر ماکی‌یوکا در روز شنبه، یک غیرنظامی کشته و ده نفر دیگر زخمی شده‌اند. علاوه بر این، چند ساختمان مسکونی چندطبقه آسیب دیده، شیشه‌های ساختمان‌ها شکسته و 15 خودرو دچار خسارت جدی شدند.

نخست‌وزیر گرجستان امکان ازسرگیری روابط دیپلماتیک با روسیه را رد کرد

ایراکلی کوباخیدزه، نخست‌وزیر گرجستان در موضع گیری مغایر با سخنان قبلی خود،  اعلام کرد که این کشور فضایی برای احیای روابط دیپلماتیک با روسیه ندارد.

وی در یک مصاحبه تلویزیونی یادآور شد: «گرجستان روابط دیپلماتیک با روسیه ندارد و فضایی برای احیای این روابط وجود ندارد.»

بااین‌حال، به گفته کوباخیدزه، گرجستان در روابط خود با روسیه رویکردی واقع گرایانه را دنبال می‌کند، به‌ویژه در حوزه تجارت و اقتصاد که قصد دارد همچنان آن را توسعه دهد.

پیش از این و قبل از انتخابات پارلمانی در اکتبر سال گذشته، کوباخیدزه اعلام کرده بود که حل‌وفصل مناقشه با روسیه یکی از اولویت‌های کلیدی گرجستان است. البته وی تأکید کرده بود که مهم‌ترین هدف، ازسرگیری روابط با اتحادیه اروپا و ایالات متحده خواهد بود.

انتهای پیام/