شناسهٔ خبر: 71271460 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

فرانسه به دنبال جای پایی در سوریه جدید

پس از اعلام ترامپ مبنی بر اینکه قصد دارد، نظامیان آمریکایی را از سوریه خارج کند، فرانسه تلاش‌ می‌کند، جای آمریکا را در شمال سوریه بگیرد.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز به نقل از فارس، هم‌راستا با تلاش‌های ترکیه برای تشکیل ائتلافی منطقه‌ای به رهبری این کشور جهت اعمال فشار بر «نیروهای سوریه دموکراتیک» موسوم به «قسد» فرانسه نیز سقوط دمشق را فرصتی یافت تا تلاش‌های خود را برای گسترش نفوذ خود در سوریه جدید افزایش دهد.

اهداف فرانسه در سوریه جدید
فرانسه در این اقدام اهداف متعددی را دنبال می‌کند که در رأس آنها تسلط بر منابع نفتی و گازی سوریه و تا جای ممکن بهره‌مندی از آنهاست.

از سوی دیگر، پاریس تلاش می‌کند، با گسترش نفوذ در سوریه، روسیه را در اوکراین تحت فشار بگذارد.سرانجام اینکه در صورت خروج آمریکا از شمال و شرق سوریه، بر اساس آنچه ترامپ اعلام کرده، جای آمریکا را بگیرد و مانع از تسلط ترکیه بر این مناطق شود.

در این میان «قسد» که با وحشت به خروج آمریکا از مناطق خود نگاه می‌کند، از حضور فرانسه استقبال کرده تا برای حفظ خود در برابر ترکیه دست به دامان پاریس شود.به همین بهانه «امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری فرانسه به سرعت خود را به نیابت از کشورهای اروپایی قیم «اقلیت‌ها» نامید و به عنوان اولین رهبر اروپایی طی تماس مستقیم با «احمد الشرع» (ابومحمد الجولانی) رئیس خودخوانده دوره انتقالی در سوریه این موضوع را به اطلاع وی رساند.

دعوت مکرون از الشرع (جولانی)
در ادامه کاخ الیزه با انتشار بیانیه‌ای از الشرع دعوت کرد، ضمن سفر به پاریس، دو طرف راه‌های کمک فرانسه به سوریه در زمینه رفع تحریم‌ها (اقتصادی) و مشارکت در مقابله با چالش‌های امنیتی (نظامی) را مورد بحث و تبادل نظر قرار دهند.

دو بُعدی که کاخ الیزه در بیانیه خود به آنها اشاره کرده بود، با توجه به ماهیت گروه‌هایی که اکنون بر سوریه حکومت می‌کنند و تا دو ماه پیش در فهرست گروه‌های تروریستی کشورهای اروپایی قرار داشتند و همچنان هم هستند و همچنین، پافشاری ترکیه بر قرار دادن «کُردها» در فهرست تروریسم و اعلام آمادگی همه طرف‌های اروپایی برای شرکت در ائتلاف مبارزه با «داعش» به رهبری آمریکا دارای جوانب متعدد و مهمی است.

تماس مکرون با الشرع حدود یک هفته مانده به اجلاس 13 فوریه پاریس انجام شد که طی آن قرار است، علاوه بر کشورهای اروپایی، کشورهای منطقه‌ای از جمله عربستان سعودی نیز شرکت کند.

دلواپسی‌های ترکیه
تلاش‌های فرانسه برای دست و پا کردن جایی برای خود در سوریه جدید با حملات و انتقادات مستمر ترکیه به نقش جدید فرانسه در سوریه مواجه شده است.

ترکیه که با بی‌صبری تمام منتظر خروج آمریکا از شمال و شرق سوریه است تا حلقه فشار بر قسد را تنگ‌تر کند و به طرح «دولت خودگردان» کُردها در شمال شرقی سوریه با تشکیل کمربند ائتلاف منطقه‌ای متشکل از عراق و اردن تحت عنوان مبارزه با داعش پایان دهد، حالا با حضور فرانسوی‌ها مواجه شده است.

افزون بر آن آنکارا تهدید کرده، عملیات نظامی گسترده‌ای علیه رهبران قسد انجام خواهد داد که بنابر ادعایش عضو «حزب کارگران کردستان» عراق هستند و باید به پناهگاه‌ها و دژهای خود در کوه‌های «قندیل» در اقلیم کردستان برگردند.فشارهای مستمر آنکارا بر قسد باعث شده، قسد این فشارها را تهدیدکننده مذاکراتی ببیند که با میانجی‌گری فرانسه و آمریکا در دمشق برای ادغام کُردها در ساختار جدید ارتش سوریه درحال انجام است.

قسد بر این باور است، آنکارا به عمد خواهان به بن بست کشاندن مذاکرات کُردها با جولانی است و در این زمینه خاطرنشان کرده که مذاکرات در موضوع محله‌های کردنشین حلب درحالی‌که به نتایج رضایت‌بخشی رسیده بود، دخالت ترکیه باعث فروپاشی آن شد.

قسد بار دیگر با اشاره به نقش منفی ترکیه در دستیابی به توافق بین کُردها و حکومت الشرع، این اقدامات ترکیه را متزلزل کننده امنیت و ثبات سوریه دانست.

اتحادیه اروپا هم به تکاپو می‌افتد
علاوه بر دعوت مکرون از الشرع برای سفر به پاریس، اتحادیه اروپا از «اسعد الشیبانی»، وزیر امور خارجه دولت موقت سوریه نیز برای سفر به بروکسل دعوت کرد.

اگرچه تاریخ مشخصی برای این سفر تعیین نشده، اما اتحادیه اروپا در حال کار بر روی برگزاری یک کنفرانس ویژه برای حمایت از سوریه است.

این کنفرانس علاوه بر جلوگیری از مسدود شدن حسابی که برای حمایت از سوریه افتتاح شده، تلاش خواهد کرد، در جهت حمایت از برخی از بخش‌های کلیدی سوریه نیز کار کند تا مهاجران سوری را تشویق به بازگشت به کشورشان کند.

کشورهای اروپایی تلاش می‌کنند، در پس گسترش همکاری‌های خود را با حکومت جدید سوریه، الشرع را وادار به بیرون کردن روسیه از دو پایگاه نظامی‌اش یعنی پایگاه هوایی حمیمیم و پایگاه دریایی طرطوس از سوریه کنند.

مجموع این تلاش‌ها نشان از آن دارد که اروپایی‌ها تحرکات خود را در سوریه آغاز کرده‌اند تا گسترش نفوذ خود در سوریه را با رفع‌ بخشی از تحریم‌ها، بازسازی سوریه و کمک‌های مالی با الشرع معامله کنند و این اولین نگاه آنها روی منابع نفت و گاز سوریه است، جایی که پیش از آنها ترکیه و آمریکا به آنها توجه دارند.