ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز جمعه ۱۹ بهمن در مصاحبه با خبرگزاری رویترز، برای نخستین بار از طرحی رونمایی کرد که شامل مشارکت تجاری آمریکا با اوکراین در مقابل دریافت ضمانتهای امنیتی برای کییف است.
او در این طرح به بهرهبرداری از ذخایر عظیم خاکهای کمیاب و سایر مواد معدنی حیاتی اوکراین به عنوان گزینههایی برای جلب نظر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، و توافق میان دو کشور اشاره کرد.
آقای ترامپ که دولت او به دنبال پایان دادن سریع به جنگ میان اوکراین و روسیه است، پیشتر گفته بود که از کییف میخواهد در مقابل حمایت مالی واشنگتن از اوکراین در جنگ، مواد معدنی و کمیاب خود را در اختیار آمریکا قرار دهد.
ولودیمیر زلنسکی با تاکید بر نیاز اوکراین به دریافت تضمینهای امنیتی از سوی متحدانش به عنوان بخشی از هرگونه توافق، گفت: «اگر ما در مورد یک توافق صحبت میکنیم، پس بیایید یک معامله انجام دهیم.»
اوکراین در پاییز گذشته ایده استخراج از معادن حیاتی خود را برای سرمایهگذاری متحدانش مطرح کرد.
رئیسجمهوری اوکراین در آن هنگام با طرح این ایده به دنبال جلب نظر مساعد متحدانش برای حمایت از «طرح پیروزی» خود بود تا در موقعیت بهتری بتواند مسکو را مجبور به مذاکره کند.
وی به رویترز گفت که کمتر از ۲۰ درصد از منابع معدنی اوکراین، از جمله حدود نیمی از ذخایر خاکی کمیاب آن، در اشغال روسیه است.
خاکهاب کمیاب در ساخت آهنرباهایی با کارایی بالا، موتورهای الکتریکی، لوازم الکترونیکی مصرفی، اهمیت دارند.
ولودیمیر زلنسکی افزود: مسکو میتواند این منابع را در اختیار کره شمالی و جمهوری اسلامی، متحدان خود، قرار دهد که دشمنان آمریکا هستند.
او با تأکید بر اینکه پوتین باید متوقف شود، گفت که روسیه به دنبال دسترسی به معادن غنی اوکراین، به ویژه در «دنیپرو» در مرکز این کشور، است.
در ماههای اخیر، نیروهای روسیه حملات خود در مناطق شرقی اوکراین را تشدید کردهاند و در حال پیشروی در جبهههای مختلف هستند. روسیه از زمان تهاجم به اوکراین در پنجم اسفند سال ۱۴۰۰، حدود یک پنجم خاک این کشور را اشغال کرده است.
این در شرایطی است که نیروهای اوکراین با کمبود نیرو و تجهیزات مواجه هستند.
به نوشته رویترز، با آغاز دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اوکراین به سرعت تغییراتی در سیاست خارجی خود ایجاد کرد تا با رویکرد جدید آمریکا، مهمترین متحد کییف، همسو باشد.
ولودیمیر زلنسکی به رویترز گفت که قصد ندارد تا منابع اوکراین را واگذار کند بلکه به دنبال ایجاد یک مشارکت سودمند برای توسعه مشترک آنها است.
او افزود که آمریکا بیشترین حمایت مالی را از اوکراین داشته است و برای سهیم شدن در درآمدهای منابع طبیعی این کشور در اولویت قرار دارد.
آقای زلنسکی اشاره کرد که مسکو با دراختیار داشتن نقشههای زمینشناسی اتحاد شوروی سابق، از موقعیت معادن و خاکهای کمیاب اوکراین آگاه بود و حملات خود را در این مناطق متمرکز کرده است.
او گفت که قصد دارد تا درباره سرمایهگذاری و بهرهبرداری مشترک از منابع طبیعی عظیم اوکراین با دونالد ترامپ مذاکره کند و در مقابل، ضمانتهای امنیتی لازم را از واشنگتن دریافت کند.
∎