شناسهٔ خبر: 71247769 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

«آژانس توسعه بین‌المللی ایالات‌متحده» میکروسکوپی شد

کاهش ۹۷ درصدی کمک‌های خارجی

دنیای‌اقتصاد : چهار منبع روز پنج‌شنبه (۱۸بهمن‌ماه) به رویترز گفتند، دولت دونالد ترامپ، قصد دارد کمتر از ۳۰۰کارمند «آژانس توسعه بین‌المللی ایالات‌متحده» (USAID) را از مجموع بیش از ۱۰‌هزار نفر در سراسر جهان حفظ کند.

صاحب‌خبر -

این آژانس اصلی کمک‌های بشردوستانه واشنگتن از زمان روی کار آمدن ترامپ در ۲۰ژانویه (یکم‌بهمن‌ماه)، هدف یک برنامه سازمان‌دهی مجدد دولتی قرار گرفته است که توسط «ایلان ماسک»، متحد نزدیک ترامپ، رهبری می‌شود. «جاناتان لندی»، «پاتریشیا زنگرل» و «ارین بانکو» در گزارش دیروز جمعه در رویترز نوشتند، چهار منبع مطلع گفتند که تنها ۲۹۴نفر از کارکنان این آژانس مجاز به حفظ شغل خود هستند؛ از جمله تنها ۱۲نفر در دفتر آفریقا و ۸نفر در دفتر آسیا. «جی. برایان آتوود» که بیش از ۶‌سال به‌عنوان رئیس این آژانس خدمت کرده است، گفت: «این ظالمانه است.» وی افزود که پایان دسته‌جمعی به کار این کارکنان به‌طور موثر سازمانی را که به جلوگیری از مرگ ده‌ها میلیون نفر در سراسر جهان کمک کرده «می‌کُشد» و آن را ویران می‌کند.

آتوود که اکنون یکی از اعضای ارشد موسسه واتسون دانشگاه براون است، می‌‌‌گوید: «بسیاری از مردم جان به در نخواهند برد.» ترامپ و ماسک، اتهامات دروغینی مبنی بر مجرم بودن کارکنان این نهاد را مطرح می‌کنند. به همین دلیل، ده‌ها کارمند آژانس مذکور به مرخصی فرستاده شده‌اند، صدها پیمانکار داخلی اخراج شده و برنامه‌های نجات جان‌ها در سراسر جهان در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. دولت روز سه‌‌‌شنبه اعلام کرد که همه کارمندان آژانس توسعه را که مستقیما استخدام شده‌‌‌اند در سراسر جهان به مرخصی خواهد فرستاد و بر همین اساس، هزاران نفر از پرسنل خود را که در خارج از کشور کار می‌کنند، فراخواند. شرکای اجرایی این آژانس به‌دلیل دستور توقف کار از سوی وزارت امور خارجه با مشکلات مالی روبه‌رو شده‌اند.

به نوشته گزارشگران رویترز، این تغییرات اساسی زندگی هزاران کارمند و خانواده‌های آنها را متاثر خواهد ساخت. هدف دولت ترامپ همانا ادغام آژانس مذکور با وزارت امور خارجه به رهبری روبیو است که ترامپ او را به‌عنوان سرپرست موقت این آژانس انتخاب کرده است. با این حال، مشخص نیست که او بتواند این ادغام را انجام دهد؛ مگر اینکه کنگره به آن رای دهد؛ زیرا آژانس توسعه براساس قوانینی که همچنان پابرجا هستند، ایجاد شده است. به گفته سرویس تحقیقات کنگره (CRS)، آژانس مذکور بیش از ۱۰‌هزار نفر را در سراسر جهان استخدام کرده است که دو سوم آنها خارج از ایالات‌متحده هستند. این آژانس در سال مالی ۲۰۲۳ توانست بیش از ۴۰میلیارد دلار در سال، آخرین سالی را که اطلاعات کاملی برای آن وجود دارد، مدیریت کند. این آژانس در سال۲۰۲۳ به حدود ۱۳۰کشور کمک کرد.

«جیمی داودل»، «رایان مک‌نیل» و دیگران هم در گزارش دیگری در رویترز نوشتند، تلاش دولت ترامپ برای کاهش و تغییر شکل کمک‌های خارجی آمریکا، سیستم پیچیده جهانی را که هدف آن جلوگیری از قحطی و پاسخ به آن است، فلج می‌کند. این گزارشگران بر این باورند که بحران‌‌‌ گرسنگی که حتی قبل از بازگشت ترامپ، در سراسر جهان در حال توسعه بود، با اقدام دولت وی ضربه‌‌‌ دیگری را از توقف ناگهانی کمک‌‌‌های خارجی ایالات‌متحده متحمل شده است.

مارکو روبیو گفته است که فقط یک استثنا قائل است؛ آن هم تداوم کمک‌های غذایی اضطراری. «مارسیا ونگ»، یکی از مقامات ارشد سابق «آژانس توسعه بین‌المللی ایالات‌متحده» می‌گوید: حدود ۵۰۰‌هزار تن غذا به ارزش ۳۴۰میلیون دلار در بلاتکلیفی، در حال حمل‌ونقل یا ذخیره‌سازی است، زیرا سازمان‌های بشردوستانه منتظر مجوز وزارت خارجه ایالات‌متحده برای توزیع آن هستند. امدادگران به رویترز گفتند که کمک‌های نقدی ارائه‌شده توسط ایالات‌متحده برای کمک به مردم به‌منظور خرید مواد غذایی و سایر ملزومات در سودان و غزه نیز متوقف شده است.

سازمان‌های بشردوستانه در دریافت پول برای عملیات اضطراری غذایی با موانعی مواجه شده‌‌‌اند. «شبکه سیستم‌های هشدار زودهنگام قحطی» (FEWS NET) نهاد آمریکایی که هشدارهای منظم امنیت غذایی را برای جلوگیری از قحطی تولید می‌‌‌کرد، نیز تعطیل شده است. دولت ایالات‌متحده دستور توقف کار را به دو تولیدکننده بزرگ مکمل‌های غذایی هم صادر کرد که باعث کاهش عرضه غذای نجات‌دهنده برای کودکان مبتلا به سوءتغذیه شدید در سراسر جهان شد. درگیری‌ها تعداد زیادی از مردم را به طرف گرسنگی دهشتناک سوق می‌دهد و ایالات‌متحده بزرگ‌ترین اهدا‌کننده کمک است. 

آمریکا طی پنج‌سال گذشته ۶۴.۶میلیارد دلار کمک بشردوستانه ارائه کرده است. این حداقل ۳۸‌درصد از کل چنین کمک‌هایی است که توسط سازمان ملل ثبت شده است. براساس «گزارش جهانی ۲۰۲۴ درباره بحران‌های غذایی»، در سال۲۰۲۳، تقریبا ۲۸۲میلیون نفر در ۵۹کشور و منطقه با کمبود شدید مواد غذایی مواجه شدند که زندگی یا معیشت آنها را تهدید می‌کرد. برخی امدادگران می‌گویند که کمک‌های غذایی در انبارها در حال فاسد شدن هستند.