صاحبخبر - به گزارش خبرنگار حوزه استان های خبرگزاری تقریب، حاییم رامون، وزیر سابق اسرائیلی در مقالهای در روزنامه عبری زبان معاریو اذعان کرد که جنگ کنونی در غزه یک شکست استراتژیک بزرگ برای رژیم صهیونیستی است.
رامون تصریح کرد: اجازه ندهید دستاوردهای تاکتیکی ارتش واقعیت تلخ را پنهان کند. حماس همچنان بر بیشتر مناطق، جمعیت و کمکهای بشردوستانه کنترل دارد، ۱۰۰ “گروگان” را در اختیار دارد و به پرتاب موشکها ادامه میدهد و این باعث کشته شدن هرچه بیشتر نظامیان ما میشود.
در این مقاله آمده است: ستاد کل ارتش و کابینه جنگ در دستیابی به هدف اصلی جنگ، یعنی سرنگونی حکومت حماس و نابودی تواناییهای نظامی آن، شکست خوردهاند. اگر در ابتدای جنگ به ما میگفتند که پس از حدود سه ماه جنگ، این وضعیت پیش میآید، هیچکس باور نمیکرد. اکنون پس از ۱۵ ماه جنگ، هیچیک از اهداف جنگ محقق نشده است.
این وزیر سابق اسرائیلی اظهار داشت که “اسرائیل” در برابر حزب الله و دیگر طرفهای منطقهای دستاوردهای بزرگی کسب کرده اما در نوار غزه، حماس همچنان بر تمام مناطقی که ارتش “اسرائیل” در آنها حضور ندارد، کنترل دارد. حماس هنوز نیروی نظامی قدرتمندی دارد، ۱۰۰ “گروگان” را در اختیار دارد و به طور مؤثری به مدیریت جنگ علیه نیروهای ما ادامه میدهد.
حاییم رامون گفت: فقط در ژانویه گذشته، ۱۳ نظامی در نبردهای نوار غزه کشته و دهها نفر به شدت زخمی شدند. حماس هنوز هم میتواند موشکهایی به سمت “اسرائیل” پرتاب کند، گویی که ما از ۱۵ ماه پیش در آنجا جنگ نمیکنیم. دستاوردهای ارتش در دیگر جبهههای جنگ فقط عمق شکست در نوار غزه را برجسته میکند. بله، حماس سال گذشته ضربههای سختی خورد و رهبرانش از جمله یحیی سنوار و شمار زیادی از مبارزانش کشته شدند اما حکومت مدنی آن همچنان بر کل نوار غزه حاکم است و نیروی نظامی آن هنوز فعال است. دستاوردهای تاکتیکی ارتش نباید واقعیت تلخ را پنهان کند: جنگ در نوار غزه یک شکست استراتژیک سنگین است.
رامون این شکست را نتیجه یک طرح استراتژیک اشتباه و ناتوانی رهبری نظامی و دولت در یادگیری از اشتباهات و اتخاذ یک طرح استراتژیک جایگزین دانست.
این مقاله میافزاید: در این جنگ، دولت در مشورت با ستاد کل ارتش، یک هدف استراتژیک اصلی تعیین کرد: نابودی دولت “حماس”. این هدفی بود که باید از سال ۲۰۰۸ در عملیات “الرصاص المصبوب” (مس گداخته) محقق میشد، اما متأسفانه شکست خورد. از آن زمان به بعد، این هدف باید به عنوان هدف جنگ در هر عملیات نظامی در نوار غزه تعیین میشد، اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد تا فاجعه ۷ اکتبر رخ داد. اما از همان ابتدا، طرح جنگی که ستاد کل تهیه کرده بود، قادر به تحقق این هدف استراتژیک نبود.
رامون نوشته است: شکست استراتژیک پیشبینیشده نتیجه دو اشتباه اصلی بود: نخست استراتژی ورود و خروج که برای عملیات زمینی تعیین شده بود، و مورد دوم مقاومت در برابر ایجاد یک دولت نظامی موقت در نوار غزه و نظارت ارتش “اسرائیل” بر کمکهای بشردوستانه و توزیع نان و آب برای جمعیت غیرنظامی.
وی خودداری ستاد کل از شروع همزمان عملیات زمینی در شمال و جنوب نوار غزه را یک اشتباه بزرگ دانست و گفت: فقط در مه-ژوئن بود که ارتش محور فیلادلفیا و گذرگاهها را تصرف کرد. به عبارت دیگر، ستاد کل یک طرح استراتژیک تهیه کرد که به حماس اجازه میداد به مدت هفت ماه بدون مانع به سلاح، سوخت و غذا دسترسی داشته باشد.
در این مقاله آمده است: هرتزی هلیوی رئیس ستاد کل ارتش مسئول تدوین استراتژی ورود و خروج است که بر اساس آن نیروهای ارتش “اسرائیل” بلافاصله پس از اتمام مأموریت شکست نیروهای حماس در هر منطقه، از آنجا خارج میشوند. از همان ابتدا هیچ منطق نظامی در این استراتژی وجود نداشت، زیرا واضح بود که حماس به هر منطقهای که ارتش ترک کند، بازخواهد گشت.
حاییم رامون تاکید کرد: ژنرالهای باتجربه آمریکایی این موضوع را به رهبران امنیتی ما توضیح دادند، اما آنها گوشهای خود را بستند. “چارلز براون” ژنرال آمریکایی، انتقادی غیرمستقیم به ستاد کل وارد کرد و گفت: “نه تنها باید واقعاً وارد شوید و دشمنی را که با آن میجنگید نابود کنید، بلکه باید بر زمین نیز کنترل داشته باشید، سپس باید ثبات ایجاد کنید.”
در این مقاله آمده است: در مناطقی که ارتش “اسرائیل” پس از تصرف آنجا را ترک کرده، حماس به سرعت نیروهای خود را بازسازی کرد و ارتش مجبور شد بارها و بارها به آن مناطق بازگردد و بجنگد. این اتفاق در شجاعیه، الزیتون، خان یونس و البته جبالیا رخ داد، جایی که اکنون برای سومین بار در حال نبرد گستردهای هستیم! این در حالی است که سخنگوی ارتش در دسامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که نیروهای ارتش “اسرائیل” کنترل کامل اردوگاه جبالیا را به دست گرفتهاند و گردان شمالی حماس که در آن منطقه فعالیت میکرد، متلاشی شده است.
در بخش دیگری از این مقاله آمده است: مقاومت سرسختانه در برابر ایجاد مکانیزم کنترل ارتش “اسرائیل” بر توزیع غذا و کمکهای بشردوستانه به حماس اجازه داد تا به حفظ حکومت مدنی و قدرت نظامی خود ادامه دهد.
ژنرال بازنشسته، “دیوید پترائوس” استراتژی “اسرائیل”در نوار غزه را مورد انتقاد قرار داد و گفت صرفا کشتن و بازداشت مبارزان فلسطینی کافی نیست بلکه کلید دستیابی به دستاوردهای امنیتی و جلوگیری از جذب نیروی جدید توسط حماس، کنترل زمین و جمعیت غیرنظامی و ارائه خدمات به آنها است.
نویسنده یواو گالانت وزیر جنگ سابق و رئیس ستاد کل ارتش را مسئول مقاومت در برابر ایجاد مکانیزم کنترل ارتش بر توزیع نان و آب و امکان ایجاد یک دولت نظامی موقت دانست و گفت: سه نهاد اصلی مسئول شکست استراتژیک در نوار غزه هستند: نخستوزیر، گالانت وزیر جنگ سابق و هرتزی هلیوی رئیس ستاد کل ارتش. حتی اگر فاجعه بزرگ ۷ اکتبر رخ نمیداد، این سه نفر باید به دلیل این شکست به خانههای خود بازمیگشتند.
او گفت: گانتز، که در زمان حضور در کابینه جنگ از طرح شکستخورده ستاد کل حمایت کرد و درباره یک جایگزین دولتی صحبت کرد که نه حماس، نه عباس و نه ارتش “اسرائیل” باشد، نیز مسئول این شکست است. به احتمال زیاد گانتز انتظار داشت چیزی شبیه به “سوپرمن” ظاهر شود و قدرت را در نوار غزه به دست بگیرد.
حاییم رامون در پایان گفت: در هر صورت، اشتباهات انجامشده در جنگ اکنون قابل اصلاح نیستند و باید به سمت آینده حرکت کرد. در ماههای اخیر، ارتش “اسرائیل” به شدت در جبالیا جنگیده است، اما به نظر نمیرسد که هیچ قصدی برای انجام آنچه باید از ابتدای جنگ انجام میشد وجود داشته باشد، یعنی اشغال کامل نوار غزه و ایجاد مکانیزم کنترل ارتش بر توزیع نان و آب برای جمعیت. به عبارت دیگر، به نظر میرسد که طرح این است که به جنگ در باتلاق ادامه دهیم و اجازه دهیم حکومت حماس به کار خود ادامه دهد، بنابراین هیچ معنایی برای ادامه جنگ وجود ندارد و نظامیان ما به مرگ در مأموریتی بدون هدف استراتژیک ادامه خواهند داد.
منبع: مرکز اطلاع رسانی فلسطین
انتهای پیام/∎