کرملین روز چهارشنبه پیشنهاد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای مذاکره مستقیم با ولادیمیر پوتین را «حرفهای توخالی» توصیف کرد.
زلنسکی در گفتوگویی با یک مجری تلویزیونی اظهار داشت که در صورت امکان تحقق صلح از طریق مذاکره مستقیم، آماده است که با پوتین روبهرو شود. با این حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، تأکید کرد که این سخنان جدی تلقی نمیشود.
پوتین پیشتر اعلام کرده بود که مسکو برای مذاکره با اوکراین آمادگی دارد اما گفتوگوی مستقیم با زلنسکی را رد کرد.
سخنگوی کرملین همچنین به فرمانی که زلنسکی در سال ۲۰۲۲ امضا کرد و مذاکره مستقیم با پوتین را ممنوع ساخت، اشاره کرد و افزود که روسیه زلنسکی را رئیسجمهور قانونی اوکراین نمیداند، زیرا دوره پنجساله ریاست جمهوری او در سال گذشته به پایان رسیده است.
با وجود این، سخنگوی کرملین تصریح کرد که مسکو همچنان آماده مذاکره است اما کییف باید نخستین گام را بردارد و تمایل خود را نشان دهد.
جزئیات اظهارات زلنسکی
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در مصاحبه با پیرس مورگان، روزنامهنگار بریتانیایی، که روز سهشنبه ۱۶ بهمن در شبکه یوتیوب منتشر شد در مورد کاهش یا لغو تحریمهای غرب علیه روسیه هشدار داد و به ایده سلاح اتمی به عنوان تضمینی برای امنیت اوکراین نیز اشاره کرد.
رئیسجمهور اوکراین در مورد مذاکره برای پایان دادن به جنگ گفت: «اگر مردم بر این باورند که ما باید به راهکارهای دیپلماتیک متوسل شویم، و من معتقدم که ما برای این کار آماده هستیم، گفتوگوها باید با مشارکت آمریکا، اروپا، اوکراین و و روسیه انجام شود.»
او در پاسخ به پرسشی در مورد احساسش در رو در رو نشستن با ولادیمیر پوتین گفت: «اگر این تنها راه برقراری صلح و پرهیز از مرگ تعداد بیشتری از مردم اوکراین باشد بدون تردید آن را میپذیریم.»
آقای زلنسکی افزود: «من با او (پوتین) مهربان نخواهم بود. از منظر من او دشمن است. صادقانه بگویم، به نظرم او نیز من را دشمن قلمداد میکند.»
این مصاحبه همزمان با اقدامات دولت دونالد ترامپ با هدف یافتن راه حلی برای پایان جنگ منتشر میشود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، گفته است که حاضر است در مورد آتشبس در اوکراین با ولادیمیر پوتین گفتوگو کند. رئیسجمهور روسیه نیز آمادگی خود را برای گفتوگو با دونالد ترامپ در مورد موضوعاتی نظیر جنگ اوکراین و بهای انرژی اعلام کرده ولی مذاکره مستقیم با ولودیمیر زلنسکی را رد کرده است.
کیث کلوگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور روسیه و اوکراین، روز یکشنبه ۱۴ بهمن تأکید کرد که هر دو طرف برای دستیابی به توافق باید در شروط خود تجدید نظر کرده و امتیاز بدهند.
او افزود: «زلنسکی اشاره کرده که موضع خود در مورد قلمرو اوکراین را نرمتر خواهد کرد. پوتین نیز باید موضع خود را نرم کند.»
ولودیمیر زلنسکی در بخش دیگری از مصاحبه که روز سهشنبه منتشر شد گفت کاستن از شدت تحریمهای روسیه خطر وقوع تجاوز نظامی دوم را افزایش خواهد داد.
او افزود که اگر روند پیوستن اوکراین به ناتو سالها و دههها طول بکشد برخورداری این کشور از سلاحهای هستهای میتواند ضمانت امنیتی کافی برای منصرف کردن پوتین از حمله مجدد به اوکراین باشد.
آقای زلنسکی تأکید کرد که از نظر کییف نقشه راهی برای عضویت اوکراین در ناتو بهترین گزینه برای پایان جنگ و تضمین امنیت اوکراین است. درعین حال خاطر نشان کرد که مطرح کردن موضوع موشکهای هستهای «کاملاً منصفانه» است.
رئیسجمهور اوکراین افزود: «آیا آنها آنقدر موشک به ما میدهند که بتواند روسیه را متوقف کند؟ مطمئن نیستم، ولی به نظرم کمک خواهد کرد. در غیر این صورت چه موشکهایی قادرند موشکهای هستهای روسیه را متوقف کنند؟»
اوکراین نتوانسته است از پیشروی ارتش روسیه جلوگیری کند و آقای زلنسکی در این مصاحبه اذعان کرد که به احتمال فراوان اوکراین نمیتواند بخشی از مناطق اشغالی را بازپس بگیرد.
او گفت: «متأسفانه پشتیبانی و کمکهای کشورهای حامی اوکراین برای بیرون کردن پوتین از تمام قلمرو ما کافی نیست.»