شناسهٔ خبر: 71217715 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

چرا یورو در حال افول است؟

یورو تضعیف شد، دلار تقویت؛ تقابل دوباره در راه است/ زمان برابری فرا رسید؟

اقتصادنیوز: اقتصاددانان در بسیاری از بانک‌های سرمایه‌گذاری پیش‌بینی می‌کنند که یورو در سه ماهه نخست 2025 به برابری با دلار می‌رسد.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز، از زمان ایجاد یورو در سال 1999 میلادی، ارزش این ارز تنها چند بار با دلار برابر شده است. آخرین نمونه در سال 2022 اتفاق افتاد؛ زمانی‌که تهاجم روسیه به اوکراین باعث ایجاد بحران انرژی در اروپا و افزایش نگرانی‌ها از رکود اقتصادی شد و نرخ برابری این دو ارز به سطح ۱:۱ رسید. اکنون نیز برخی از تحلیل‌گران بازار پیش‌بینی می‌کنند که بازگشت یورو به برابری با دلار در سال جاری تقریبا حتمی است؛ اما علت چیست؟

چرا یورو در حال افول است؟

ارزش یورو تحت فشار این گمانه‌زنی‌ها کاهش یافت که آمریکا تجارت با این منطقه صادرات‌محور را محدود خواهد کرد و این مساله بانک مرکزی اروپا را به‌سمت کاهش شدیدتر نرخ بهره سوق می‌دهد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا پس از افزایش تعرفه‌ها بر واردات از کانادا، مکزیک و چین اعلام کرد که تعرفه‌گذاری بر اروپا نیز حتما اتفاق خواهد افتاد. آمریکا بزرگ‌ترین خریدار کالاهای اتحادیه اروپاست و افزایش تعرفه‌ها بر این اقتصاد تضعیف‌شده، فشار بیشتری به قاره سبز وارد خواهد کرد.

این در حالی است که رشد در منطقه یورو ضعیف است و نرخ‌های بهره پایین‌تر از سایر اقتصادهای پیشرفته قرار دارد (نرخ بهره پایین‌تر به این معناست که دارایی‌های مبتنی بر یورو بهره کمتری دارد که از سوی تقاضا را برای این ارز کاهش می‌دهد). به علاوه، ادامه نااطمینانی سیاسی در فرانسه و آلمان -2 اقتصاد بزرگ منطقه یورو-، ریسک سرمایه‌گذاری در این کشورها را افزایش داده است و حل موضوعات ساختاری را برای دولت‌های برلین و پاریس دشوارتر می‌کند.

ضعف یورو همچنین به تقویت گسترده دلار آمریکا نیز مرتبط است؛ شاخص دلار لحظه‌ای بلومبرگ اخیرا در بالاترین سطح خود در 2 سال گذشته در نوسان است. تقاضا برای دارایی‌های دلاری درحال افزایش است؛ آن‌هم با این انتظار که سیاست‌های دولت ترامپ رشد و سود شرکت‌ها را تقویت می‌کند.

برابری یورو و دلار چقدر محتمل است؟

به گزارش اکوایران، اقتصاددانان در بسیاری از بانک‌های سرمایه‌گذاری پیش‌بینی می‌کنند که یورو در سه ماهه نخست 2025 به برابری با دلار می‌رسد. ولی اتفاق نظری در این رابطه وجود ندارد؛ به‌طوری‌که برخی نیز بهبود ارزش یورو را در ماه‌های آتی پیش‌بینی می‌کنند. همچنان نااطمینانی زیادی در رابطه با بزرگی و تسریع عملیاتی‌شدن پیشنهادات سیاستی دونالد ترامپ وجود دارد. و خوش‌بینی‌هایی نیز وجود دارد که این انتظارات با اقداماتی برای تحریک رشد اقتصادی در اروپا پاسخ داده شود.
در همین حال، بلومبرگ اینتلیجنس این 2 ارز را در مسیر برابری در سال جاری می‌بیند؛ اما با این حال چهار عامل کلیدی می‌تواند این مسیر را معکوس کنند: آتش‌بس در اوکراین، تغییر افزایش هزینه‌ها در آلمان، بهبود داده‌های اقتصادی در چین و وقوع یک رکود در چرخه اقتصادی آمریکا.

چرا سطح برابری دلار و یورو مهم است؟

رسیدن به برابری به لحاظ روانی برای سرمایه‌گذاران و سیاست‌گذاران مهم است و می‌تواند دوره‌ای از نوسانات را برای یورو به همراه داشته باشد. خطر خروج یک کشور از یورو نیز همچنان وجود دارد، و برابری یورو و دلار می‌تواند سیاستمداران پوپولیست مخالف ارز واحد را جسور کند. در اینجا باید گفت که حزب راست‌گرای «آلترناتیو برای آلمان» درحال برنامه‌ریزی یک کمپین انتخاباتی برای حمایت از خروج این کشور از اتحادیه اروپا و یورو است.

تضعیف یورو چه اثری بر اقتصاد اروپا دارد؟

سیاست‌گذاران اغلب از تضعیف ارز به‌عنوان ابزاری برای تحریک رشد اقتصادی استقبال می‌کنند؛ چراکه صادرات را رقابتی‌تر می‌کند؛ اما اگر تعرفه‌های آمریکا بر روی کالاها اعمال شود، این تاثیر مثبت از بین می‌رود. تضعیف یورو، از سوی دیگر واردات مواد خام را برای اروپا گران‌تر می‌کند و می‌تواند فشارهای قیمتی را دوباره تشدید کند. این شرایط می‌تواند برای بانک مرکزی اروپا دردسرساز شود، چراکه مدیران این بانک به کنترل تورم بعد از همه‌گیری کرونا همچنان امید دارند. تضعیف یورو خرید کالاهای وارداتی و سفر به خارج از اروپا را نیز گران‌تر می‌کند؛ در حالی‌که صنعت گردشگری اروپا ممکن است از هجوم بازدیدکنندگان از ایالات متحده سود ببرد.

حمایت بانک مرکزی اروپا از یورو

همچنین باید گفت که نرخ ارز هدف سیاستی برای بانک مرکزی اروپا نیست، و هیچ سطحی از قدرت یا ضعف وجود ندارد که سیاست‌گذاران به آن واکنش نشان دهند. آنان در هنگام تغییر نرخ بهره، تغییرات نرخ ارز را هم در نظر می‌گیرند، اما مداخله مستقیم برای حمایت از یورو بسیار نادر است. بانک مرکزی تاکنون تنها چندبار در بازار ارز مداخله کرده است: برای حمایت از یورو در سال 2000، و به‌عنوان بخشی از تلاشی هماهنگ از سوی گروه هفت برای تضعیف ین ژاپن در سال 2011.