شفقنا- اعلام رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، مبنی بر اینکه ایالات متحده بر نوار غزه پس از اسکان مجدد فلسطینیان در مکانهای دیگر کنترل خواهد داشت، واکنشهای گستردهای را در سراسر جهان برانگیخت.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه شبکه الجزیره نوشت: «چندین کشور با دیدگاههای مختلف، مخالفت خود را با هرگونه اخراج فلسطینیان از سرزمینهایشان اعلام کردند و خواستار تحقق راهحل دو دولت و دادن فرصت به فلسطینیان برای زندگی در دولت خود شدند».
در اینجا به بررسی برخی از واکنشهای جهانی میپردازیم:
آلمان
«آنالنا بربوک» وزیر امور خارجه آلمان، گفت که غزه، مانند کرانه باختری و قدس شرقی، متعلق به فلسطینیان است و اخراج آنها غیرقابل قبول و مخالف قانون بینالمللی است.
بربوک در بیانیهای افزود: «این موضوع همچنین منجر به رنج و نفرت جدیدی خواهد شد.. نباید هیچ راهحلی وجود داشته باشد که فلسطینیان را نادیده بگیرد».
انگلیس
نخستوزیر انگلیس، گییر استارمر، گفت که کشورش در مسیر منتهی به راهحل دو دولتی با فلسطینیان خواهد بود و خواستار اجازه دادن به فلسطینیان برای بازگشت به خانههای خود و بازسازی غزه شد.
وزیر امور خارجه انگلیس، دیوید لمی، نیز بر تضمین آیندهای برای فلسطینیان در وطنشان تأکید کرد و در یک کنفرانس خبری در جریان بازدید از کییف افزود: «ما همیشه در باورمان صریح بودیم که باید وجود دو دولت را شاهد باشیم. باید فلسطینیان را ببینیم که در وطنشان در غزه و کرانه باختری زندگی میکنند و رشد میکنند».
فرانسه
وزارت امور خارجه فرانسه اعلام کرد که اخراج اجباری ساکنان غزه به معنای حمله به آرزوهای مشروع فلسطینیان است و امنیت منطقه را متزلزل میکند و نقض جدی قانون بینالمللی و مانع اصلی در برابر راهحل دو دولتی خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه، کریستوف لوموان، در بیانیهای گفت که آینده غزه نباید تحت کنترل یک کشور ثالث باشد بلکه باید در چارچوب دولت آینده فلسطین قرار گیرد.
اسپانیا
وزیر امور خارجه اسپانیا، خوزه مانوئل آلبارس، پیشنهاد رئیسجمهور آمریکا را رد کرد و به خبرنگاران گفت: «میخواهم در این مورد بسیار واضح باشم، غزه سرزمین فلسطینیان است و ساکنان غزه باید در آن بمانند».
او افزود: غزه بخشی از دولت آینده فلسطین است که اسپانیا از آن حمایت میکند و باید در همزیستی با تضمین رشد و امنیت دولت اسرائیل باشد.
سازمان ملل متحد
فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، طرح ترامپ برای تسلط بر غزه و جابجایی ساکنان این منطقه را «بسیار تعجبآور» توصیف کرد.
گراندی به خبرگزاری فرانسه گفت که بسیار دشوار است که در مورد این مسئله بسیار حساس اظهار نظر کنیم و اشاره کرد که این یک امر بسیار تعجبآور است، اما باید دید که در واقعیت به چه معناست.
ترکیه
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، تأکید کرد که جابجایی ساکنان غزه امری است که ترکیه و کشورهای منطقه آن را نمیپذیرند و این پیشنهاد را «بیمعنی و بیفایده» دانست.
او افزود که هرگونه برنامهای که فلسطینیان را خارج از معادله کند، به افزایش درگیریها منجر خواهد شد.
نعمان قورتولموش، رئیس مجلس ترکیه، گفت که استقبال ترامپ از نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، که متهم به جنایت بینالمللی است، به عنوان یک پادشاه «زخمی عمیق در وجدان انسانیت» است.
چین
چین مخالفت خود را با اخراج اجباری ساکنان نوار غزه اعلام کرد و از حاکمیت فلسطینیان بر فلسطین حمایت کرد.
لین جیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در یک کنفرانس خبری گفت که پکن امیدوار است که همه طرفها آتشبس و مدیریت منطقه پس از پایان درگیری را فرصتی برای بازگشت به مسیر حل سیاسی مسئله فلسطین بر اساس راهحل دو دولت بدانند.
روسیه
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که روسیه معتقد است که حل و فصل مسائل خاورمیانه تنها بر اساس راهحل دو دولت ممکن است. او افزود: «ما اظهارات ترامپ درباره اسکان مجدد ساکنان غزه را شنیدیم، اما ما بر این باوریم که کشورهای عربی این ایده را نمیپذیرند».
اسکاتلند
جان سوینی، نخستوزیر اسکاتلند، برنامه ترامپ را انتقاد کرد و در پستی در پلتفرم ایکس نوشت: “پس از ماهها مجازات جمعی در غزه و مرگ بیش از ۴۰ هزار نفر، هر پیشنهادی برای اخراج فلسطینیان از خانههایشان غیرقابل قبول و خطرناک است.”
سوینی تأکید کرد که او با پاکسازی قومی مخالف است و تنها راهحل دو دولت میتواند صلح پایدار را به ارمغان بیاورد.
برزیل
لولا دا سیلوا، رئیسجمهور برزیل، گفت که تعهد ترامپ به تسلط بر نوار غزه «غیرمنطقی» است.
دا سیلوا در یک گفتگو رادیویی افزود: «فلسطینیان کجا باید زندگی کنند؟ این چیزی است که هیچ انسانی نمیتواند بفهمد. فلسطینیان باید مسئولیت غزه را بر عهده بگیرند».
فرستاده اتحادیه اروپا
سوین کوپمانز، سفیر ویژه اتحادیه اروپا برای خاورمیانه، گفت که تنها یک راهحل وجود دارد و آن دو دولت اسرائیلی و فلسطینی امن و دارای حاکمیت است.
او تأکید کرد که امنیت واقعی تنها از طریق صلح واقعی به دست میآید.
عفو بینالملل
سازمان عفو بینالملل پیشنهادات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در مورد نوار غزه را «پوچ» توصیف کرد و تأکید کرد که این پیشنهادها نه اخلاقی هستند و نه قانونی.
این سازمان پیشنهاد ترامپ را غیرانسانی دانست و از تصاحب اراضی و تمسخر حق تعیین سرنوشت ملتها انتقاد کرد.
مواضع آمریکاییان
رشیده طلیب، عضو مجلس نمایندگان از حزب دموکرات و دارای اصالت فلسطینی، گفت: «فلسطینیان به جایی نخواهند رفت. این رئیسجمهور نمیتواند چیزی جز این چرندیات متعصبانه را مطرح کند به خاطر حمایت حزبی در کنگره برای تأمین مالی نسلکشی و پاکسازی قومی. زمان آن رسیده است که همکاران من در حمایت از راهحل دو دولتی صدایشان را بلند کنند».
کریس ون هولن، سناتور دموکرات، گفت: «پیشنهاد ترامپ برای اخراج دو میلیون فلسطینی از غزه و تصاحب املاک با زور، اگر لازم باشد، به سادگی یک پاکسازی قومی با نامی دیگر است. این اعلامیه میتواند به ایران و دیگر رقبا مهمات بدهد و در عین حال، شرکای عرب ما در منطقه را تضعیف کند.. کنگره باید در برابر این طرح خطرناک و بیملاحظه بایستد».
شورای روابط آمریکایی-اسلامی: «غزه متعلق به ملت فلسطین است، نه به ایالات متحده. دعوت رئیسجمهور ترامپ به اخراج فلسطینیان از سرزمینشان به هیچ وجه قابل قبول نیست».
وی افزود: «اگر مردم فلسطین به زور از غزه اخراج شوند، این جنایت علیه بشریت میتواند یک درگیری گسترده را شعلهور کند، آخرین میخ را به تابوت قانون بینالمللی بکوبد و باقیمانده تصویر و جایگاه کشورمان را در جهان نابود کند».
کریس مورفی، سناتور دموکرات نیز گفت: «کاملاً عقلش را از دست داده است. حمله ایالات متحده به غزه منجر به کشتار هزاران سرباز آمریکایی و جنگی در خاورمیانه برای دههها خواهد شد. این مانند یک شوخی بد است».
جیک اوشینکلوس، عضو مجلس نمایندگان دموکرات گفت: «این پیشنهاد بیملاحظه و غیرمنطقی است و میتواند مرحله دوم توافق آتشبس در غزه را خراب کند. ما باید به انگیزههای ترامپ نگاه کنیم و مانند همیشه، وقتی ترامپ یک بند سیاسی پیشنهاد میدهد، ارتباطی با خودمحوری و سود شخصی وجود دارد».