شناسهٔ خبر: 71212000 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

علاسوند: استفاده از عبارت «عدالت جنسیتی» برای حل مشکلات بانوان درست نیست/ به امنیت روانی بانوان باید توجه شود

صاحب‌خبر -

شفقنا- عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده گفت: استفاده از عبارت عدالت جنسیتی برای بیان مقاصد ما و حل مشکلات بانوان درست نیست؛ زیرا این واژه بومی نیست و بومی نمی‌شود. این واژه که امروزه در دنیا از آن استفاده می‌شود به معنای عطای امتیاز به انواع جنسیت‌ها است.

به گزارش خبرنگار شفقنا، خانم فریبا علاسوند در نخستین همایش ملی «زن، خانواده، امنیت» که در سالن آیت الله شرعی مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران برگزار شد، اظهار داشت: بعد از انقلاب اسلامی یک اتفاق و رخداد منحصر بفردی بویژه در حوزه زنان به وقوع پیوست که منشا آن مرجعیت فقیه در ایران بود که اگر این رخ نمی داد، جریان تحجر می توانست مانع بزرگی بر سر راه این رخداد باشد.

وی گفت: امام راحل و رهبر انقلاب به پیشرفت زنان اصالتی بخشید که امکان سوء استفاده توسط جریان های غربگرایی مسدود است. انقلاب اسلامی در بیش از چهارو نیم دهه فعالیت، با همه فرازها و فرودها در مساله پیشرفت زنان دارای رکورد است چون شتاب این پیشرفت و فاصله زمانی کوتاهی که تا رسیدن به این پیشرفت است، قابل توجه است.

وی با اشاره به جنبش 200 ساله زنان در غرب گفت: علیرغم این زمان طولانی، اما زنان غرب هنوز در یک اطلس درست و جغرافیای هماهنگ با یک انسجام درونی نتوانستند به آنچه دنبال آن هستند دست یابند.

وی افزود: طبق بررسی های صورت گرفته و آمار منتشرشده مرکز آمار ایران، حوزه پیشرفت زنان در ابعاد مختلف قابل توجه است. اینکه بالای یک سوم اعضای هیئت علمی دانشگاه ها و بیش از یک سوم اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران بانو هستند. اینکه رفع بیسوادی در ایران بویزه برای بانوان بالای 96 درصد است. اینکه بالای 95 درصد زایمان ها در ایران توسط متخصصین زنان انجام می گیرد قابل توجه است.

وی ادامه داد: طبق این آمار، بالای 92 درصد اعضای هیات مدیره شرکت های دانش بنیان بانوان هستند. اینکه 52 درصد فارغ التحصیلان یا دانشجویان ما خانم ها هستند برای دنیا اعداد واقعا فوق العاده ای هستند.

علاسوند گفت: چیزی که دستاورد انقلاب امام خمینی است، گاهی اوقات از سوی برخی به عنوان نقاط ضعف جمهوری اسلامی معرفی می شود. این از سوی کسانی مطرح می شود که اتفاقا علاقمند به اسلام و ارزش های دینی هستند اما از آنجا که با تحلیلهای جامعه شناختی خود تمام مشکلات و مسائل موجود را بر این نقاط روشن می گذارند و پیش فرض آنها این است که این مشکلات به زنان شاغل و تحصیلکرده باز می گردد، مانع از دیده شدن پیشرفت های انقلاب اسلامی می شود.

وی اضافه کرد: در آسیب‌های جامعه باید تحلیلی واقع گرایانه داشته باشیم. در کاهش ازدواج، کاهش فرزند آوری، افزایش آمار طلاق و… نقش مردان و زنان باید در نظر گرفته شود.

علاسوند بیان کرد: زمانی که جامعه اسلامی به دنبال تحقق عدالت است به چند مسئله اساسی توجه دارد که از جمله آن‌ها سازگاری قوانین با قواعد اسلامی است.

وی ادامه داد: استفاده از عبارت عدالت جنسیتی برای بیان مقاصد ما و حل مشکلات بانوان درست نیست؛ زیرا این واژه بومی نیست و بومی نمی‌شود. این واژه که امروزه در دنیا از آن استفاده می‌شود به معنای عطای امتیاز به انواع جنسیت‌ها است. به همین خاطر نه عدالت آن به معنای عدالت است و نه جنسیت در آن به معنای زن و مرد است.

عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده با بیان اینکه عدالت هسته سختی دارد و زمانی که عدالت را جاری می‌کنیم الزاماً همه خوشحال نمی‌شوند. گفت: در سیستم‌های جهانی دو اصل انصاف و حمایت از ضعیف نگه داشته شدگان برای تحقق عدالت وجود دارد.

وی با بیان اینکه حمایت از اقشار ضعیف نگه داشته شده یک تعبیر دینی است، تصریح کرد: پیامبر (ص) در حجه الوداع توصیه به حمایت از دو قشر ضعیف نگه داشته شده یعنی بانوان و ایتام کردند.

عضو شورای سیاست‌گذاری حوزه‌های علمیه خواهران اضافه کرد: حمایت خاص از گروهی امر دینی است که رعایت آن در قانون‌گذاری برای ایجاد امنیت روانی است.

وی با بیان اینکه حاکمیت در قانون گذاری باید به ادارک و احساس مردم توجه کند، یادآور شد: در عرصه قانون‌گذاری و اسناد بالادستی اقدامات متعددی در عرصه بانوان صورت گرفته است اما بسیاری از مردم نسبت به آن آگاهی ندارند زیرا نسبت به مسئله ادراک مردم از آن توجهی نشده است.

وی با اشاره به اینکه رهبر انقلاب فرمودند که جنگ امروز جنگ روایت‌ها و رسانه‌ها است، افزود: کسانی که روی ادراک مردم کار کنند و بیشترین اطلاعات و خرده اطلاعات را می‌دهند برنده هستند.

وی بیان کرد: به موازات همه اقداماتی که برای تحقق عدالت در واقعیت انجام می شود باید به امنیت روانی مردم به ویژه بانوان (ادراک و احساس) توجه شود.

وی احساس سنجی را حائز اهمیت دانست گفت: رهبر انقلاب نسبت به آسیب‌های ناامیدی تذکر دادند و تاکید کردند بر روی امید مردم کار کنید. امید امر احساسی است. باید احساس مردم مهم باشد و به آن توجه شود.

علاسوند در رابطه با اهمیت پیامد سنجی قوانین تاکید کرد: برای ارتقا زنان قوانین متعددی تدوین می‌شود اما پیامدهای آن را سنجش نمی‌کنیم. باید در بازه‌های معین این پیامدها شناسایی شوند. اگر این کار صورت نگیرد سالیان سال باید برای رفع آثار آن تلاش کنیم.