عربستان سعودی روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای تاکید کرد که موضع دیرینه این پادشاهی مبنی بر اینکه فلسطینیها باید کشور مستقل خود را داشته باشند، همچنان پابرجا است و بدون تحقق این امر، برای مذاکره با اسرائیل آماده نیست؛ موضعی که شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، پیش از این نیز بارها تکرار کرده است.
به گزارش عربنیوز، بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی درباره این موضوع کمی پس از آن صادر شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده قصد دارد پس از خروج فلسطینیها از نوار غزه و اسکان یافتن در کشورهای دیگر، مالکیت نوار غزه را به عهده بگیرد.
رهبران عربستان سعودی بارها خواستار تحقق عدالت برای فلسطینیها شدهاند. کسانی که به گفته آنها سزاوار داشتن کشوری مستقل در کنار اسرائیلاند و باید برای پایان درگیریهای چند دههای آنها راهحلی پایدار پیدا شود.
رهبران عربستان سعودی با تاکید بر این خواسته فلسطینیها بارها گفتهاند که برقراری هرگونه روابط رسمی بین این پادشاهی و اسرائیل به ایجاد یک کشور فلسطینی پایدار بر اساس مرزهای سال ۱۹۶۷ بستگی دارد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی به سخنرانی ولیعهد این کشور در هجدهم سپتامبر ۲۰۲۴ هم اشاره شده که در آن تاکید کرد ریاض به تلاشهای خستگیناپذیر در جهت ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی با پایتختی قدس شرقی ادامه خواهد داد و افزود که بدون این اتفاق، روابط پادشاهی سعودی با اسرائیل عادی نمیشود.
شاهزاده محمد بن سلمان در نشست فوقالعاده سران عربیــاسلامی در ریاض هم که یازدهم نوامبر ۲۰۲۴ برگزار شد، بر ادامه تلاشها برای تشکیل کشور فلسطین تاکید کرد و خواستار پایان دادن به اشغال سرزمینهای فلسطینی از سوی اسرائیل شد.
او همچنین خواستار آن شد که کشورهای بیشتری به رسمیت شناختن دولت فلسطین را مدنظر قرار دهند و بر اهمیت بسیج جامعه بینالمللی برای حمایت از حقوق فلسطینیها تاکید کرد.
در بخش دیگری از بیانیه وزارت خارجه عربستان سعودی آمده که این پادشاهی مانند گذشته، با هرگونه نقض حقوق مشروع مردم فلسطین از طریق سیاستهای شهرکسازی اسرائیل، الحاق سرزمینهای فلسطینی یا تلاش برای آواره کردن مردم فلسطین از سرزمینشان قاطعانه مخالف است.
دونالد ترامپ که روز سهشنبه در کنار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در کاخ سفید صحبت میکرد، گفت که فلسطینیها بهتر است خارج از غزه زندگی کنند، زیرا این منطقه کاملا ویران شده است و دیگر جای زندگی نیست.
رئیسجمهوری آمریکا با تکرار پیشنهاد قبلی خود تاکید کرد که مصر و اردن آوارگان غزه را بپذیرند، این در حالی است که هر دو کشور این ایده را کاملا رد کردهاند.
ترامپ همچنین احتمال استفاده از نیروهای آمریکایی را برای کمک به بازسازی غزه رد نکرد و در پاسخ به خبرنگاران، به مالکیت این سرزمین که به گفته او «آبوهوای خوب و موقعیت عالی در سواحل مدیترانه» دارد، اشاره داشت.
در مقابل این اظهارات، پادشاهی سعودی در بیانیهای اعلام کرد: «جامعه جهانی وظیفه دارد برای کاهش درد و رنج شدید مردم فلسطین که در سرزمینشان باقی خواهند ماند، تلاش کند.» در این بیانیه اشاره شده که «صلح پایدار و عادلانه بدون دستیابی ملت فلسطین به حقوق مشروعشان بر اساس قطعنامههای بینالمللی محقق نمیشود و این موضوع پیش از این نیز برای دولتهای قبلی و فعلی آمریکا توضیح داده شده است».
دونالد ترامپ در بخشی از گفتههایش در کنفرانس خبری عصر سهشنبه گفت که ایالات متحده خطرات در نوار غزه را خنثی و این باریکه را بازسازی خواهد کرد؛ به طوری که توسعه اقتصادی، مسکن و موقعیت شغلی برای مردم این منطقه به همراه داشته باشد. او درباره اینکه آیا آمریکا غزه را به طور دائمی در کنترل میگیرد، گفت که این را یک «مالکیت درازمدت» میبیند که در منطقه ثبات ایجاد میکند.
بنیامین نتانیاهو نیز که هنگام صحبتهای ترامپ کنار او ایستاده و به نظر میرسید از طرح عمومی این مسئله شگفتزده شده، گفت: «این ایدهای متفاوت است که میتواند تاریخ را تغییر دهد و آمریکا و اسرائیل در حال صحبت درباره آناند.»
نتانیاهو همچنین گفت که صلح با عربستان سعودی ممکن و ترامپ نیز به آن متعهد است. او گفت: «وارد جزئیات نمیشوم اما چنین اتفاقی ممکن است.»