شناسهٔ خبر: 71202756 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

مطالعه: نیمی از موارد ابتلا به «سرطان ریه» در «غیرسیگاری‌ها» با آلودگی هوا در ارتباط است

صاحب‌خبر -

شفقنا-بر اساس مطالعه‌ای که روز گذشته (سه‌شنبه) منتشر شد، آلودگی هوا به‌ ویژه در جنوب شرق آسیا یکی از عوامل شیوع سرطان ریه است که به شایع‌ترین نوع سرطان ریه در جهان به‌ویژه در بین افراد غیر سیگاری تبدیل شده است.

به گزارش شفقنا، سرطان ریه شایع‌ترین سرطان در سراسر جهان است که در سال 2022 میلادی حدود یک و نیم میلیون مورد ابتلا، تشخیص داده شده است.

بر اساس مطالعه منتشر شده در «The Lancet Respiratory Medicine» به مناسبت روز جهانی سرطان، در حالی که اکثر موارد ابتلا هنوز در مردان تشخیص داده می‌شود (1.6 میلیون مورد در سال 2022)، شکاف موجود میان موارد ابتلا در بین زنان کاهش یافته است (91 هزار مورد).

این تجزیه و تحلیل داده‌های آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که از چهار زیر گروه اصلی سرطان ریه، سرطان تیروئید در حال حاضر سرطان غالب در زنان در 185 کشور جهان و در مردان در 150 کشور (به استثنای کشورهای اروپای شرقی و آسیا) است.

در سال 2022 میلادی، سرطان تیروئید یک مورد از هر دو مورد سرطان ریه در مردان (45.6 درصد یا 717211 مورد) و شش مورد از هر ده مورد (59.7 درصد یا 541.971 مورد) در زنان بود که در سال 2020 به ترتیب 39 درصد و 57.1 درصد بود.

بنابراین، موارد ابتلا به سرطان تیروئید بسیار بیشتر از سه نوع دیگر است: سرطان سلول سنگ فرشی (کارسینوم سلول سنگفرشی) (29.4 درصد)، کارسینوم سلول کوچک مرتبط با مصرف دخانیات (11.5 درصد)، و کارسینوم سلول بزرگ (6.5 درصد) که حتی نادرتر است.

محققان اعلام کردند تغییرات در تولید سیگار و شیوه‌های سیگار کشیدن از دهه 1950 احتمالاً در این پیشرفت نقش داشته است اما شیوع استعمال دخانیات در بسیاری از کشورها همچنان رو به کاهش است، در حالی که بروز سرطان ریه در میان غیر سیگاری‌ها افزایش یافته است.

این مطالعه تاکید می‌کند سرطان ریه در افراد غیر سیگاری به «پنجمین علت مرگ ناشی از سرطان در سراسر جهان تبدیل شده است» و تقریباً منحصراً به شکل آدنوکارسینوم ظاهر می‌شود و اغلب در زنان و مردم آسیا ثبت می‌شود.

جزئیات دقیق

در سایه یک سری تجزیه و تحلیل، این مطالعه به این نتیجه رسید که «آلودگی هوا را می توان عامل مهمی در نظر گرفت که تا حدی شیوع فزاینده سرطان تیروئید را تفسیر می‌کند طوری که بیانگر 53 تا 70 درصد موارد سرطان ریه در افراد غیر سیگاری در سراسر جهان است.»

محققان تخمین می‌زنند که از موارد سرطان تیروئید که در سال 2022  میلادی تشخیص داده شد، حدود 200 هزار مورد با آلودگی هوای محیط با ذرات ریز مرتبط بود که 114486 مورد در مردان و 80378 مورد در زنان بود.

بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، از سال 2019 میلادی حدود 99 درصد از جمعیت جهان در مناطقی زندگی می‌کنند که استانداردهای کیفیت هوای تعیین شده توسط این سازمان را رعایت نمی‌کنند.

این مطالعه افزود که قرار گرفتن در معرض سوخت‌هایی که برای گرم کردن خانه و پخت‌وپز استفاده می‌شوند می‌تواند شیوع سرطان ریه را در زنان در برخی از کشورها با اقتصادهای در حال تغییر سریع مانند چین تفسیر کند؛ جایی که افزایش پیوسته در غلظت ذرات ریز در آلودگی هوا وجود دارد.

در واقع، بیشترین میزان بروز سرطان تیروئید ناشی از آلودگی هوا در شرق آسیا به ویژه در چین مشاهده شده است.

اگرچه تدوین‌گران این مطالعه نسبت به تفسیر یافته‌های خود خواهان برخورد احتیاط‌آمیز شدند اما با توجه به برخی شکاف‌های روش‌شناختی و تغییرات در دسترس بودن داده‌ها بین کشورها، آنها گفتند مطالعه آنها به نظارت مستمر بر خطر سرطان ریه نیاز دارد.

محققان در پایان خواستار ایجاد فهرست ثبت سرطان و بررسی نقش آلودگی هوا شدند زیرا سیگار عامل اصلی این بیماری نیست.

منبع: عربی 21