شناسهٔ خبر: 71199877 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

پیروزی انقلاب اسلامی یک پدیده‌ی بزرگ در تاریخ معاصر ایران است

حوزه/ حجت الاسلام جمشیدی گفت: پیروزی انقلاب اسلامی یک پدیده‌ی بزرگ در تاریخ معاصر ایران است و مانند هر پدیده‌ای، علت‌هایی در پیدایش آن مؤثر بوده‌اند. علت‌هایی که به عناصر تشکیل‌دهنده‌ی انقلاب اسلامی بازمی‌گردند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری حوزه - سمنان/ تولد ۴۶ سالگی انقلاب اسلامی هم از راه رسید تا روزهای پرفروغ ایران در چله انقلاب بازهم تکرار شود و مرور چهار دهه خاطرات تلخ و شیرین در قاب تاریخ یادآوری کند دهه فجر آغاز روزهای شیرین و روشن ایران از دل دوران تاریک و سرد استعمار است.

حجت الاسلام یزدان جمشیدی، مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه استان سمنان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در سمنان، عوامل پیروزی انقلاب اسلامی را تشریح کرده است که مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید:

* علل و عوامل شکل‌گیری انقلاب اسلامی ایران چه بود؟

پیروزی انقلاب اسلامی یک پدیده‌ی بزرگ در تاریخ معاصر ایران است و مانند هر پدیده‌ای، علت‌هایی در پیدایش آن مؤثر بوده‌اند. علت‌هایی که به عناصر تشکیل‌دهنده‌ی انقلاب اسلامی بازمی‌گردند.

مقام معظم رهبری در یکی از سخنرانی ها عوامل و عللی را بیان فرمودند : که به نظرم به مهمترین آنها اشاره فرمودند: یک وابستگی تمام‌عیار به غرب، خصوصا آمریکا و بی‌اختیاری پادشاهان پهلوی در تصمیم‌گیری‌های اصلی کشور ، تا جایی که به درخواست و فشار انگلیس و آمریکا ، بخشی از خاک ایران و استان چهاردهم ما به تعبیر خودشان یعنی بحرین از خاک ایران جدا می شود.

دو فساد و دین‌ستیزی حاکمان طاغوت رضا خان قلدر وقتی خواست از غرب برای ما سوغات بیاورد، اولین چیزی که آورد، عبارت از نوع لباس و رفع حجاب بود؛ آن هم با زور سر نیزه و همان قلدریِ قزّاقیِ خودش!

سه تلاش برای انحراف و ضایع کردن جوانان راهی که قدرتمندان برای اینکه احساس و انگیزه را در یک ملت از بین ببرند، اندیشیده‌اند، بی حس کردن، بیخیال کردن و تخدیر کردن ملتهاست. این کار را رژیم فاسد و مفسد پهلوی، با استفاده از همه‌ی ابزارهای ممکنی که در اختیارش گذاشته می شد، انجام می داد:بی حس کردن، بی خیال کردن، غافل کردن، غرق در توهّمات کردن و البته گاهی ظواهر و تشریفاتی هم با زرق‌وبرق، جلوِ چشمها نشان دادن

چهار بی‌اعتنایی به رأی مردم، اختناق و مقابله جدی با آزاداندیشی حکومت آن‌ها تحمیلی و کودتایی بود. با کودتا سرِ کار آمده بودند؛ هم رضا خان با کودتا سرِ کار آمده بود، هم محمّد رضا با کودتا سرِ کار آمد. حکومت کودتایی، معلوم است چطور حکومتی است: بر مردم تحمیل بودند و از آراءِ مردم، عقاید مردم، دل‌بستگی های مردم، فرهنگ مردم و درخواست و اراده‌ی آن‌ها هیچ نشانی نبود

پنج ظلم و بی‌عدالتی گسترده در کشور با حمایت مستقیم حکومت رضا خان هرجا ملک خوبی بود، هرجا چیز چشمگیری بود، هرجا عمارت زیبایی بود، دست می گذاشت و ثروت انبوه عظیمی برای خودش درست میکرد و چقدر از مناطق کشور را که یکجا دست گذاشت و آن را متعلّق به خودش کرد! بازماندگان او هم همین‌طور بودند که همه اینها سبب شد تا انقلاب اسلامی با اراده مردم و رهبری حکیمانه امام شکل بگیرد.

* انقلاب اسلامی تاکنون چه دستاوردهایی داشته است؟

جهت بیان دستاوردهای انقلاب اسلامی آمار کاملا مشخص و واضح بوده و خودشان سخن می گویند : البته حتی نه آمار داخل کشور بلکه آمار مراکز جهانی این دستاوردها را به نمایش همگان می گذارد

استقلال سیاسی مهمترین گوهر وجودی انقلاب است و استقلال سیاسی، مهمترین ارمغان نظام برای کشور ما بوده است که موجب رهایی کشور از وابستگی سیاسی و اقتصادی شده است.
بیداری ملتها و دولتها دستاورد مهم دیگر انقلاب اسلامی است و انقلاب اسلامی نه تنها ملت ایران را بیدار کرد، بلکه سبب شد تا در اثر تششع انقلاب، دیگر ملتها و دولتها بیدار شوند و حتی نور پرفروغ انقلاب زمینه بیداری بعضی از دولتهای جهان را نیز فراهم کرد.زمان پیروزی انقلاب اسلامی حضرت امام راحل فرمودند که انقلاب اسلامی را به جهان صادر می کنیم و امروز شاهد صدور ارزشهای انقلاب به جهان هستیم.

انتخابات و حق تعیین سرنوشت از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی است با پیروزی انقلاب اسلامی، امور جامعه به مردم سپرده شده و مردم در حوزه های مختلف نقش آفرینی می کنند.

پیروزی انقلاب اسلامی سبب احیای هویت و شخصیت زن شده است، زنی که در حکومت گذشته به عنوان یک خدمتکار و اسبابی برای کامروایی مردان بود، به الگویی انسان ساز و تاثیر گذار در روند پیشرفت و تعالی جامعه تبدیل شده است و در انقلاب اسلامی، زن یک مربی معرفی شده که از دامن او انسانهای پاک به معراج خواهد رفت.

زنان دانشمند و فرهیخته ی که به برکت انقلاب اسلامی امروز در حال خدمت علمی و پژوهشی به جامعه می باشند.

دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه استقلال ملی و اقتدار بین‌المللی؛ تاریخ گواهی می دهد در پنج قرن اخیر مساحت ایران از ۳/۵ میلیون کیلومترمربع از ۱/۷ کــاهش یــافت. انقلاب اسلامی باوجود هـجوم ابـرقـدرت‌ها یـک وجب هم این خاک مقدس را واگذار نکرد.
رضاخان بدون یک دقیقه مقاومت، سرزمین ایران را به ارتش‌های متجاوز شوروی، انگلیس و آمریکا تسلیم کرد.

دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری؛ دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه امنیت ؛ تجربه ۴۰ ساله نشان داد که سازش امنیت سوز و مقاومت امنیت سازاست.

جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه سنگین‌ترین تهاجمات نظامی، تروریستی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی را باصلابت در هم شکست.

دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه رفاه و ارتقاء سطح زندگی؛ دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه صنعت؛ دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه ورزش.

تقویت و توسعه بی‌سابقه ساختار ورزش کشور همه اینها به گواه آمار مجامع و سازمان های بین المللی قابل مقایسه با گذشته نیست.

* پیام های راهپیمایی ۲۲ بهمن و تأثیرات و پیام‌های آن در فضای بین‌الملل ؟

حضور با شکوه و گرم مردم همواره در هر دوره ای انسجام، اتحاد و وفاداری خود به آرمان های انقلاب، امام و شهدا و رهبری را اثبات کرده این ملت همواره ثابت کرده اند که با گفتمان استکبارستیزی و مکتبی که از حضرت امام خمینی (ره) آموخته با تمام توان پای اسلام ایستاده‌ و پیرو مکتب ولایت است.

پیام مهم این حضور برای دشمنان ملت تاکیدی مکرر بر آن است که این ملت تاریخ ساز و متکی به خود است و مستقل از غرب و شرق برای آینده خود با اتکا به خداوند و توان داخلی ایران را خواهد ساخت. و دریک کلام این حضور اعلام وفا داری مردم به آرمان های انقلاب اسلامی است.

وتاثیر آن در مجامع بین المللی ابلاغ این پیام مهم است که مردم همچنان به آرمان های انقلاب سال ۵۷ وفادار هستند. و مجامع بین المللی هنوز از شناخت مردم ایران عاجزند و درک درستی از این مردم انقلابی ندارند.

* به نظر شما، ورود امام خمینی (ره) به ایران چه تأثیری بر شکل‌گیری هویت ملی و اجتماعی مردم داشت و این تأثیرات چگونه در زندگی روزمره‌ی شما مشهود است؟

هویت، امری چند لایه است که از سطح فردی شروع شده، به سطوح گروهی و ملی نیز می‌رسد، هویت، امری ثابت و بدون تغییر و دگرگونی نیست بلکه همواره مؤلفه‌های اصلی آن دچار تغییر و تحول می‌شوند.

تأکید بر استقلال همه‌جانبه

امام خمینی علاوه بر مخالفت با غرب زدگی و شرق زدگی، همواره استقلال فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و غیره را به عنوان مقدمه و شرط مهم برای بازسازی هویت ملی عنوان می‌کردند. البته اولین گام برای استقلال از نظر ایشان رهایی از وابستگی فکری بود. به عنوان نمونه می‌فرمایند: تا این وابستگی فکری هست در ما که همه نظرمان به این است که ما همه چیزمان را از غرب باید بیاوریم و هر وقت هم که هر عیبی پیدا می‌کنیم غرب باید این را معالجه بکند، تا این وابستگی هست، ما نمی‌توانیم استقلال پیدا کنیم. هیچ نحو استقلال حاصل نمی‌شود، الا اینکه ما خودمان را بشناسیم که ما خودمان هم فرهنگ داریم؛ خودمان هم همه چیز داریم و احتیاج به غرب در این امور نداریم.

از نظر امام مسلمانان تا هویت و «خود» گم کرده خود را نیابند نمی‌توانند در مقابل سلطه همه‌جانبه غرب به استقلال واقعی دست پیدا کنند

* به نظر شما، مهم‌ترین چالش‌هایی که انقلاب اسلامی در طول تاریخ خود با آن‌ها مواجه بوده، چه بوده‌اند و چگونه می‌توانیم از این چالش‌ها درس بگیریم؟

معتقدم در حوزه برون مرزی ، تحریف تصویر ایران مهم‌ترین چالشی است که انقلاب ایران را تهدید می‌کند و پیامدهای منفی این کار بیشتر از تحریم‌های آمریکا علیه این کشور است و ضروری است که برای کاهش تاثیرات تبلیغات سیستماتیک علیه کشور اقداماتی انجام دهیم. و اما چالش های داخلی مهمترین آن بحث جمعیت است و عدم توجه به هشدارهای مقام معظم رهبری در خصوص روند نزولی رشد زاد و ولد؛ چالش بعدی مسئله نفوذ است که باز رهبر معظم انقلاب از یک دهه قبل به آن توجه دادند، رفاه زدگی بعضی از مسئولین که باعث دلزدگی مردم می گردد.

ترویج تقابل ملی گرایی در برابر اسلام خواهی؛ دشمن انقلاب، از طرح ها و برنامه هایی حمایت می کند که ایران منهای اسلام را بزرگ بنماید و به ویژه نسل جوان را به افتخارات پوچ شاهنشاهی ظالمانه علاقه مند کند و از عظمتی که اعتقاد به اسلام برای او به وجود آورد، بیگانه سازد. وجه بارز هویت ایرانی، حتی پیش از اسلام خداجویی او بوده و همین وجه موجب گرایش سریع او به اسلام شده است. این که ایرانی خداجو و دین گرا باشد، خوشایند دشمنان ما نیست؛ چرا که همین مسیر به طور منطقی ایرانی را به اسلام و محبت اهل بیت و شیعه امیرالمؤمنین علی علیه السلام بودن و بالاخره، پیروزی انقلاب اسلامی کشاند؛ از این رو، طراحی دشمن بدان سمت می رود که القا کند ایرانی فاقد هویت است.

گفتگو: فاطمه رحیم زاده