به گزارش شرق ؛ رئیس جمهوری ترکیه که در یک کنفرانس خبری مشترک با رئیس حکومت جدید سوریه سخن میگفت در ادامه تصریح کرد که همکاری دو کشور میتواند به فراهم کردن بستری مناسب برای ایجاد «صلح و اعتماد در جغرافیای مشترک عاری از تروریسم» کمک کند.
ترکیه که از حامیان جنبش مخالفان بشار اسد تحت ائتلافی موسوم به هیئت تحریر شام بود پس از سرنگونی حکومت پیشین سوریه در پی تقویت نفوذ خود در منطقه از طریق گسترش روابط با حاکمان جدید دمشق است.
رئیس جمهوری ترکیه در این خصوص یادآور شد: «همانطور که برادران سوری خود را در سختترین و ناامیدکنندهترین روزهایشان تنها نگذاشتیم، در دوره جدید نیز به حمایت از آنها ادامه خواهیم داد.»
آقای اردوغان در ادامه بر ضرورت همکاری استراتژیک میان ترکیه و سوریه در راستای ایجاد یک ساختار امنیتی منطقهای تأکید کرد. وی ضمن اشاره به راهبردهای کلان ترکیه در مبارزه با تروریسم، حمایت این کشور از دولت سوریه را در راستای مقابله با تهدیدات امنیتی ناشی از گروههای افراطی همچون داعش و پ.ک.ک، بر مبنای سیاستهای دفاعی و ژئوپلیتیکی منطقهای ضروری دانست.
رئیسجمهور ترکیه بر سیاست کشورش مبنی بر احترام به تمامیت ارضی و وحدت سوریه تأکید کرد و این اصل را در چارچوب ملاحظات ژئوپلیتیکی و نظم منطقهای مهم دانست. وی همچنین اشاره کرد که حفظ یکپارچگی سوریه نهتنها به ثبات داخلی این کشور، بلکه به امنیت کل منطقه کمک خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان همچنین از تلاشهای ترکیه برای پیشبرد روابط با سوریه در زمینههای مختلف از جمله تجارت، هوانوردی غیرنظامی، انرژی، بهداشت و آموزش سخن گفت.
آقای اردوغان ابراز امیدواری کرد که این دیدار آغازگر دورهای جدید از دوستی و همکاری پایدار میان دو کشور باشد. وی همچنین بر اهمیت حمایت جهان عرب و اسلام از دولت و مردم سوریه تأکید کرد.
احمد الشرع، رئیسجمهوری موقت سوریه نیز که پس از عربستان سعودی، ترکیه را به عنوان مقصد دومین سفر خارجی خود انتخاب کرده از حمایتهای آنکارا قدردانی کرد و اظهار داشت که مردم سوریه این مواضع را فراموش نخواهند کرد.
رئیس حکومت انتقالی سوریه که بارها بر تمامیت ارضی کشورش تاکید کرده همچنین خواستار فشارهای بینالمللی بر اسرائیل برای بازگشت این کشور به مرزهای سال ۱۹۷۴ شد.
ترکیه به دنبال ایجاد یک منطقه امن و باثبات در مرزهای جنوبی خود است تا از نفوذ گروههای مسلح کرد از جمله پ.ک.ک که آنکارا آنرا تروریستی میخواند به درون خاک جلوگیری کند. مهار این گروهها در سوریه برای امنیت ملی ترکیه حیاتی است.
یکی دیگر از اصول مهم سیاست خارجی ترکیه، علاوه بر نفود منطقهای در خاورمیانه که زمینه آن سقوط دولت بشار اسد فراهم شده، تبدیل شدن این کشور به کانون انرژی در منطقه است. همکاری با دولت سوریه میتواند به تحقق این هدف راهبردی کمک کند.
رویکرد جدید ترکیه نشاندهنده تغییر استراتژیک در سیاست خارجی این کشور در قبال سوریه پس از تحولات اخیر است که بر پایه منافع متقابل و همکاریهای راهبردی شکل گرفته است.