شناسهٔ خبر: 71189962 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تقریب | لینک خبر

آیت الله محقق داماد:

وقف می تواند موجب توزیع ثروت عادلانه و پشتوانه فرهنگ کشور باشد

استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر اینکه وقف یکی از نهادهایی است که می تواند موجب توزیع ثروت عادلانه و پشتوانه فرهنگ کشور باشد، گفت: از کارشناسان قضایی و قضات محترم درخواست داریم به عنوان عضوی از تمدن سازان مملکت سعی کنند اعتماد به وقف برگردد.

صاحب‌خبر - به گزارش حوزه فرهنگ و هنر خبرگزاری تقریب، آیت الله سیدمصطفی محقق داماد طی سخنانی در سومین همایش "وقف در آئینه قضا" که امروز به همت اداره کل حقوقی سازمان اوقاف و با همکاری اداره آموزش قوه قضائیه با حضور کارشناسان و قضات قوه قضائیه برگزار شد، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه گفت: به عنوان یکی از قدیمی ترین همکاران در امر قضاوت در خدمت شما هستم. می دانید که قانون مدنی ایران یک تفاوت ماهوی با قوانین مدنی در کشورهای دیگر دارد در نظام‌های حقوقی مدون مثل نظام فرانسه و بلژیک و آلمان آنچه منبع آنهاست، عرف است بر اساس مقتضیات جامعه، اما قانون مدنی ایران جز بخش مختصری، تماما از منابع فقه شیعه برگرفته شده است.

وی افزود: بنابراین کسی که می خواهد ادعای حقوقدانی کند و قاضی موفق باشد باید به منابع فقهی آگاهی داشته باشد واقعیت این است که در دو باب در قانون مدنی تسلط بسیار عمیق قاضی نیاز است،  یکی باب حقوق خانواده است و باب دیگر وقف است.فقها بسیار در این مباحث کار کرده اند و جای ابهام باقی نگذاشته اند.

آیت الله محقق داماد عنوان کرد: مسئولیت‌های مدنی به طور کامل در فقه مطرح شده است. اگر کسی به فقه تسلط داشته باشد می تواند مسائل را پیدا کند. پیشنهاد می کنم کتاب تحلیل فقهی حقوقی وقف که به تازگی منتشر کرده ام را ملاحظه کنید.

وی با بیان اينکه معتقدم مسائل حقوق خانواده که در فقه وجود دارد می تواند بسیاری مسائل امروزی را پاسخ دهد، عنوان کرد: وقف یکی از نهادهایی است که می تواند موجب توزیع ثروت عادلانه و پشتوانه فرهنگ کشور باشد. امروزه هنوز دولت در حوزه نظام آموزش و پرورش ضعف دارد اما صدسال قبل از مشروطه را ملاحظه کنید متوجه می شوید تمام هزینه های علمی و فرهنگی با وقف تامین می شده است. امروز دانشگاه‌های پیشرفته دنیا مانند هاروارد و کمبریج وقف هستند. 

استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: در کشور ما ثروتمندان افتخار می کردند که اموال خود را وقف علم و فرهنگ می کردند. علم در ایران در بستر وقف پیش رفته است. از خیانت‌های خاندان پهلوی به وقف این بوده که مردم را نسبت به وقف بی اعتماد کردند. رسالت ما اکنون این است که اعتماد مردم را برگردانیم. وقف فرهنگی و علمی و امور خیریه بسیار حائز اهمیت است، در این زمينه نیز پیشنهاد مي کنم دو وقفنامه ربع رشیدی (که دانشگاه چهاربعدی نجوم و فلسفه و پزشکی و خانه معلمان و طلاب و اساتید  بوده) و وقفنامه نظامیه نیشابور را مطالعه کنید.

وی افزود: متاسفانه علاوه بر سلب اعتماد مردم نسبت به وقف در دوره پهلوی، ما روحانیون نیز نتوانسته ایم مردم را در این زمينه تعلیم دهیم که وقف و کار خیر یعنی چه؟ قرآن می گوید دو نوع باقی داریم یکی باقی رفتنی است و دیگری باقی صالحات است باید به مردم یاد دهیم کدام باقی ماندنی است.

آیت الله محقق داماد گفت: در دوره پهلوی موقوفات را می فروختند، در جمهوری اسلامی سیاستی اتخاذ شد برای جلب اعتماد مردم، از جمله وقفهایی که سند وقفی داشته و فروخته شده و دارای سند ملکی شده بودند، پس از پیروزی انقلاب، این اسناد ملکی باطل و به وفقیت بازگشتند. این امر به آرامی انجام شد.

وی اظهار کرد: کمیسیون وقف متشکل از افراد دقیق است و پرونده ها توسط حقوقدانان اوقاف بررسی می شود. از ریاست سازمان اوقاف درخواست دارم مدیران کل را از بین حقوقدانان انتخاب کنند. 

استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه بسیاری وقفها توسط دولتمردان صورت گرفته است، تصریح کرد: از شما قضات درخواست دارم به عنوان عضوی از تمدن سازان مملکت سعی کنید اعتماد به وقف برگردد.

جوهری، مدیرکل آموزش قوه قضائیه نیز در این مراسم با بیان اینکه اقدامات خوبی در سازمان اوقاف در حوزه دانش بنیان و بهداشت و درمان صورت گرفته است، گفت: قضات در رسیدگی به پرونده های قضایی کاملا بی طرف هستند، تکلیف ماست که ادعاها را بررسی کنیم.

وی اظهار کرد: تاکنون با سازمان بورس و نظام پزشکی و بانک‌ها مانند این جلسه برگزار شده است. دنبال منافع عمومی کشور هستیم منافع کلان کشور را باید در نظر گرفت.

جوهری تصریح کرد: این جلسات برای فهم مشترک از قانون و رسیدن به استنباط صحیح از قوانین برای رسیدن به وحدت رویه در رسیدگی به پرونده ها برگزار می شود.

وی با بیان اينکه قاضی می شنود و تحلیل می کند و هرآنچه تشخیص دهد تصمیم می گیرد، تصریح کرد: از سازمان اوقاف و سایر نهادها درخواست داریم نماینده حقوقی مسلط انتخاب کنند.


انتهای پیام/