کاظم جلالی روز سهشنبه در کنفرانس مطبوعاتی به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در محل سفارت کشورمان در مسکو افزود: سال ۲۰۲۴ یکی از سال های پرکار در روابط ایران و روسیه بود که ابعاد مختلف روابط دو کشور را در بر می گرفت.
به گزارش ایرنا، وی یادآور شد: در سال ۲۰۲۴ میلادی هیأتهای بسیار زیادی بین دو کشور در عرصههای سیاسی،امنیتی و دفاعی مبادله شد که گویای روابط بسیار خوب دو کشور است.
سفیر ایران در روسیه گفت: در روابط اقتصادی هم ما پیشرفتهای خیلی خوبی داشتیم و حجم مبادلات از رشد بسیار خوبی بهرهمند بود؛ هرچند قائل هستیم که ظرفیتهای ما خیلی بیشتر است.
جلالی گفت: حوزه دیگر، حوزه همکاریهای منطقهای دو کشور است. ما همکاریهای منطقهای ایران و روسیه را استمرار داریم و هنوز مشغول رایزنیهای منطقهای هستیم.
وی خاطرنشان کرد: بخش دیگری از همکاریهای ایران و روسیه به مسائل بینالمللی برمیگردد و دو کشور مشورتهایی در این عرصه دارند.
موافقتنامه اجرایی طرح ریلی رشت - آستارا تا پایان ماه مارس امضا میشود
جلالی در بخش دیگری از همکاری خود با اشاره به همکاریهای ایران و روسیه در کریدور بینالمللی شمال – جنوب گفت: موافقتنامه اجرایی طرح ساخت خط ریلی رشت – آستارا به عنوان حلقه مفقوده بخش غربی کریدور تا پایان ماه مارس ۲۰۲۵ (فروردین ۱۴۰۴) امضا خواهد شد.
انتقال گاز روسیه از مسیر ایران
سفیر ایران در روسیه با اشاره به مذاکرات هیأتهای دو کشور از جمله در سفر اخیر مسعود پزشکیان رئیسجمهور کشورمان به روسیه گفت: در حال همکاری جدی در زمینه طرح انتقال گاز روسیه به ایران هستیم و در بسیاری از حوزهها به تفاهم رسیدهایم.
وی تصریح کرد: مسائل بسیار کمی باقیمانده است که در حال گفت و گو درباره آن هستیم و امیدواریم که این پروژه هم در سال ۲۰۲۵ بتواند عملیات اجراییاش آغاز شود.
خبرنگاری در این نشست پرسید: آیا تاریخی برای امضای موافقتنامه اجرایی طرح انتقال گاز روسیه به ایران تعیین شده است؟ و آیا طرفین درباره قیمت گاز به توافق رسیدهاند؟
جلالی در پاسخ گفت: اصل تفاهمنامه، چند ماه پیش در تهران بین گازپروم و شرکت ملی گاز ایران در دولت قبل ما در حضور معاون اول سابق رئیسجمهور کشور ما امضا شد و ما سپس مذاکرات برای رسیدن به موافقتنامه اجرایی را ادامه دادیم؛ دو کشوربر روی همه موضوعات توافق کردهاند اما همین موضوعی که اشاره کردید(قیمت گاز)، باقیمانده است و امیدوار هستیم که این موضوع را هم بتوانیم با سرعت حل کنیم؛ اما اینکه در چه تاریخی مسائل حل میشود و موافقتنامه چه زمانی امضا میشود، هنوز روی تاریخ صحبت نکردهایم.
ایران و روسیه نیازی به سوئیفت ندارند
جلالی در بخش دیگری از این نشست خبری یادآور شد: رؤسای بانکهای مرکزی دو کشور در سال ۲۰۲۴ و ابتدای ۲۰۲۵، گفتوگوهای متعدد و متنوعی را داشتند و تفاهمهای بسیار خوبی بین بانکهای مرکزی دو کشور انجام شد.
وی گفت: به دنبال اتصال پیامرسانهای محرمانه دو کشور، دو کشور در انجام مبادلات مالی دوجانبه،دیگر نیازی به سوئیفت ندارند و از طریق پیامرسانهای محرمانه خود عمل میکنند.
جلالی یادآور شد: بخشی از اتصال شبکههای بانکی شتاب ایران و میر روسیه نیز انجام شده است و در سال ۲۰۲۴ میلادی آن را افتتاح کردیم و بخش دیگری از کار در سال ۲۰۲۵ انجام میشود.
این دیپلمات کشورمان در بخش دیگری از این نشست خبری با اشاره به پیوستن ایران به گروه بریکس از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی و همزمانی آن با ریاست دورهای روسیه گفت: یکی از حوزههای برجسته همکاری دو کشور به این حوزه مرتبط بود.
جلالی افزود: روسیه سال درخشانی را به لحاظ درخشش در بریکس از خود به جای گذاشت و بیش از ۲۶۰ رویداد را در بریکس برگزار کرد.
سفیر ایران در روسیه در ادامه از معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه به عنوان قراردادی بزرگ و مبنای حقوقی برای روابط برد – برد دو کشور و دو ملت یاد کرد و گفت: در این مسیر، نقش رسانه، نقش بسیار مهمی است.
جلالی در پاسخ به پرسش خبرنگار روسی مبنی بر چشمانداز مناسبات تهران و مسکو در دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ گفت: روابط ایران و روسیه تعمیق بیشتری خواهد یافت؛ چون هر دو کشور، مستقل هستند و هم برای استقلال خود، هزینههای بسیار زیادی پرداخت کردهاند.
وی با اشاره به گذشت ۴۵ سال و به عبارتی حدود نیم قرن از انقلاب اسلامی گفت: ما در این مدت، هزینههای بسیار زیادی برای استقلال خود پرداخت کردیم.
این دیپلمات کشورمان یادآور شد: ایران قبل از انقلاب اسلامی، متکی به آرای مردم خود نبود و نظامی بر ما مستقر بود که ارتباط خاص و ویژهای را با آمریکاییها داشت اما پس از انقلاب اسلامی، شعار نه شرقی – نه شرقی در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: این شعار تبدیل به یک استراتژی در کشور ما شد، هزینههای بسیار زیادی به کشور ما برای پیگیری این شعار تحمیل شد. از آن جمله، به مدت هشت سال صدام حسین را ترغیب کردند که با ملت ما بجنگد؛ سلاحهای زیادی از جمله سلاحهای شیمیایی در اختیار این رژیم قرار دادند و امروز شمار زیادی از جانبازان در ایران از آثار سلاحهای شیمیایی رنج میبرند.
سفیر ایران در مسکو گفت: شما با سیاستهای غرب از جمله تحریم و تهدید، ساقط کردن هواپیمای مسافربری ما، تلاش برای انزوای ایران آشنا هستید.
وی ادامه داد: با این وجود، ما تصمیم خود را گرفتهایم که ملتی مستقل باقی بمانیم؛ فکر میکنم، همین تجربه را ملت روسیه در مورد غرب دارند.
جلالی گفت: بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و فروپاشی این اتحادیه،تلاش کردید که با غرب، زندگی مسالمتآمیزی داشته باشید اما چون خود یک ملت با اصالتی هستید و بر استقلال خود تأکید کردید، شاهد بودید که غرب به استقلال شما احترام نگذاشت.
وی خاطرنشان کرد: من فکر میکنم که ملت و رهبری روسیه به این جمع بندی رسیدهاند که بر روی استقلال خود هزینه پرداخت کرده اند و باید در این مسیر بایستند؛ پس ایران و روسیه در این حوزه دارای گفتمان مشترک هستند.
این دیپلمات کشورمان یادآور شد: نه ایران و نه روسیه با غرب سر دعوا نداریم و از طرفی، روابط تهران و مسکو به هیچ وجه علیه طرف ثالثی نیست و هر کشوری که در چارچوب احترام و عزت با ما رابطه داشته باشد، حاضریم با آن کشورها رابطه برقرار کنیم؛ در عین حال اجازه نمیدهیم کسی در شئونات داخلی ما و یا روابط دو کشور مداخله کند.
مذاکرات ایران و روسیه برای ساخت نیروگاههای جدید
سفیر ایران در روسیه در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری تأکید کرد: برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران و همکاریهای هستهای ما با روسیه، صلحآمیز است.
وی افزود: فعالیتهای ایران در این عرصه شامل کاربرد انرژی اتمی در تولید انرژی، پزشکی هستهای، کشاورزی، تحقیق و توسعه در همه حوزههای صلح آمیز هستهای را شامل میشود و پیش از این، مصوبه ای در زمینه تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای در داخل ایران در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است.
جلالی یادآور شد: روسیه پیش از این، یک نیروگاه اتمی یک هزار مگاواتی برای ایران ساخت که اکنون در چرخه تولید برق است؛ دو نیروگاه دیگر هم با همکاری روسیه در دست ساخت داریم و اکنون هم در حال انجام مذاکرات هستیم که نیروگاههای اتمی بیشتری در ایران ساخته شود؛ این طرحها شامل نیروگاههای بزرگ هستهای و نیز رآکتورهای کوچک مقیاس است.
وی ادامه داد: برنامههای هستهای و همکاریها در این عرصه به شکل صلحآمیز در حال اجرا است.
گفت و گویی بین ایران و آمریکا نبوده است
سفیر ایران در روسیه در پاسخ به پرسش دیگری درباره مذاکرات ایران و آمریکا در دولت ترامپ گفت: همانگونه که آقای عراقچی وزیر امور خارجه ایران گفتند، هیچ گفت و گویی بین ما و آنها انجام نشده است.
راهحل مسائل فلسطین، راهحلی نیست که توسط ترامپ و رژیم صهیونیستی ارائه میشود
جلالی در پاسخ به سؤالی درباره طرحهای رئیسجمهور جدید آمریکا درباره فلسطین، به تاریخچهای از فجایع اخیر در غزه اشاره کرد و گفت: در تحولات غزه نشان داده شد که نمیشود یک سرزمینی را با زور و کشتار و ایجاد وحشت و محاصره اقتصادی و گرسنگی دادن مردم و کشتار مردم فتح کرد.
وی افزود: سرزمین غزه به مدت ۴۷۰ روز مورد هجوم رژیم صهیونیستی قرار گرفت، آن هم، هجوم سنگین در سرزمینی بسیار کوچک.
سفیر ایران در مسکو گفت: باید نگاه کنیم امروز که چه کسی پیروز شد. آیا مردم غزه شکست خوردند؟
آیا آنها در مقابل رژیم صهیونیستی، عجز و لابه و ناله کردند؟ آیا حماس در غزه، نابود شد؟ ما در فارسی، شعر زیبایی داریم: خون به خون شستن، محال آید محال.
وی ادامه داد: این شعر بدان معنا است که نمیتوان با کشتار و خونریزی به یک پیروزی دست یافت. الان اگر منصفانه قضاوت کنیم، حماس در داخل غزه با این جنایات رژیم صهیونیستی، بازتولید شد.
جلالی افزود: در این مدت، تعداد زیادی بچههای کوچک شاهد کشته شدن پدران و مادران و بیپناهی خود در ۴۷۰ روز بودند. آیا میتوانید تصور کنید که اینها به زندگی خود برخواهند گشت و همه این روزها را فراموش خواهند کرد؟ هیچ گاه اینها فراموش شدنی نیست.
سفیر ایران در روسیه گفت: ما فکر می کنیم که راهحل، راهحلهایی نیست که توسط رژیم صهیونیستی و ترامپ مطرح میشود. اگر ما دنبال صلح و آرامش در منطقه هستیم، باید مردم فلسطین از حقوق انسانی خود برخوردار باشند.
منبع: etemadonline-698142