شناسهٔ خبر: 71188007 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

تفسیر ۸۰ جلدی تسنیم محصول حوزه علمیه قم است / پاسداشت ۴ دهه استمرار درس تفسیر آیت‌ الله‌ العظمی جوادی‌آملی در روز ۶ اسفند

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با تاکید بر اینکه تفسیر تسنیم حضرت آیت الله جوادی آملی را می‌توان محصول حوزه علمیه قم پس از انقلاب اسلامی عنوان کرد، گفت: این تفسیر در ۸۰ جلد فارسی تنظیم و به انتشار رسیده است. ۳۴ جلد از نسخه عربی آن هم تاکنون آماده و منتشر شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، بر اساس برنامه‌ریزی‌ها، همایش بین المللی تفسیر تسنیم و آیین رونمایی از ۸۰ جلد تفسیر ارزشمند تسنیم روز ششم اسفند در قم برگزار خواهد شد. با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار ما با حجت‌الاسلام و المسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی عضو شورای سیاستگذاری و رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم انجام داده است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه در این گفتگو پیرامون شخصیت آیت‌الله العظمی جوادی آملی، تاریخ و سیر نگارش و چاپ تفسیر تسنیم، شاخص‌های آن و آیین رونمایی از این اثر نفیس قرآنی، توضیحاتی ارائه کرده است که در ادامه مطالعه می‌کنید.

عضو شورای سیاستگذاری و رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم با اشاره به اینکه حضرت آیت الله جوادی آملی از تحصیل‌کردگان حوزه علمیه تهران و حوزه قم هستند، گفت: ایشان در تهران از علمای بزرگی همچون محمدتقی آملی، شهرانی، فاضل تونی و محی‌الدین الهی قمشه‌ای (رحمهم‌الله) بهره برده‌اند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی افزود: حضرت استاد جوادی آملی تحصیلات عالیه‌شان را در محضر اساتیدی همچون آیت‌الله العظمی بروجردی، علامه طباطبایی، حضرت امام خمینی و آیات عظام محقق داماد و میرزاهاشم آملی در شهر مقدس قم گذرانده‌اند.

وی با بیان اینکه شخصیت ویژه و جامعیت علمی حضرت آیت‌الله جوادی آملی در فقه و اصول و فلسفه و عرفان و تفسیر سبب شد که بُعد مباحث قرآنی ایشان در تفسیر تسنیم خود را نشان بدهد، افزود: این تفسیر با نگاه و رویکردی جامع به آیات قرآن کریم از سوی استاد بیان و نگاشته شده است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: به تبع شخصیت جامع استاد جوادی آملی، تفسیر تسنیم نیز سعی کرده به کشف معانی و آموزه‌های قرآن و ژرفای عمیق مفاهیم قرآنی با رویکردی جامع بپردازد، آنها را کنکاش و جستجو کند و به تشنگان معرفت عرضه نماید.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به اینکه حضرت آیت‌الله جوادی آملی تدریس تفسیر ترتیبی خود را از سال ۱۳۶۱ آغاز کردند، افزود: نگارش تفسیر موضوعی ایشان مربوط به قبل از این تاریخ است که به مرور نسبت به انتشار آن اقدام فرمودند.

وی با اشاره به استمرار دروس تفسیر حضرت استاد جوادی آملی در طی چهار دهه گفت: کلاس‌های استاد ادامه پیدا کرد تا پایان سال ۱۳۹۹ که دوره تدریس تفسیر ایشان به سرانجام رسید. لذا دروس تفسیر آیت‌الله جوادی آملی از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۹۹ به صورت یک درس مستمر ادامه داشته است.

عضو شورای سیاستگذاری و رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم خاطرنشان کرد: طی چهار دهه گذشته در کنار زحماتی که آیت الله العظمی مکارم شیرازی، آیت‌الله العظمی سبحانی و بزرگان دیگر کشیده‌اند، یکی از استوانه‌ها و پایه‌های بار تفسیر قرآن در حوزه علمیه بویژه در بُعد آموزشی آن بر عهده حضرت آیت‌الله جوادی آملی بوده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی عنوان کرد: در طول این مدت، کسانی که علاقمند بودند در کنار رشته‌های دیگر به درس تفسیر بپردازند بویژه کسانی که به صورت تخصصی وارد عرصه تفسیر می‌شدند، از دروس تفسیر حضرت استاد جوادی آملی بهره‌های فراوان بردند.

وی با اشاره به اینکه انتشار اولین جلد از مجلدات تفسیر تسنیم از سال ۱۳۷۵ آغاز و آخرین جلد آن در سال ۱۴۰۳ به پایان رسید، گفت: تفسیر تسنیم محصول تدریس‌های حضرت آیت‌الله جوادی آملی و حوزه علمیه است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه عنوان کرد: مشارکت طلاب که موجب استمرار دروس استاد طی چهار دهه شد و همچنین همکاری فضلا و محققان در موسسه اسراء در نهایی‌سازی و به انتشار رساندن تفسیر تسنیم موجب شد که این تفسیر به مرور به حد بلوغ لازم خودش برسد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با تاکید بر اینکه تفسیر تسنیم را می‌توان محصول حوزه علمیه قم پس از انقلاب اسلامی عنوان کرد، افزود: این تفسیر در ۸۰ جلد فارسی تنظیم و به انتشار رسیده است. ۳۴ جلد از نسخه عربی آن تاکنون آماده و منتشر شده است. همچنین تفسیر موضوعی ایشان ۲۰ جلد خواهد بود، لذا مجموع تفسیر فارسی ایشان شامل تفسیر ترتیبی و تفسیر موضوعی تسنیم به ۱۰۰ جلد می‌رسد.

عضو شورای سیاستگذاری و رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم در خصوص شاخص‌های علمی تفسیر تسنیم نیز گفت: یکی از نکات مهمی که خود را در تفسیر استاد جوادی آملی نشان می‌دهد، ‌استفاده از روش تفسیر قرآن به قرآن است. ایشان مبنای تفسیری استاد خود یعنی مرحوم علامه طباطبایی (ره) را ادامه داده و به تکامل رسانده است.

وی افزود: در کنار این، حضرت استاد جوادی آملی از روش تفسیری قرآن به سنت در عرصه‌های مختلفِ تطبیق، تفسیر و موارد دیگری که به شرح و تخصیص و تقیید آیات می‌پردازد، از روایات استفاده کرده است. همچنین به خاطر سبقه و تسلط ایشان بر حکمت، این تفسیر با یک رویکرد عقلی و با استفاده‌ی بجا و درست از آموزه‌های حکمی اسلامی بهره برده است، لذا می‌توان گفت که این تفسیر با تاکید بر روش قرآن به قرآن به ضمیمه‌ی روش قرآن به سنت و عقل، به نوعی جامع سه روش است اما با تاکید بر روش تفسیر قرآن به قرآن.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه عنوان کرد: بر این اساس، این مسئله یک گامی رو به جلو بوده و سبب شده است که حضرت آیت‌الله جوادی آملی روش تفسیری استادشان را تکامل ببخشند و با احاطه‌ای که بر دانش‌های مختلف دارند، بتوانند نکات نغزی را از آیات قرآن کریم برداشت نموده و عرضه کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با اشاره به استفاده حضرت استاد جوادی آملی از منابع اصیلی اسلامی در تفسیر تسنیم، یادآور شد: تسلط حضرت آیت‌الله جوادی آملی بر آیات مختلف قرآن موجب شده تا از آیات هم‌خانواده و مرتبط و آیاتی که به پرده‌گشایی و کشف معانی ژرف قرآن کمک می‌کند بهره ببرند.

وی با بیان اینکه تفسیر تسنیم اثر بزرگی است که در ۸۰ مجلد در حوزه علمیه قم به ثمر نشسته است، گفت: تفسیر تسنیم را باید توجه ویژه حوزه علمیه قم به جایگاه و اهمیت دانش تفسیر و نقشی که در مجموعه هندسه علوم اسلامی دارد قلمداد کرد که اگر اهتمام حوزه به جایگاه تفسیر و نقش آن نبود، این درس به مدت چهار دهه ادامه پیدا نمی‌کرد و با زحمات شاگردان فاضل و محققان گرانقدر به سرانجام نمی‌رسید و ما امروز شاهد انتشار این تفسیر نبودیم.

عضو شورای سیاستگذاری و رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم با اشاره به اینکه حضرت استاد جوادی آملی فرموده‌اند «تفسیر تسنیم اثر حوزه علمیه است»، توضیحاتی پیرامون این نکته ارائه کرد و گفت: وقتی یک درس و فضای علمی تشکیل می‌شود، استمرار آن در گام نخست اهتمام استاد را می‌طلبد، که این عزم و اراده را حضرت آیت‌الله جوادی آملی در طول این چند دهه به خرج دادند و تدریس را با نشاط لازم در شرایط مختلف جسمی و غیرجسمی ادامه دادند و حوزه از ایشان بهره برد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه نکته دوم برای استمرار یک درس حضور بانشاط شاگردان است، گفت: مهم‌ترین عامل استمرار حضور شاگردان در درس تفسیر استاد جوادی آملی، شخصیت علمی ایشان و بهره‌ای بود که آنان از این درس می‌بردند. در کنار این، فضایی که حوزه علمیه پس از انقلاب اسلامی برای اهمیت و جایگاه تفسیر ایجاد کرد نیز مهم است. رشته‌های تخصصی تفسیر و مراکز قرآنی و تفسیری که در حوزه قم دائر شد و در کنار فقه و اصول و کلام و رشته‌های دیگر، به تفسیر نیز شأن و جایگاه داد، به استمرار درس کمک کرد.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه افزود: نکته سوم همراهی جمعی از شاگردان فاضل و محققان بزرگوار است برای اینکه این اثر تنظیم شود و با ترتیب فعلی تدوین گردد و به تایید خود استاد برسد و منتشر شود. در مسیر انتشار این اثر نیز جمع زیادی از فضلا و محققان حوزه علمیه قم مشارکت کردند تا در نهایت این کار به همت موسسه اسراء به سرانجام رسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی خاطرنشان کرد: اهتمام شخص حضرت آیت‌الله جوادی آملی، حضور مستمر شاگردان، فضای علمی شکل‌گرفته در حوزه در راستای اهمیت دانش تفسیر و مشارکت فضلا و محققین در عرصه تدوین و تنظیم این اثر دست به دست هم داد و باعث شد تا تفسیر تسنیم به عنوان محصول حوزه علمیه قم به جهان اسلام عرضه شود.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه تفسیر تسنیم طی همایشی در روز ششم اسفندماه رونمایی خواهد شد، گفت: این همایش با حضور حضرت آیت الله جوادی آملی، آیت الله اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه، جمعی از شخصیت‌ها و بزرگان حوزه و شاگردان معظم له به صورت رسمی در مدرسه عالی دارالشفاء قم رونمایی خواهد شد. همچنین مهمان‌هایی از شخصیت‌های قرآنی داخلی و خارجی نیز در آیین رونمایی حضور خواهند داشت.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه نشست‌های علمی متعددی از سوی معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه در قم و سایر استان‌ها تا ششم اسفند برگزار می‌شود، گفت: مراکز مختلف قرآنی، انجمن قرآن پژوهی و موسسات مرتبط دیگر همکاری خوبی در برگزاری این پیش نشست‌ها دارند.

عضو شورای سیاستگذاری و رئیس دبیرخانه همایش تفسیر تسنیم افزود: حوزه‌های علمیه استان‌ها با مشارکت معاونان پژوهش مدارس و مراکز تخصصی، برخی از این پیش نشست ها را انجام داده‌اند و برخی در حال برنامه‌ریزی است. این نشست‌ها حتی بعد از رونمایی هم ادامه پیدا خواهد کرد و در سال آتی پررنگ‌تر نیز خواهد شد.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی‌ها برای برگزاری همایش علمی در ارتباط با تفسیر تسنیم به عنوان یکی از برنامه‌های پسارونمایی گفت: این همایش علمی نگارش مقالات در رابطه با آراء، نظریات، مبانی و مطالب برگرفته از تفسیر تسنیم است که در سال آینده آغاز خواهد شد. افتتاحیه همایش علمی با محوریت تفسیر تسنیم را سال آینده خواهیم داشت که در فرصتی مناسب از محورهای علمی آن رونمایی خواهد شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه آیین رونمایی از تفسیر تسنیم از سوی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه با همکاری موسسه اسرا و برخی از موسسات هم‌سو برگزار خواهد شد، از تمامی دستگاه‌های دولتی و مراکز و موسسات سهیم در این امر بویژه دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی قدردانی کرد.

انتهای پیام