شناسهٔ خبر: 71187783 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

«پارس جنوبی» انقلابی در توسعه نفت و گاز؛ پیشرفت با تکیه بر توان جوان ایرانی

بوشهر- استفاده از توان جوانان متخصص ایرانی در ایجاد ابر تأسیسات صنعت نفت و گاز در جنوب کشور و منطقه پارس جنوبی دستاوردهای بزرگی را برای ایران در حوزه اقتصادی و انرژی داشته است.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مهرداد جشنی پور: بررسی تحولات وسیع صنعتی در پارس جنوبی و ایجاد یک قطب نفت و گاز و پتروشیمی در جهان، محصول تفکر و کارکرد متخصصین ایرانی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در آغازین سال‌های دهه ۷۰ پنجره‌ای به نام جهاد اقتصادی در امتداد دفاع مقدس گشودند.

کارکرد جوانان متخصص ایرانی در ایجاد یک ابر تأسیسات در صنعت نفت و گاز در جنوب کشور و منطقه پارس جنوبی سبب بهت و حیرت تمامی فعالان حوزه انرژی در دنیا شده است که چگونه و در شرایط تحریمی ایران توانست این چنین امپراطوری بنا بگذارد.

داده‌های رسمی از مراکز معتبر حوزه نفت و گاز جهان نشان می‌دهد که ایران با داشتن ۳۲ تریلیون متر مکعب ذخایر گاز طبیعی با ۱۶ درصد ذخایر گازی جهان در جایگاه دوم بعد از روسیه‌ای قرار دارد، این در حالی است که تولید گاز طبیعی ایران با ۶ درصد کل جهان، ۲۴۴ میلیارد متر مکعب در سال تخمین زده می‌شود.

ناظران و تحلیل گران حوزه نفت و گاز پس از خروج شرکت‌های معتبر اروپایی از میدان مشترک پارس جنوبی در اواخر دهه هفتاد باور نداشتند که ایران بتواند بدون اتکا به کارتل‌های بزرگ نفتی بتواند کار استحصال، شیرین سازی و انتقال گاز از این میدان مشترک با قطر که دارای ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع است را در سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر متعلق به ایران انجام دهد.

با این حال غیرت ایرانی به خدمت تخصص و تعهد درآمد تا از یک هزار و ۳۱۰ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی مشترک با کشور قطر در میدان گازی پارس جنوبی، ۴۱۰ تریلیون فوت مکعب به ایران اختصاص یابد.

برنامه ریزی، اجرا و بهنگام سازی سازها و صنایع نفت و گاز سبب شد که بر اساس آمارهای وزارت نفت در سال گذشته از ۴۹ میلیارد بشکه ذخایر میعانات گازی منطقه مشترک پارس جنوبی بین ایران و قطر، ۱۶ میلیارد بشکه سهم ایران شود.

اکنون جمهوری اسلامی ایران بر خود می بالد که با رشد تکنولوژی توانسته است در منطقه مشترک پارس جنوبی در حوزه سرزمینی ایران، هشت درصد از ذخایر گاز دنیا، ۵۰ درصد از ذخایر گاز ایران و ۷۰ درصد از گاز تولیدی کشور در خود جای دهد.

وضعیت تولید در پارس جنوبی

اکنون ۱۳ پالایشگاه با سه هزار و ۲۰۰ خط لوله دریایی ۳۲ اینچ، ۲۹ سکوی سکوی بهره برداری و ۳۳۶ حلقه چاه، روزانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب تولید در میدان گازی پارس جنوبی انجام می‌شود.

همچنین روزانه هر پالایشگاه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز شبکه، ۴۰۰ تن گوگرد، ۷۷ هزار بشکه میعانات گازی، یک هزار و ۸۰۰ تن بوتان، یک هزار و ۱۰۰ تن پروپان، ۲ هزار و ۷۵۰ تن اتان و در مجموع محصولات به ارزش ۱۰ میلیون دلار در روز معادل ۳.۵ میلیارد دلار در سال تولید می‌کند.

هم اکنون ۲۲ صنعت پتروشیمی در استان بوشهر با ظرفیت ۴۳ میلیون تن اقدام به تولید ۵۱ نوع محصول می‌کنند ضمن اینکه ۲۶ طرح پتروشیمی با ظرفیت ۲۱ هزار با ۳۳ نوع محصول در دست اجراست که تا پایان برنامه هفتم توسعه کشور مجموع مجتمع‌های پتروشیمی در این استان به ۴۸ واحد، مجموع ظرفیت ۶۴ میلیون تن و تعداد ۶۴ محصول بالغ می‌شود.

استان بوشهر به عنوان پایتخت انرژی ایران به ترتیب ۳۱ و ۶ عدد پست و اسکله در پارس یک و دو با ۱۳ منطقه ویژه، ۲ عدد فراسکو، ۱۷ عدد پتروشیمی، سه پایانه صادراتی، ۲ مایع‌سازی گاز را در خود جای داده که ۳۰ میلیون تن ظرفیت کالای پتروشیمی در بندر عسلویه با صادرات ۸۰۰ هزار تن در سال گوگرد، ۵۰۳ تن صادرات محصولات صنایع پایین دست و مختلط و نیمه سنگین، ۵۰۳ تن ترانزیت کالا در سال و حدود یک تن واردات کالا و تجهیزات به عنوان گوشه‌ای از این همه ظرفیت برای نظام ایران اسلامی است.

پارس جنوبی انقلابی در توسعه نفت و گاز؛ پیشرفت با تکیه بر توان جوان ایرانی

سرمایه گذاری ۱۵۰ میلیارد دلاری در پارس جنوبی

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ظهر سه شنبه در آئین دومین رویداد جام رسانه‌ای امید اظهار کرد: یکی از ضروری‌ترین مباحثی که در فرمایشات رهبر معظم انقلاب مطرح شده بیان درست عملکرد نظام و مجموعه حاکمیتی به مردم است که در قالب جهاد تبیین گفته می‌شود.

سخاوت اسدی افزود: یکی از بارزترین خدمات نظام تأمین گاز و آسایش مردم است که در پارس جنوبی اتفاق افتاده است که برای نسل‌های گذشته فقدان آن به خوبی احساس شده بود.

وی ادامه داد: نظام جمهوری اسلامی ایران ۱۵۰ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری کرده که ۹۰ میلیارد دلار در حوزه بالادستی بوده است.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس تصریح کرد: به منظور مقابله با کاهش فشار بر شبکه، به زودی قرارداد طرح عظیم فشار افزایی با حدود ۱۷ میلیون دلار سرمایه گذاری با پنج شرکت بزرگ ایرانی منعقد می‌شود.

نقش مهم تولید داخل در ساخت تجهیزات

اسدی ادامه داد: حداقل ۷۰ درصد تجهیزات و نیازهای این قرارداد داخلی است که یک انقلاب در عرصه رشد تکنولوژی کشورمان به شمار می‌رود.

وی یادآور شد: ساخت ۱۵ جکت و چندین ابرسکو و اشتغال مستقیم ۱۶ هزار نفر زمینه برداشت بیشتر از منطقه پارس جنوبی را ایجاد خواهد کرد.

وجود زیرساخت‌ها و تولیدات نفتی و گازی، ایران را به یک بازیگر فوق‌العاده قوی در فضای منطقه‌ای و جهانی تبدیل و با تلاش متخصصین ایرانی در جهاد اقتصادی به ثمر نشسته که نشان از قابلیت‌ها و توانمندی‌های فرزندان این بوم است.

نیاز است این دستاوردها به نسل سوم و چهارم انقلاب اسلامی در قالب جهاد تبیین، جهاد امیدآفرینی و جهاد خدمت رسانی اعلام تا زمینه ساز افزایش آگاهی‌های مردمی شود، جایی که دشمنان قسم خورده نظام در قالب هزینه‌های کلان با کذب و دروغ گویی به دنبال مأیوس کردن مردم از کارکرد نظام هستند.

جام رسانه امید پس از موفقیت بی نظیر در اولین سال اجرا، امسال با کوله باری از تجربه می‌رود تا در دومین سال خود بخش دیگری از خدمات نظام به مردم در حوزه انرژی در استان بوشهر را به جامعه مشتاق دستاورده‌ای نظام در سراسر کشور روایت کند.