به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، یک بازنشر کافی بود که دوباره ماجرای ویروس کرونا در آمریکا داغ شود. دونالد ترامپ و کندی جونیور، وزیر بهداشت فعلی آمریکا که از سرسختترین منتقدان واکسن کرونا در این کشور محسوب میشوند، بارها نسبت به عوارض احتمالی این واکسن، همچنین لغو تمام پروتکلهای بهداشتی برای کرونا تاکید داشتند. اکنون ایلان ماسک که به عنوان «Kingmaker» در انتخاب ریاستجمهوری آمریکا وارد شد و بعد از رای آوردن ترامپ به عنوان «وزیر کارآمدی دولت» منصوب شده است، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس از یک ماجرای کهنه درباره ویروس کرونا و نقش سازمانهای پنهان آمریکا در این موضوع پرده برداشت.
ماسک در این پست با بازنشر تیتر و گزارش نیویورکپست درباره نقش سازمان سیا در ماجرای کرونا نوشت: «آیا میدانستید آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) با استفاده از مالیاتهای شما، تحقیقات مربوط به سلاحهای بیولوژیکی، از جمله ویروس کرونا را تأمین مالی کرده است که جان میلیونها نفر را گرفته است؟» اشاره ماسک به یک گزارش قدیمی مربوط به یک سال پیش در نیویورکپست است. در این گزارش عنوان شده است سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا یعنی سازمان سیا به تحلیلگران پول داده است تا یافتههای مربوط به همهگیری ویروس کرونا را فاش نکنند.
FBI نخستین آژانس اطلاعاتی آمریکا بود که به این نتیجه رسید که بیماری همهگیر «کووید-19» به احتمال زیاد از نشت آزمایشگاهی سرچشمه گرفته است. در ماه فوریه، وزارت انرژی همچنین به این نتیجه رسید بر اساس اطلاعات جدید، نشت آزمایشگاهی محتمل است. جامعه اطلاعاتی آمریکا در ماه ژوئن سال گذشته گزارش 10 صفحهای خود را از منشأ کووید از طبقهبندی خارج کرد که در آن نگرانیهایی درباره ایمنی زیستی و مهندسی ژنتیک در موسسه ویروسشناسی ووهان ابراز شده اما اکثر سازمانهای آن ارزیابی میکنند دستکاری ژنتیکی شده است. ادعای ماسک قابل تامل و بسیار عجیب است. وی به این موضوع اشاره میکند که آژانس توسعه بینالمللی آمریکا 53 میلیارد دلار بودجه دولتی دریافت میکند و بر این اساس با همکاری آزمایشگاه ووهان در چین روی این ویروس کار میکرده است. جان گیلیگان، مدیر سابق USAID یک بار اعتراف کرد این آژانس از بالا تا پایین با افراد سیا همکاری کرده و نفوذ دارد. این موسسه وظایف دیگری هم دارد. سال 2013 این موسه تلاش کرد در ونزوئلا یک کودتای سیاسی با همکاری مخالفان ایحاد کند. سال 2014 آسوشیتدپرس فاش کرد USAID بودجه ایجاد یک پلتفرم مشابه ایکس را با هدف تحریک شورش در کوبا تامین کرده است. ماسک ادعا دارد سیا درباره منشأ «کووید-19» به مردم آمریکا دروغ گفته است، زیرا اعتراف به حقیقت، نقش احتمالی سیا را در انتقال پول مالیاتدهندگان از طریق USAID برای تأمین مالی تحقیقات در آزمایشگاه ووهان آشکار میکند.
* مؤسسه توسعه بینالمللی چیست؟
پس از اتمام جنگ دوم جهانی ایالاتمتحده با هدف ارتقای رفاه و امنیت ملی خود، راهبرد جدیدی را در پیش گرفت که بعدها تحت عنوان «ملتسازی» در ادبیات علمی وارد شد. بر اساس این طرح، آمریکا با شکلدهی ساختارهای حکمرانی کشورها به توسعه نفوذ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خود در سطح جهان میپردازد. آمریکا در فرآیند اجرای ملتسازی از همکاری سازمانهای بینالمللی مانند سازمان ملل، بانک جهانی، صندوق بینالمللی پول و... بهره میگیرد. نوک پیکان برنامهریزی و اجرای این فرآیند، آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده (USAID) است. در حال حاضر، این آژانس مهمترین نهاد توسعهای برونمرزی آمریکاست که در بیش از 100 کشور در سراسر جهان منافع سیاست خارجی آمریکا از جمله هژمونی، لیبرال - دموکراسی و بازارهای آزاد را گسترش میدهد.
سالهای گذشته هم دستگاههای اطلاعاتی روسیه بر این موضوع یعنی دستساز بودن کرونا صحه گذاشتند. وزارت دفاع روسیه ادعا کرد با توجه به تحقیقات آژانس توسعه بینالمللی آمریکا و ماهیت شیوع بیماری کرونا، این آژانس احتمالا در ایجاد پاتوژن کرونا و سازماندهی این همهگیری نقش داشته است. وزارت دفاع روسیه همچنین به رزمایشهای آمادهسازی وقوع یک بیماری ناشناخته در دانشگاه جان هاپکینز آمریکا موسوم به «رویداد-201» اشاره میکند که سال 2019 برگزار شد.
* ماسک به دنبال چیست؟
ایلان ماسک و بخشی از سرمایهداران جدید آمریکا که پشت سر ترامپ برای انتخابات ریاستجمهوری تلاش کردند، به دنبال کوچک کردن دولت فدرال هستند. این موضوع به حدی جدی است که خبرنگاران آمریکایی از ترامپ در این باره سوال پرسیدند و او ضمن حمایت از ماسک اعلام کرد ماسک حق دارد دولت را کوچک کند. البته ماجرای حمله ماسک روی دیگری هم دارد؛ 2 مقام ارشد امنیتی آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده (USAID) پس از جلوگیری از دسترسی تیمهای نظارتی ایلان ماسک به اطلاعات طبقهبندیشده، از سوی دولت ترامپ تعلیق شدند. به گفته یک مقام فعلی و یک مقام پیشین دولت آمریکا که روز یکشنبه با آسوشیتدپرس گفتوگو کردند، این تعلیق پس از آن انجام شد که این 2 مقام مانع دسترسی تیمهای وابسته به دپارتمان بهرهوری دولت (DOGE) - که تحت مدیریت ماسک فعالیت میکند - به دادههای حساس شدند. اعضای DOGE روز شنبه موفق به دسترسی به اطلاعات امنیتی USAID شدند. این دادهها شامل گزارشهای اطلاعاتی حساس نیز بوده است.
یک مقام پیشین دولت که خواست نامش فاش نشود، تأکید کرد تیم ماسک فاقد مجوزهای امنیتی لازم برای مشاهده این اسناد بوده است. به همین دلیل، جان فورهیز و معاونش برایان مکگیل که در بخش امنیتی USAID فعالیت داشتند، از این اقدام جلوگیری کردند. ایلان ماسک روز یکشنبه در واکنش به این ماجرا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «USAID یک سازمان جنایتکار است؛ وقتش رسیده از بین برود». او پس از این پیام، چندین پست دیگر نیز علیه این آژانس منتشر کرد.
کیت میلر، عضو هیات مشاوران DOGE، در بیانیهای جداگانه اعلام کرد هیچ اطلاعات طبقهبندیشدهای بدون مجوز مناسب در اختیار تیم ماسک قرار نگرفته است. این ماجرا در حالی رخ داد که DOGE یک روز قبل نیز به اطلاعات حساس وزارت خزانهداری آمریکا دسترسی پیدا کرده بود. طبق گزارش واشنگتنپست، این اطلاعات شامل سیستمهای پرداخت مشتریان در تأمین اجتماعی و مدیکر (Medicare) بود. پس از این حادثه، یکی از مقامات ارشد وزارت خزانهداری استعفا کرد. دپارتمان بهرهوری دولت (DOGE) که با همکاری ترامپ و ماسک ایجاد شده، وظیفه اخراج کارکنان فدرال، کاهش برنامههای دولتی و حذف مقررات اجرایی را بر عهده دارد. وبسایت رسمی USAID روز شنبه بدون هیچ توضیحی از دسترس خارج شد. این آژانس از جمله نهادهایی بوده که بیشترین هدف اصلاحات دولت ترامپ قرار گرفته است. ترامپ نیز یکشنبهشب در گفتوگویی اظهار داشت: «USAID توسط افراطگرایان اداره میشد. ما در حال پاکسازی این سازمان هستیم». مارکو روبیو، وزیر خارجه دولت ترامپ اعلام کرده دولت در حال متوقف کردن بخش عمدهای از کمکهای خارجی است. این تصمیم به تعطیلی بسیاری از پروژههای بشردوستانه و توسعهای USAID در سراسر جهان منجر شده و هزاران کارمند این نهاد اخراج شدهاند. USAID یکی از بزرگترین سازمانهای کمکرسانی جهان محسوب میشود و میلیاردها دلار بودجه بشردوستانه، امنیتی و توسعهای را در بیش از 100 کشور مدیریت میکند. پیتر ماروکو که در دولت اول ترامپ نیز فعالیت داشت، در حال اجرای تعطیلیهای گسترده این آژانس است. کارکنان USAID میگویند برخی از افرادی که در مقر این سازمان با کارت بازدیدکننده حضور داشته و از کارکنان درباره پروژهها پرسوجو میکردند، در واقع از اعضای تیم DOGE بودهاند.
* الیگارشی به جای دمکراسی
جو بایدن، در سخنرانی خداحافظی خود پیش از روی کار آمدن دونالد ترامپ هشدار داد «در آمریکا یک الیگارشی از ثروت عظیم، قدرت و نفوذ در حال شکلگیری است که به معنای واقعی کلمه تمام دموکراسی ما را تهدید میکند. این اظهارات بایدن اشارهای بود به آنکه در دور دوم ریاستجمهوری ترامپ به جای مردم، این میلیاردرها خواهند بود که سیاست عمومی را شکل خواهند داد. با اینکه انتخاب ترامپ به طور مستقیم نشاندهنده تبدیل آمریکا به یک الیگارشی نیست اما به گفته برخی منتقدان، ترامپ به دلیل ارتباطات اقتصادی و تجاریاش، نماینده گروه کوچکی از افراد ثروتمند و قدرتمند است که میتوانند منافع خود را در سیاستگذاریها پیش ببرند. در پیشبینی نگرانکننده بایدن قطعا شواهدی وجود دارد که باید جدی گرفته شود. ثروتمندترین مرد جهان و مالک شبکه اجتماعی ایکس، ایلان ماسک یکی از حامیان واضح نامزد جمهوریخواه بود. دیگر غولهای فناوری میلیاردر نیز پس از پیروزی ترامپ در انتخابات 2024 از جمله مارک زاکربرگ از شرکت متا، جف بزوس مالک آمازون و تیم کوک مدیرعامل شرکت اپل به اقامتگاه مارالاگوی ترامپ رفتند تا با او دیدار کنند. اینکه رهبران کسبوکارها بخواهند گوش رئیسجمهور آینده را به خود جلب کنند، امری غیرعادی نیست. آنچه بایدن و دیگران را نگران کرده این است که بسیاری از حامیان بانفوذ ترامپ مالک پلتفرمهای رسانهای هم هستند و میتوانند به افکار عمومی جهت دهند.
ماسک از سوی دونالد ترامپ به عنوان یکی از رهبران دپارتمان تازهتاسیس وزارت کارآمدی دولت موسوم به دوج (DOGE) منصوب شده اما بسیاری از قانونگذاران دموکرات میگویند ماسک فراتر از آن است و به عنوان رهبر دوفاکتوی حزب جمهوریخواه عمل میکند. پس از شکست طرح تصویب بودجه و پیشگیری از تعطیلی دولت، برخی قانونگذاران دموکرات حتی او را «رئیسجمهور ماسک» و «تصمیمگیرنده کل قوا» خطاب میکنند. ماسک و ترامپ حتی توافقی را که مایک جانسون، رئیس مجلس با دموکراتها مذاکره کرده بود، نقش بر آب کردند.اقتصاد آمریکا از جمله صنعت فناوری غیرقابل مدیریتتر و داینامیکتر است تا به الیگارشی واقعی تبدیل شود، حالا هر چقدر هم که دیپلماتها و رؤسایجمهور پیشین بگویند الیگارشی یکشبه رخ نمیدهد، دههها خطمشی سیاسی و سیاست در طیفهای سیاسی به نفع شرکتهای بزرگ و ثروتمندان ما را به اینجا میرساند. به گزارش آکسفام، آمریکا در گذشته هم با الیگارشی مبارزه کرده است. سال 1948، ویلیام او داگلاس، قاضی دیوان عالی استدلال میکند «قدرت که اقتصاد را کنترل میکند، باید در دستان نمایندگان منتخب مردم باشد، نه در دستان الیگارشهای صنعتی». قدرت الیگارشی در نهایت ریشه در ثروت دارد.
* ماسک چه کاره است؟
چند ماه پیش، دونالد ترامپ تشکیل اداره کارآمدی دولت با نام اختصار دوج را اعلام کرد. ظاهرا انتخاب این نام نگاهی هم به رمزارز منتخب ایلان ماسک به نام دوجکوین داشته است. ترامپ در پلتفرم رسانه اجتماعی خود با اشاره به طرح منهتن - برنامه فوقمحرمانه آمریکا در زمان جنگ دوم جهانی برای ساخت سلاحهای هستهای - نوشت: «این طرح به طور بالقوه به طرح منهتن زمان ما تبدیل خواهد شد. سیاستمداران جمهوریخواه مدتهاست رویای تحقق اهداف دوج را در سر میپرورانند». به نظر نمیرسد جزئیات این تشکیلات کاملا مشخص شده باشد اما تصویر کلی روشن است؛ رهبران دوج خواهان اصلاحات اساسی در دولت از طریق کاهش قابل توجه هزینهها هستند. ماسک و راماسوامی در این مقاله نوشتند بروکراسی فدرال «یک تهدید وجودی برای جمهوری ماست. برخلاف کمیسیونهای دولتی یا کمیتههای مشورتی، کار ما فقط گزارشنویسی و قطع نوار افتتاحیه نیست، بلکه ما هزینهها را کاهش خواهیم داد». ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، گفته است میتواند در تشکیلات دولتی محلهایی را برای کاهش بیش از 2 تریلیون دلار قابل صرفهجویی در بودجه فدرال پیدا کند که حدود یک سوم کل هزینههای سالانه دولت فدرال است. هرچه هست، دوجیها اکنون علیه سرمایهداری سنتی آمریکا قیام کردهاند و قصد دارند دولت فدرال را به کناری بزنند. افشاگری از برخی کارهای دولت و موسسات دولتی نیز بخشی از فرآیند ماسک و تیم ثروتمند او خواهد بود.
درباره افشاگری اخیر ماسک و دولت ترامپ علیه USAID، البته چند نکته مهم دیگر نیز حائز اهمیت است.
1- نقش دولت آمریکا در ماجرای همهگیری کرونا و شیوع کووید در جهان غیرقابل انکار است. بر اساس اظهارات کاخ سفید و حالا وزیر بهرهوری دولت ترامپ، تحقیقات روی ویروس کرونا در ووهان چین، یک پروژه آمریکایی بوده که هزینه آن را آمریکا تقبل کرده بود. اینکه دولت آمریکا در شیوع این ویروس نقش داشته یا نه، موضوعی است که ترامپ و ماسک هنوز به آن ورود نکردهاند.
2- بودجه چند ده میلیارد دلاری این موسسه باعث شده مطالب زیادی در این باره منتشر شود که دولت آمریکا تحت پوشش این موسسه، بسیاری از اقدامات خود را در کشورهای هدف انجام داده است.
شائبههایی درباره استفادههای شخصی از این بودجه همانند آنچه وزیر خارجه آمریکا درباره فاندبگیران گفته است نیز وجود دارد. شاید ترامپ و ماسک به دنبال آن هستند این بودجههای هنگفت را در راستای اهداف و منافع خود تحت کنترل بگیرند.
منبع: وطن امروز
انتهای پیام/
∎