شناسهٔ خبر: 71176190 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

آمریکا: از گزارش‌‌های ارسال مواد شیمیایی پیشران موشک از چین به ایران آگاهیم

صاحب‌خبر -

دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، در نخستین اظهارنظر خود در مورد گزارش‌های مربوط به ارسال مواد شیمیایی پیشران موشک از چین به جمهوری اسلامی ایران، به صدای آمریکا گفت از این گزارش‌ها «آگاه» است.

او گفت آمریکا همچنان بر جلوگیری از تکثیر اقلام، تجهیزات و فناوری‌هایی که می‌تواند به برنامه موشکی یا تسلیحاتی حکومت ایران کمک کند متمرکز خواهد ماند و همچنان جمهوری اسلامی را از طریق وضع تحریم‌های بیشتر پاسخگو خواهد کرد.

اخیرا روزنامه‌های فایننشال تایمز و وال‌ استریت ژورنال در گزارش‌هایی جداگانه به نقل از برخی مقام‌های غربی اعلام کردند دو کشتی باری ایرانی حامل ماده اولیه سوخت موشک در چند روز آینده از چین راهی ایران خواهند شد.

به گزارش فایننشال تایمز، که روز چهارشنبه سوم بهمن به نقل از دو منبع منبع امنیتی غربی منتشر شد، پیش‌بینی می‌شود کشتی‌های «گلبن» و «جیران» حامل محموله‌ای بیش از هزار تن «سدیم پرکلرات»، ماده اصلی در تولید سوخت جامد موشکی «آمونیوم پرکلرات» باشند.

به گفته این دو منبع آگاه، با این مقدار «سدیم پرکلرات» می‌توان ۹۶۰ تن «آمونیوم پرکلرات» جهت استفاده در ساخت ۱۳۰۰ تن سوخت موشک تولید کرد، که به نوبه خود در پرتاب ۲۶۰ فروند موشک ایرانی میان برد قابل استفاده است.

بنا بر گزارش فایننشال تایمز، این محموله‌ها به سپاه‌ پاسداران انقلاب اسلامی تحویل داده خواهد شد.

به گفته منابع آگاه غربی، کشتی «گلبن» پس از بارگیری ۳۴ کانتینر حامل «سدیم پرکلرات» روز سه‌شنبه ۲ بهمن جزیره چینی «دایشان» را ترک کرده است.

بر اساس این گزارش، کشتی «جیران» نیز قرار است پس از بارگیری ۲۲ کانتینر حامل «سدیم پرکلرات» در اوایل ماه آینده میلادیُ چین را به مقصد ایران ترک کند.

منابع آگاه غربی پیش‌بینی کرده‌اند که این دو کشتی متعلق به جمهوری اسلامی پس از سه هفته‌ به بندرعباس برسند.

به گفته این منابع آگاه، مشخص نیست که حکومت چین از ارسال این محموله‌ها اطلاع داشته باشد.

این در حالی‌ است که بنا بر این گزارش، «آمونیوم پرکلرات» از جمله مواد شیمیایی مشمول «رژیم کنترل فناوری موشکی»، سازوکار داوطلبانه بین‌المللی برای مقابله با اشاعه موشک‌ها و فناوری موشکی، به شمار می‌رود.

آمریکا در سال ۲۰۲۳ میلادی شماری از اشخاص و نهادها در چین، هنگ‌کنگ و جمهوری اسلامی ایران را به دلیل دست داشتن در تامین قطعات و فناوری مرتبط با پیشرفت موشک بالستیکی جمهوری اسلامی تحریم کرد.

واشنگتن تابستان گذشته نیز علیه پنج شخص و هفت نهاد مستقر در جمهوری اسلامی ایران، چین و هنگ‌کنگ به دلیل دست داشتن در تسهیل برنامه‌های موشکی و پهپادی حکومت ایران تحریم‌هایی وضع کرد.