دریادار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه، در حاشیه چهاردهمین جشنواره مالک اشتر سپاه در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ۴ فروند کشتی نیروی دریایی سپاه و ارتش برای دیدار با نیروی دریایی امارات راهی این کشور میشوند. این دیدار برای اولین بار رخ میدهد. ما بارها گفتهایم که کشورهای منطقه میتوانند امنیت منطقه را تامین کنند و نیازی به حضور بیگانگان نیست. وی در پاسخ به پرسشی درباره برگزاری رزمایش با کشورهای مختلف، اظهار کرد: رزمایش با کشورهای همسایه از جمله عراق در دستور کار قرار دارد. برای مثال تعاملات با نیروی دریایی عمان در این زمینه انجام شده و ما در رزمایشهای مشترک با عمان شرکت کردهایم.
فرمانده نیروی دریایی سپاه با بیان اینکه امنیت کشتیرانی در منطقه تنگه هرمز بسیار مهم است، گفت: ما سالهاست امنیت تنگه هرمز را تامین کردهایم و در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است. دریادار تنگسیری درباره رونمایی از ناو پهپادبر گفت: ما ناوهای پهپادبر و شناورهای اینچنینی داریم که میتوانند بالگرد و پهپاد را حمل کنند. به یاری خدا بهزودی الحاق این ناو پهپادبر چندمنظوره به نیروی دریایی سپاه صورت خواهد گرفت. پیشتر و در ۹ مرداد ۱۳۹۸ هیاتی اماراتی به سرپرستی حمدعلی مصباح الاحبابی، فرمانده گارد ساحلی امارات متحده عربی، در تهران با سردار قاسم رضایی، فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، دیدار و گفتوگو کرد.
این سفر برای نخستین بار از سال ۲۰۱۳ بدین سو انجام میشد، آن هم در شرایطی که سطح تنشها در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز طی آن بازه زمانی بالا رفت و ازاینرو این سفر اهمیت مضاعفی داشت. ایران و امارات متحده عربی طی سالهای گذشته روابط پرتنشی داشتهاند اما از زمان بازگرداندن سفیر و بهویژه پس از احیای روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض در اسفند ۱۴۰۱ روند همکاریها بین دو کشور افزایش داشته است و به نظر میرسد دو طرف تمایل بیشتری برای همکاریهای نظامی دریایی از خود نشان دادهاند.
همزمان عربستان سعودی و ایران نیز همکاریهای نظامی خود را سرعت بخشیدهاند. تهران و ریاض دوم آبان سال جاری رزمایش نظامی مشترکی در دریای عمان برگزار کردند، پهنه آبی که در سالهای نه چندان دور بسیاری از تحلیلگران آن را میدان نبرد بین این دو قدرت منطقهای میدانستند.
سخنگوی وزارت دفاع عربستان سعودی مشارکت این کشور در این مانورهای نظامی را در تاریخ ۲۳ اکتبر / ۲ آبان تایید کرد. سرتیپ ترکی المالکی در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد: «نیروی دریایی سلطنتی عربستان سعودی بهتازگی تمرین دریایی مشترکی با نیروی دریایی ایران و سایر کشورها در دریای عمان به پایان رسانده است.» پیشتر از قول فرمانده نیروی دریایی ایران، دریادار شهرام ایرانی، نوشته شده بود: «عربستان سعودی از ما خواسته است که در دریای سرخ رزمایش مرکب داشته باشیم. هر دو کشور از یکدیگر بابت حضور در بنادر هم دعوت کردهاند.»
رزمایش مشترک ایران و عربستان در شرایطی انجام شد که در اوایل ماه اکتبر، دو شناور آیاناس شاردول (۲۰۰۴) و آیاناس تیر (ای۸۶) نیروی دریایی هند به بندرعباس ایران رسیدند تا تمرین دریایی مشترکی را در خلیجفارس انجام دهند. جمهوری اسلامی ایران در طول چند دهه گذشته بارها از امنیت بومی در خلیج فارس و ضرورت همکاریهای درونمنطقهای به دور از مداخله قدرتهای فرامنطقهای حمایت کرده و همسایگان عرب جنوب خلیج فارس را دعوت به تشدید همکاریهای چندجانبه کرده است.