دیر مار موسی حبشی در منطقه وعر نزدیک سلسله کوههای قلمون است که ۸۰ کیلومتر از سمت شمال دمشق در سوریه و با شهر نبک از سمت شرق ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. این دیر قدیمی ۱۳۲۰ متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد.
به گزارش فرارو، گفته میشود که موسی پسر پادشاه حبشه به منظور فراگیری زندگی راهبان به فلسطین و سپس به سوریه رفت و در آنجا این مکان را انتخاب کرد و در آن به عبادت میپرداخت. تاریخ آن به قرن ششم میلادی باز میگردد.
این دیر تاریخی تا سال ۱۸۳۱ ناشناخته بود. اما در سال ۱۹۸۲ جوانی ایتالیایی به دیدن این مکان مبادرت ورزید و با وجود تاریکی به آن وارد شد و خرابههایی دید. اما با دیدن تابلوهای دیواری از قدیسان و کشیشان تلاش کرد تا آبادانی واقعی این دیر را به آن باز گرداند. این دیر توسط مدرسه ترمیم ایتالیایی سوریه و با حمایت اتحادیه اروپا ترمیم و بازسازی شد.
آنچه که به زیبایی این دیر کمک کرده است، دیوارهای منقوش آن و تابلوهای دیواری قدیمی از مسیحیان شرقی است که دارای تصاویر زیبا، مهم و نادری است که قدمت این دیر را نشان میدهند.
تاریخ این دیوارها به قرن ۱۱ و ۱۲ و ۱۳ باز میگردد که از نظر زیبایی رنگ بندی بسیار در سطح بالایی قرار دارد. در سال ۱۹۹۱ پدر پائولوی بریتانیایی از مسیحیان محلی خواست تا شورای راهبان در مار موسی تأسیس شود و تا زنان و مردان از بزرگترن اقشار مسیحی سوریه به این دیر بپیوندند و فعالیت کنند. فعالیت زنان و مردان مجرد در این دیر کشاورزی، پرورش دام و طیور بود.
در این دیر فعالیتهایی در اولویت قرار داشت که بعد صوفی، بعد روحی راهب و فعالیتها و مسئولیتهای اجتماعی آن مورد تأکید بود تا به واسطه آن تقریب میان اسلام و مسیحیت در درجه اول ایجاد شود.
کسی که قصد وارد شدن به این دیر را داشته باشد باید کفشهای خود را در آورده و برای مسلمانان و مسیحیان هیچ تفاوتی ندارد. این دیر مسیحی شرقی در سوریه در ارائه روحانیت اسلام و مسیحیت نقش به سزایی ایفا میکند.