شناسهٔ خبر: 71159933 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

مصطفی جمالی تأکید کرد:

مراقبت از فرهنگ اهدای داوطلبانه خون با مشوق‌های صحیح

مدیرعامل سازمان انتقال خون ضمن تشریح دستاوردهای سازمان انتقال خون در کشور تصریح کرد: باید مشوق‌های اهدای خون به نحوی طراحی شود که به فرهنگ اهدای داوطلبانه صدمه نزند.

صاحب‌خبر -
باید مراقب فرهنگ اهدای داوطلبانه خون باشیمبه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری مصطفی جمالی، مدیرعامل سازمان انتقال خون با هدف تشریح دستاوردهای این سازمان امروز ۱۵ بهمن ماه در وزارت بهداشت برگزار شد. 
 
وی در این نشست ضمن تشکر از اهداکنندگان خون که سرداران گمنام سلامت هستند، گفت: به محض کاهش ذخایر خون فراخوان اعلام می‌کنیم و مردم بدون چشم‌داشت در شرایط ترافیک، آلودگی هوا و ... برای اهدای خون مراجعه می‌کنند.
 
وی با اشاره به اینکه از سال ۸۵ صد درصد اهدای خون داوطلبانه داریم و این یک افتخار ملی است، از همکاران خود که سربازان گمنام سلامت هستند تشکر کرد و گفت: یک پزشک همکار ما در سال ۸۰۰ هزار نفر را معاینه می‌کند و موجب نجات جان صدها هزار نفر می‌شود اما دریافتی او کمتر از یک کارمند است.
 
تقدیر از اهداکنندگان خون
 
مدیرعامل سازمان انتقال خون با تأکید بر اینکه باید از اهداکنندگان خون تقدیر شود، گفت: یک اهداکننده خون که ۱۰۰ بار خون اهدا کرده در فرودگاه باید از جایگاه ویژه عبور کند و ما به دنبال انجام اقداماتی برای تقدیر از اهداکنندگان خون هستیم.
 
وی تصریح کرد: رئیس جمهور جراح بوده و به اهمیت انتقال خون واقف است و انتظار داریم توجه ویژه‌ای به کارکنان سازمان انتقال خون داشته باشد. افق ۱۴۰۴ این بود که در همه موارد کشور برتر منطقه شویم و امسال موفق شدیم کشور برتر منطقه در انتقال خون شویم.
 
مدیرعامل انتقال خون به دستاوردهای مهم این سازمان اشاره کرد و گفت: هنگام اهدای خون از افراد مصاحبه به عمل می‌آید تا غربالگری انجام شود و اهدای خون برای فرد اهداکننده و دریافت شونده زیان نداشته باشد. در ۲۰ درصد موارد نیز داوطلبان برای مسائل مختلف نمی‌توانند اهدای خون انجام دهند. سپس خون دریافتی آزمایش می‌شود. قبلاً آزمایش نت نداشتیم که ازمایش مهمی بود اما از سال قبل با این آزمایش هپاتیت و ایدز تشخیص داده می‌شود که در سلامت خون‌های اهدایی بسیار مهم است و اکنون در کل کشور این آزمایش انجام می‌شود. به دلیل مسائل مالی، فنی و ... آزمایش آنتی‌بادی بر روی خون‌ها انجام نمی‌شد که اکنون انجام می‌شود. 
 
جمالی به وجود بیش از ۳۰ گروه خونی فرعی اشاره کرد و گفت: اکنون این گروه‌ها تشخیص داده می‌شود و مقرر شده گروه خونی تمام بیماران هموفیلی به شکل دقیق مشخص شود تا از همان گروه خونی به آنها تزریق شود. 
 
مدیرعامل سازمان انتقال خون با تأکید بر اهمیت آزمایش بانک اچ ال ای، گفت: افرادی که دچار بیماری‌های خونی هستند و باید پیوند مغز استخوان شوند، باید آزمایش اچ ال ای دهند و اچ ال ای اهداکننده باید با اچ ال ای دریافت کننده سلول‌های بنیادی خون‌ساز یکی باشد. اکنون در بانک اچ ال ای ۴۰ هزار نمونه داریم اما باید دو میلیون نمونه در بانک داشته باشیم که عزم ملی لازم دارد چون آزمایش هزینه بالایی دارد.
 
میزان ذخایر خونی
 
وی اظهار امیدواری کرد دولت و مجلس اعتبار لازم برای انجام این آزمایش‌ها و غربالگری‌ها را تأمین کنند و گفت: کیسه‌های خون عادی مضرات زیادی داشت و مشکلاتی را به وجود می‌آورد که موفق شدیم کیسه خون فیلتردار را جایگزین کنیم که همین اقدام جان بسیاری از افراد را نجات داده است. همچنین ذخیره خون ما قبلاً چهار روز بود که اکنون به هشت روز رسیده است و می‌توانیم پاسخگوی نیاز بیمارستان‌ها باشیم و هیچ عمل جراحی به دلیل نبود خون لغو نشده است. 
 
حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان از دیگر اقداماتی بود که جمالی در خصوص آن سخن گفت و یادآور شد: بسیاری از دستگاه‌های مورد نیازمان با کیفیت بالا در داخل کشور تولید می‌شود. سیستم حمل و نقل خون و فرآورده‌های خونی نیز دستگاه‌های گران قیمتی هستند که امیدواریم با حمایت یک شرکت دانش‌بنیان به زودی در کشور تولید شود که استفاده این دستگاه‌ها می‌تواند به نجات جان افراد در بحران‌ها، حوادث و ... کمک کند. همچنین سردخانه‌های پلاسما را تهیه کردیم که اقدام بسیار مهمی بود. 
 
وی با اشاره به اینکه بیش از ۲۰۰ پایگاه انتقال خون کشور را از نزدیک بازدید کرده است، گفت: برخی مراکز از جمله مرکز اهدای خون تبریز فرسوده بودند که تعطیل شدند و شش مرکز انتقال خون استاندارد و جدید به زودی در کشور افتتاح می‌شود.
 
جمالی در خصوص پلاسما و داروهایی که از پلاسما تهیه می‌شود، گفت: در کشور سالانه به یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر پلاسما نیاز داریم. امسال ظرفیت استخراج پلاسما را به ۴۰۰ هزار لیتر رساندیم در حالی که قبلا ۱۸۰ هزار لیتر بود. ما اعلام آمادگی کردیم طی پنج سال استخراج پلاسما را به یک میلیون برسانیم. عمده پلاسما قبلا به خارج ارسال و دارو از آن استخراج می‌شد و به کشور برمی‌گشت اما هیچوقت همه داروها به کشور باز نمی‌گشت؛ باید پالایشگاه قوی داشته باشیم. اکنون دو پالایشگاه بخص خصوصی داریم که در حال فرآوری پلاسما هستند اما همه داروها را نمی‌توانند استخراج کنند؛ کشور به یک پالایشگاه بزرگ پلاسما نیاز دارد.
 
گروه‌های خونی نادر 
 
وی به فعالیت معاونت اجتماعی سازمان انتقال خون اشاره و ضمن اظهار امیدواری از اینکه فعالیت این معاونت دستاوردهای خوبی داشته باشد، گفت: در بوشهر پیرمرد ۹۴ ساله دچار شکستگی لکن شده بود که گروه خونی بمبئی داشت که از اصفهان برای او خون ارسال شد؛ این اقدام مهمی بود که انجام شد.
 
وی از طراحی نرم افزار جامع انتقال خون خبر داد و گفت: این نرم‌افزار یکی از پیشرفته‌ترین نرم‌افزارهای انتقال خون است که به زودی فعال می‌شود.
 
جمالی در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا در خصوص اینکه آیا خرید پلاسما در مراکز خصوصی موجب کاهش اهدای داوطلبانه خون شده است؟ گفت: این مسئله در درازمدت باید بررسی شود اما توصیه جهانی استفاده از روش‌های جایگزین است. مثلا اهداکنندگان را بیمه کنیم، بن پروتیین به آنها اهدا کنیم و ... . قبل از انقلاب در ایران به اهداکنندگان خون پول می‌دادند همین موجب شده بود معتادان برای اهدای خون صف بکشند. باید مراقب باشیم فرهنگ اهدای داوطلبانه صدمه نبیند و مشوق‌ها به گونه صحیح ارائه شود.
انتهای پیام