شناسهٔ خبر: 71155191 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

اسلامی: تحت شدیدترین بازرسی‌های آژانس هستیم

رئیس سازمان انرژی اتمی امشب با بیان اینکه ما تحت شدیدترین بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هستیم، ولی از رو نمی‌روند، گفت: استفاده از اسنپ بک یعنی به هم زدن و زیر میز زدن کل توافق که ایران هم جواب آنها را داده و در جای خود تصمیم گیری خواهد کرد.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز، اسلامی معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی امشب (یکشنبه) ۱۴ بهمن‌ماه و به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح آخرین دستاوردها و پیشرفت‌ها در صنعت هسته‌ای کشور پرداخت.
* وظیفه آژانس
 
وی در پاسخ به سؤالی درباره پرونده هسته‌ای ایران و تحریم‌های اعمال شده علیه ایران و اینکه آیا این همه هزینه برای فناوری هسته‌ای ارزش داشت؟ و دستاوردهای آن، گفت: سؤال مهم و پرتکراری است. 
 
معاون رئیس جمهور ادامه داد: هر کسی با نظام قدرت همراه شود و منافع آنها را تأمین کند مانعی ندارد که به این فناوری‌ها دست یابد، چون شرط اصلی این است که منافع آمریکا را رعایت کنند و برای رعایت منافع آمریکا هزینه کنند. 
 
به گفته وی فناوری پیشرفته الان حوزه تعیین کننده است.
 
اسلامی بیان کرد: ما چون عضو هیچ بلوکی نیستیم و منافع ملی ما ایجاب نمی‌کند که سلطه آنها را بپذیریم، این حوزه (هسته‌ای) برای ما منطقه ممنوعه شده است.
 
وی افزود: طبق اساسنامه آژانس این سازمان وظیفه دارد حمایت کند که هر کشوری به فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای دست یابد. قانون یک دو سه در کنگره آمریکا تصویب شده که اگر با آمریکا قرارداد نداشته باشی و منافع آمریکا را تأمین کنی، نمی‌توانی وارد حوزه هسته‌ای شوی.
 
اسلامی به فشار حداکثری و اعمال تحریم‌ها علیه ایران اشاره کرد و گفت: ۲۰ سال مذاکره‌ای که انجام شد برای رفع اتهامات ساختگی بود که علیه ایران مطرح می‌کردند و این اتهامات ساختگی در قالب پی.ام.دی بسته شد.
 
* ۲۰ سال مذاکره و بازرسی کم است؟
 
رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: فناوری هسته‌ای انحصار است و ایران این انحصار را شکسته و به صورت تحقیقات درون‌زا و بدون کمک خارجی توانسته روی پای خود به این توانمندی‌ها دست یابد.
 
اسلامی ادامه داد: فناوری هسته‌ای در همه حوزه‌ها تأثیرگذار است.
وی عنوان کرد: دستاوردهای خیلی نفیسی در حوزه هسته‌ای داشته‌ایم.
 
معاون رئیس جمهور درباره حل نشدن موضوع هسته‌ای ایران و اظهارات اخیر گوترش دبیرکل سازمان ملل درباره سلاح هسته‌ای اظهار داشت: ۲۰ سال مذاکره و بازرسی کم است؟ این همه سایت‌هایی که منافقین می‌گفتند را بازدید و بازرسی کردند. 
 
اسلامی پرسید: کجای اساسنامه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجازه داده مدیرکل و تشکیلات آژانس وارد بحث‌های سیاسی شود؟
 
وی با اشاره به اظهارات گروسی درباره اینکه ایران با آمریکا گفت‌وگو کند، عنوان کرد: این یعنی چه؟ یعنی مشکل دولت آمریکاست که بر پرونده هسته‌ای ایران تاثیرگذاری می‌کند و فشار وارد می‌کند.
 
اسلامی گفت: ایران تحت شدیدترین بازرسی‌های آژانس است و براساس موازین آژانس به تعهدات خود عمل می‌کند.

* خوراک ایران هراسی
 
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: تعاملات ما برای دفع شر است. ما برنامه خود را کاملا شفاف اعلام کرده‌ایم. 
 
وی گفت: هر کشور عضو آژانس باید چارچوب برنامه هسته‌ای خود را به آژانس اعلام کند. ما سال سوم است که یک برنامه مدون ارائه کردیم و هیچ نکته ابهامی در آن وجود ندارد.
 
اسلامی ادامه داد: کشورهای محدودی غنی‌سازی انجام می‌دهند و درصد غنی سازی هر کدام کاربردهایی دارد. موارد و ادعاهایی که مطرح می‌کنند، خوراک ایران هراسی است.
 
وی بیان کرد: در آمریکا و کانادا هنوز راکتورهایی وجود دارد که از سوخت ۹۰ درصد استفاده می‌کنند. 
 
معاون رئیس جمهور گفت: شفافیت عملکرد ما این است که ایران بازرسی‌های آژانس را پذیرفته است. شدیدترین بازرسی‌ها را از ایران دارند، ولی از رو نمی‌روند.
 
وی افزود: ما با یک موضوع سیاسی مواجهیم نه یک موضوع فنی و حقوقی. نشانه اخیر آن حرفی است که مدیرکل آژانس گفته که ایران مشکلش را با آمریکا حل کند. صحبت دبیرکل سازمان ملل نیز از همین جنس است.
 
اسلامی گفت که هیچ کشوری به اندازه ایران تحت بازرسی‌های آژانس قرار ندارد.
 
* استفاده از اسنپ بک یعنی به هم زدن میز
 
اسلامی درباره گفت‌وگوهای ایران و سه کشور اروپایی گفت: مذاکراتی که وزارت خارجه با سه کشور اروپایی انجام داده گفت‌وگو کردن برای از سرگیری مذاکرات و مذاکرات مقدماتی بوده و هدفش این بوده که طرفین همدیگر را بسنجند که چقدر آمادگی هست که روی تداوم مذاکرات توافق کنند. 
 
وی در ارزیابی از روند گفت‌وگوها بیان کرد: اصل حرف آنها این است که تحریم‌ها دست ما نیست و ما تکلیف خود را نمی‌دانیم و تحریم‌ها دست آمریکاست. 
 
اسلامی همچنین عنوان کرد: استفاده از اسنپ بک یعنی به هم زدن و زیر میز زدن کل توافق که ایران هم جواب آنها را داده و در جای خود تصمیم گیری خواهد کرد. 
 
وی اضافه کرد: هیأت مذاکره کننده آمادگی برای تداوم گفت‌وگو را بیان کرده، ولی باید کسی طرف گفت‌وگو باشد که اختیار تصمیم گیری را دارد.
 
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره استفاده از مکانیسم ماشه و پاسخ ایران گفت: راجع به این موضوع در یک چارچوبی تصمیم گیری می‌شود که باید در زمان خودش فراهم شود که بتوان تصمیم گیری کرد. الان اصل موضوع این است که بازگشت از تعهدات منوط به انجام تعهدات طرف مقابل است که اگر تعهداتش را انجام و ما از منفعت آن بهره‌مند شویم، می‌توان برای تداوم آن تصمیم گیری کرد.

* دیوانگی کنند پاسخ کوبنده به آنها داده می‌شود
 
اسلامی درباره تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران گفت: در مذاکرات بارها تأکید کرده‌ایم که رژیم اسرائیل که عضو پادمان و ان.پی.تی نیست یک کشور عضو پادمان و ان.پی.تی را تهدید کند. نماینده ایران در سازمان ملل این موضوع را چندین بار پیگیری کرده است. 
 
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره حفاظت از تأسیسات هسته‌ای اعم از بلایای طبیعی و تهدیدات عنوان کرد: بحمدالله نیروی مسلح ما برای حفاظت از فضای کشور در لایه‌های گوناگون دارای قابلیت‌ها و ظرفیت‌های ارزشمندی است. سازمان انرژی اتمی تأسیسات هسته‌ای را به گونه‌ای بنا کرده که آسیب پذیری در آن با حداقل فرصت برای دشمنان باشد و روی این موضوع سرمایه گذاری‌های خوبی صورت گرفته است. 
 
وی گفت: دشمن صهیونیستی که به هیچ قانون و ضابطه‌ای پایبند نیست و یک جنایتکار خون آشام است. صنایع هسته‌ای ایران از ظرفیت حفاظتی برخوردار است و اگر دیوانگی صورت دهند و بخواهند تعرض کنند پاسخ کوبنده‌ای را نیروهای مسلح ما به آنها خواهد داد و آنها را پشیمان خواهند کرد.
 
* امیدواریم تا ۱۴۲۰ سقف ۲۰ هزار مگاوات را برسانیم
 
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره تزریق برق هسته‌ای به شبکه توزیع برق و حل موضوع ناترازی گفت: در سازمان انرژی اتمی در ۱۴۰۰ اراده را بر این گذاشتیم که امر موکد مقام معظم رهبری برای ۲۰ هزار مگاوات را اجرایی کنیم. امیدواریم تا ۱۴۲۰ سقف ۲۰ هزار مگاوات را برسانیم.
 
وی گفت: نیروگاه اول ما تا الان ۷۰ میلیارد کیلووات ساعت برق به شبکه تزریق کرده است. ۱۰۵ میلیون بشکه نفت معادل سوخت مصرف نشده‌ای است که این نیروگاه صرفه جویی کرده است. که ۱۰۵ میلیون بشکه نفت حدود هشت میلیارد دلار می‌شود. 
 
اسلامی ادامه داد: در واحدهای دو و سه نیروگاه بوشهر در حال حاضر پنج هزار نفر کار می‌کنند. اقلام و قطعات آن در ایران و روسیه در حال ساخت است و در سال جاری رکورد در اجرای عملیات اجرایی آن را داشتیم.
 
* پروژه‌های در دست اجرا
 
رئیس سازمان انرژی اتمی عنوان کرد: پروژه با سرعت کار می‌کند.
شرکت‌های ایرانی در حال اجرای این پروژه هستند. در ماه گذشته اینجا یک بتن ریزی در یک شبانه روز ما ۲۲ هزار متر مکعب بوده است. در سال آینده یک رکورد ۶۵ هزار مترمکعب در شبانه روز را خواهند زد. پروژه با استانداردهای بین‌المللی کار می‌کند.
 
اسلامی همچنین عنوان کرد: در استان هرمزگان و خوزستان پروژه شروع شده و در سواحل مکران و گلستان در حال مطالعات اجرایی و محیطی هستیم و سیستم‌ها در حال نهایی شدن است که قراردادها را منعقد کنیم و اینها نیز به یاری خدا وارد فاز اجرایی شود. تا سال ۱۴۲۰ به ۲۰ هزار مگاوات برق می‌رسیم.
 
وی گفت: برای نیروگاه بوشهر که هر سال یک دوره تعمیرات داریم و این جدول زمانبندی را با وزارت نیرو هماهنگ می‌کنیم. از ۱۰ اردیبهشت تا ۱۰ تیر باید نیروگاه را خاموش و تعمیرات را انجام و سوخت را تعویض کنیم و بعد راه‌اندازی کنیم که وارد مدار شود و ۱۰ ماه کار کند.

* صنعت هسته‌ای هزینه نیست
 
وی همچنین گفت: کشور محدودیت منابع دارد ولی سعی مان این است روند پیشرفت با وجود محدودیت‌ منابع صورت بگیرد. توسعه آب سنگین و مشتقات آن جزو اولویت‌های ماست. 
 
اسلامی ادامه داد: صنعت هسته‌ای هزینه نیست.
 
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره رادیوداروها گفت: رادیوداروها بزرگ‌ترین خدمتی است که سازمان انرژی اتمی در جامعه انجام می‌دهد و حداقل به ۱۵ کشور صادرات داریم و اگر به مشکلات تحریمی شرکت‌های هواپیمایی برخورد نمی‌کردیم می‌توانستیم به کشورهای بیشتری صادر کنیم.
 
وی گفت: ما جزو سه کشور اول در دنیا در حوزه رادیودارو هستیم.
 
* چارچوب برجام برای ما معتبر است
 
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: چارچوب برجام برای ما معتبر است و براساس آن سند الان در برجام بازگشت از تعهدات را داریم. مزایای آن تاکنون برای ایران به جز ایام آغازین تعامل، قابل استفاده نبوده است. 
اسلامی بیان کرد: زمانبندی‌های برجام از نظر ما معتبر است.
 
معاون رئیس جمهور درباره روی کار آمدن ترامپ و گمانه زنی‌ها درباره اینکه تغییر رویکردی رخ داده است و اینکه آیا شما هم بر این باورید؟ خاطرنشان کرد: ترامپ با روحیات و جهت‌گیری‌هایش، برای کل عالم و هر نقطه و منطقه‌ای یک مطلبی را اعلام کرده و باید صبر کرد ببینیم چه فرصت‌ها و تهدیداتی در پیش رو است که مسئولان مربوطه باید در این خصوص پاسخ دهند.
 
وی گفت: ما در سازمان انرژی اتمی تمام سعی‌مان است که تنظیمات را به گونه‌ای انجام دهیم که هیأت مذاکره کننده بتواند برای منافع ملی کشور به هنگام تصمیمات را در چارچوبی که به آن داده می‌شود، اتخاذ کند.
 
* هر یک تن آن دو میلیون دلار قیمت دارد
 
اسلامی درباره آب سنگین به مزایای آن اشاره کرد و گفت: حدود ۳۰۰ مشتق از آن به دست می‌آید که در صنایع نیمه هادی، در صنعت داروسازی و ... می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
 
وی افزود: یکی از مشتقات آب سنگین، بور ۱۰ و ۱۱ که در صنعت داروسازی استفاده می‌شود که الان ظرفیت آن را ایجاد کردیم و در روزهای آینده آن را افتتاح خواهیم کرد، هر یک تن آن دو میلیون دلار قیمت دارد. این حوزه به معنای واقعی کلمه دانش بنیان است.
 
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: محصول دیگری که در روزهای آینده افتتاح خواهد شد متانول است که در صنعت دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. داروهای دوتره ظرفیت بسیار متفاوتی در صنعت داروسازی است و ما به عنوان کشور پیشرو در این عرصه وارد شدیم. هر یک تن متانول یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار است. هر تن متانول پتروشیمی حدود ۴۰۰ دلار است.
 
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: هر گرم از مشتقات آب سنگین چند ده هزار دلار قیمت دارد و کشوری که این ظرفیت را دارد، وارد اقتصاد دانش بنیان شده است و ارزش افزوده اینجاست.