شناسهٔ خبر: 71153818 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

تسریع در حل مشکلات با «رؤسای جمهور استان‌ها»

افزایش اختیارات استانداران به‌منظور تسریع در امور دیوانی و اداری و تسهیل در تصمیم‌گیری‌ها، به‌ویژه در تخصیص بودجه برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام، موردتوجه کارشناسان قرار گرفته است. آنها معتقدند که این تغییر می‌تواند موجب بهبود کارایی و سرعت در اجرای پروژه‌ها و حل مشکلات محلی شود.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز، اسکندر مؤمنی وزیر کشور به‌تازگی بر برنامه دولت برای افزایش اختیارات به استانداران تأکید کرده است.
 
ماجرای افزایش اختیارات به استانداران از کجا شروع شد؟
 
 ماجرای افزایش اختیارات به استانداران در دولت حسن روحانی آغاز شد، در جایی که عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور وقت گفته بود: هر استاندار به‌عنوان وزیر معین دولت در کشور است و در برنامه ششم توسعه نیز موارد زیادی برای واگذاری اختیارات به استانداران لحاظ شده است.
 
اما موضوع افزایش اختیارات به استانداران به همین‌جا ختم نشد و در دولت شهید رئیسی نیز مورد پیگیری قرار گرفت، به‌طوری که در جلسه شورای اداری یازدهم تیر سال گذشته افزایش اختیارات استانداران از 50 بند به 75 بند رسید و شهید رئیسی نیز این مصوبه را برای اجرا ابلاغ کرد، اما به نتیجه نرسید.
 
حالا و در دولت چهاردهم نیز مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور بر افزایش اختیارات به استانداران تأکید کرده و گفته که «به استانداران اعلام کردیم تا نیازهای خود را شناسایی کنند و برای اهداف عملیاتی که می‌خواهند انجام دهند، موارد را مکتوب کنند. حاضریم در جلسه هیئت دولت برای اهداف مشخص شده از سوی استانداران، هر اختیاری که بخواهند واگذار کنیم».
 
پزشکیان همچنین در جای ديگری از استانداران به‌عنوان رؤسای جمهور استان یاد کرده بود.
 
افزایش اختیارات به استانداران شامل چه مواردی است؟
 
آن طور که کامران پولادی عضو کمیسیون شوراهای مجلس گفته، افزایش اختیارات به استانداران شامل حوزه‌های اجرایی، سیاسی و امنیتی، نظارتی، فرهنگی و اجتماعی، توسعه اقتصادی و عمرانی و مواقع بحران است.
 
نقاط ضعف و قوت افزایش اختیارات به استانداران 
 
البته افزایش اختیارات به استانداران موافقان و مخالفانی هم دارد، از جمله اینکه صادق خلیلیان استاندار خوزستان در دولت سیزدهم نیز در موافقت با افزایش اختیارات به استانداران گفت بود که «طرح افزایش اختیارات به استانداران واقعاً طرح خوبی است و کشور به آن نیاز دارد. ما باید بین قدرت مرکزی و قدرت حاکمیتی_استان‌ها یک تعادل برقرار کنیم. این طرح می‌تواند به ایجاد تعادل کمک کند تا هم از ظرفیت‌های ملی و هم از ظرفیت‌های استانی استفاده کنیم؛ بنابراین، اجرای این طرح بسیار ضروری است.» 
 
خلیلیان همچنین درباره ایده فدرالی شدن استان‌ها با افزایش اختیارات به استانداران تأکید کرده که «دادن اختیارات به استانداران با موضوع فدرالی شدن استان‌ها، دو موضوع متفاوت است و نباید آنان را با هم اشتباه کنیم».
 
اما ولی‌الله بیاتی عضو کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی نظر متفاوتی دارد و معتقد است که افزایش اختیارات به استانداران ممکن است به فدرالی شدن دولت منجر شود، به همین جهت، اجرای آن را نیازمند کار کارشناسی بیشتر می‌داند.
 
فدرالی شیوه‌ای از حکومت است که یک دولت عمومی (دولت مرکزی یا فدرال) را با دولت‌های منطقه‌ای (دولت‌های استانی، ایالتی، کانتونی، سرزمینی یا سایر واحدهای فرعی) در یک سیستم سیاسی واحد ترکیب می‌کند و قدرت‌ها را بین این دو تقسیم می‌کند.
 
افزایش اختیارات به استانداران به کجا رسیده؟
 
در نهایت اینکه علی زینی‌وند معاون سیاسی وزیر کشور دررابطه‌با تفویض اختیار دولت به استانداران و برنامه‌های وزارت کشور دراین‌رابطه گفته که وزیر کشور در این زمینه کمیته‌ای تشکیل داده و در تعامل با دولت نیازهای استانداران مختلف را برای تفویض اختیار به آنها احصاء می‌کنند، رئیس‌جمهور نیز مواردی از این اختیارات را در جمع همه استانداران عنوان کرده و وزیر کشور هم اعلام کرده که واگذاری اختیار به استانداران در مراحل نهایی جمع‌بندی است.
 
برخی کارشناسان معتقدند که افزایش اختیارات به استانداران موجب تسریع در امور دیوانی و اداری شده و در تصمیم‌گیری‌ها، به‌خصوص برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام تخصیص بودجه مؤثر است.