شناسهٔ خبر: 71150768 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

هشدارهای بین المللی و منطقه ای در مورد پیامدهای شورش در شرق کنگو

صاحب‌خبر -

شفقنا-وزرای خارجه گروه 7 حملات گروه شورشی ام 23 در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو را محکوم کردند، از سویی بوروندی  هشدار داده است که درگیری در این منطقه خطر «جنگ منطقه ای گسترده» را در پی دارد و سازمان های بهداشتی نیز نسبت به شیوع جدید بیماری های جدی در منطقه درگیری هشدار داده اند.

به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، در بیانیه ای که از سوی کانادا که ریاست گروه هفت را برعهده دارد، منتشر شده، وزرای خارجه گروه هفت روز شنبه اعلام کردند که به ویژه در مورد تصرف مینووا، ساکی و گوما در شرق کنگو نگران هستند و از همه طرف ها خواستند از غیرنظامیان محافظت کنند.

وزرای خارجه این گروه با اشاره به افزایش قابل توجه تعداد غیرنظامیان آواره و وخامت شرایط انسانی گفتند: «این حمله بی‌توجهی آشکار به حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری دموکراتیک کنگو است».

بوروندی به نوبه خود هشدار داد که درگیری در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو  مقدمه یک جنگ منطقه ای گسترده تر است.

اواریست ندایشیمیه، رئیس جمهور بوروندی روز شنبه گفت: «اگر اوضاع به همین منوال ادامه یابد، خطر گسترش گسترده جنگ در منطقه وجود دارد.» وی افزود که این خطر «فقط به بوروندی محدود نخواهد شد، بلکه تانزانیا، اوگاندا، کنیا و کل منطقه تشکیل می‌شود و این یک تهدید است.»

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع نظامی بوروندی گفت: «بروندی خود حداقل 10000 سرباز در شرق کنگو دارد که ماهیت پیچیده درگیری را نشان می دهد».

رواندا نیروهای بوروندی را به مشارکت فعال در نبرد علیه ام 23 متهم می کند، اولیویه ندوهونگیرهه، وزیر امور خارجه رواندا، گفت: «نیروهای بروندی از اکتبر 2023 بیشتر درگیر نبردهای آشکار علیه ام 23 بوده اند.»

بسیاری از نیروهای بوروندی که تحت توافقنامه نظامی قبلی با کینشاسا در آنجا بودند، به مرکز استان کیوو جنوبی، بوکاوو، اعزام شدند.

گزارشی از سوی کارشناسان سازمان ملل در ژوئیه گذشته حاکی از آن است که رواندا حدود 4000 سرباز در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو دارد و کیگالی را به داشتن کنترل «عملی» بر ام 23 متهم می‌کند.

رواندا هرگونه دخالت نظامی را رد می کند و اصرار دارد که هدفش در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو نابودی یک گروه مسلح به رهبری هوتوها است که در پی نسل کشی رواندا در سال 1994 تشکیل شد.

اما جمهوری کنگو رواندا را متهم می کند که به دنبال سود بردن از مواد معدنی نادر منطقه است که در فناوری‌هایی مانند گوشی های هوشمند در سراسر جهان استفاده می‌شود، ادعایی که کیگالی نیز آن را رد می کند.

قربانیان و خطرات

 

مقامات کنگو روز شنبه گفتند که از زمان ورود جنبش ام 23 و نیروهای رواندا به مرکز استان کیوو شمالی، گوما، در روز یکشنبه گذشته، حداقل 773 نفر در گوما، بزرگترین شهر در شرق کنگو، و مناطق اطراف آن کشته شده اند.

پاتریک مویایا، سخنگوی دولت کنگو در یک نشست خبری در کینشاسا، پایتخت این کشور گفت که مقامات وجود 773 جسد و 2880 مجروح در سردخانه و بیمارستان های گوما را تایید کرده اند.

وی همچنین اظهار کرد که تعداد کشته‌ها ممکن است افزایش یابد و گفت: «این ارقام موقتی هستند زیرا شورشیان از مردم خواستند خیابان‌های گوما را تمیز کنند. حتما گورهای دسته جمعی وجود دارد و آنها مطمئن شده‌اند که گورهای موجود پاکسازی می‌شود.»

صدها تن از ساکنان گوما روز شنبه پس از وعده شورشیان برای بازگرداندن خدمات اولیه از جمله منابع آب و برق به شهر بازگشتند. آنها محله های پر از باقیمانده اسلحه و  خون را تمیز کردند.

در حالی که جنگ در گوما تا حد زیادی متوقف شده است، شاهدان گفتند که کمبود شدید پول نقد و سوخت وجود دارد. مقامات کنگو تمایلی به  تأمین نیازهای شهر که عمدتاً تحت کنترل شورشیان است، ندارند.

آژانس بهداشت عمومی اتحادیه آفریقا هشدار داده است که جنگ در گوما باعث ایجاد یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در مقیاس کامل شده است.

ژان کاسیا، رئیس مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آفریقا، گفت، حتی قبل از خشونت‌های اخیر، «شرایط سخت، همراه با ناامنی و جابجایی جمعی، به جهش ویروس ام 23 دامن زد».

کاسیا افزود: «اگر اقدام قاطع انجام نشود، فقط گلوله‌ها نیست که مردم را می‌کشد، بلکه گسترش کنترل‌نشده اپیدمی‌ها و همه‌گیری‌های بالقوه نیز چنین خواهد بود».

سازمان ملل و گروه های امدادی تأکید کرده‌اند که تصرف گوما به یک بحران انسانی وحشتناک منجر شده است. گوما به عنوان یک مرکز حیاتی بشردوستانه برای بسیاری از 6 میلیون نفری عمل می کند که به دلیل درگیری در شرق کنگو آواره شده اند. شورشیان گفته‌اند که تا پایتخت کنگو، کینشاسا، در 1600 کیلومتری غرب پیشروی خواهند کرد.

این خبر را در الجزیره ببینید.