شناسهٔ خبر: 71149140 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان صنعت | لینک خبر

خشکسالی شدید در مشهد؛ وابستگی آب شهر به چاه‌ها به ۷۵ درصد رسید

خشکسالی شدید در مشهد باعث خروج کامل سدهای طرق، کارده و ارداک از مدار شده و وابستگی این شهر به منابع زیرزمینی را به بیش از ۷۵ درصد رسانده است.

صاحب‌خبر -

جهان صنعت نیوز، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد از تشدید بحران کم‌آبی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که به دلیل خشکسالی، سه سد مهم مشهد (طرق، کارده و ارداک) به طور کامل از مدار خارج شده‌اند. این موضوع باعث شده وابستگی مشهد به منابع زیرزمینی از ۲۵ درصد در سال‌های گذشته به بیش از ۷۵ درصد افزایش یابد که خطر فرونشست زمین و کاهش منابع آبی برای آیندگان را به همراه دارد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد از تشدید بحران آبی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که به دلیل خشکسالی شدید، سدهای طرق، کارده و ارداک به‌طور کامل از مدار تأمین آب خارج شده‌اند. این مسئله باعث شده وابستگی مشهد به منابع زیرزمینی به بیش از ۷۵ درصد افزایش یابد.

حسین اسماعیلیان، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد، در نشست خبری خود اعلام کرد که در گذشته ۷۵ درصد آب مشهد از سدها تأمین می‌شد، اما این سهم اکنون به کمتر از ۲۰ درصد رسیده است. به گفته وی، در سال ۱۳۹۹، حدود ۶۰ درصد از نیاز آبی شهر از سد دوستی تأمین می‌شد، اما با ادامه خشکسالی‌ها، این سهم کاهش یافته و اکنون بیش از ۷۵ درصد آب مشهد از چاه‌ها تأمین می‌شود.

اسماعیلیان هشدار داد که افزایش وابستگی به منابع زیرزمینی، خطراتی مانند فرونشست دشت مشهد و کاهش ذخایر آبی برای آیندگان را به همراه دارد. وی افزود که در سال جاری، مشهد با کمبود ۲ میلیون مترمکعبی منابع زیرزمینی مواجه بوده و هیچ راه جایگزینی نیز برای تأمین این کمبود وجود ندارد.

با وجود بحران کم‌آبی، اسماعیلیان از همکاری خوب شهروندان مشهدی در کاهش مصرف آب خبر داد. به گفته وی، ۶۲ درصد از مشترکین مشهدی کمتر از ۱۲ مترمکعب در ماه مصرف می‌کنند و تنها ۴ درصد از آنها به‌عنوان بدمصرف شناخته می‌شوند. این روند باعث شده که سرانه مصرف آب در مشهد طی ۱۰ ماه گذشته بیش از ۳ درصد کاهش یابد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد از افتتاح ۶۳ پروژه آبی و فاضلابی با اعتباری بالغ بر ۷,۲۱۴ میلیارد ریال به مناسبت دهه فجر خبر داد. به گفته وی، تمرکز این پروژه‌ها بر مناطق روستایی است که منابع آبی آن‌ها ناپایدار است. در همین راستا، تعداد چاه‌های حفر شده در مناطق روستایی از ۱۵ حلقه در سال ۱۴۰۱ به ۲۹ حلقه در سال ۱۴۰۲ و بیش از ۲۳ حلقه در سال جاری رسیده است.

اسماعیلیان همچنین اعلام کرد که میزان بارندگی در مشهد طی سال جاری ۴۰.۶ میلی‌متر بوده که نسبت به سال گذشته (۳۷.۸ میلی‌متر) افزایش یافته است، اما همچنان با میزان موردنیاز ۷۹ میلی‌متری فاصله زیادی دارد. وی افزود که بارندگی‌های اخیر بیشتر به‌صورت رواناب بوده و تأثیر چندانی بر تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی نداشته است.

یکی از چالش‌های بزرگ مشهد در حوزه مدیریت آب، انشعابات غیرمجاز است. اسماعیلیان اعلام کرد که از ابتدای سال جاری، بیش از ۱۱ هزار انشعاب غیرمجاز شناسایی و قطع شده است که ۶,۵۰۰ مورد آن در روستاهای اطراف مشهد و بیش از ۱,۰۰۰ مورد مربوط به باغ‌ویلاهای منطقه شاهنامه و غرب مشهد بوده است. به گفته وی، تیم‌های بازرسی شرکت آب و فاضلاب به‌صورت شبانه‌روزی فعال هستند و گزارش‌های مردمی از طریق سامانه سوت‌زنی نیز به شناسایی متخلفان کمک کرده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد در پاسخ به نگرانی‌های شهروندان درباره کیفیت آب گفت که آب آشامیدنی مشهد استاندارد است، اما به دلیل خشکسالی و افزایش برداشت از چاه‌ها، سختی آن نسبت به گذشته بیشتر شده است. وی تأکید کرد که تمامی استانداردهای لازم رعایت شده و آب مشهد همچنان برای شرب مناسب است.

وی در پایان افزود که با وجود مدیریت صحیح منابع آبی، شهروندان مشهد هنوز خطر کم‌آبی را احساس نکرده‌اند، اما وضعیت جدی است و نیازمند همکاری بیشتر مردم در صرفه‌جویی و مدیریت مصرف آب هستیم.