اصغر جهانگیر؛ معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، درباره بهرهگیری از تجربیات سایر کشورها در کاهش جرایم، بر لزوم پژوهش و بررسیهای تطبیقی تأکید کرد. وی در اینباره گفت: ما یک مأموریت به پژوهشگاه قوه قضاییه دادهایم تا تجارب مفید کشورهای دیگر را در زمینه پیشگیری از جرم احصا کنند. پیش از این، مرکز مطالعات اجتماعی قوه قضاییه عهدهدار این وظیفه بود، اما پس از تغییرات ساختاری، این مسئولیت به پژوهشگاه سپرده شد. با این حال، هنوز نتیجه مشخصی از این پژوهشها به دست ما نرسیده است، اما همچنان پیگیریم.
جهانگیر افزود: البته ما منتظر نتایج این تحقیقات نماندهایم و خودمان نیز در حال بررسی روشهای موفق در کشورهای دیگر هستیم. برای مثال، در هندوستان، که فقر گستردهای دارد، اقداماتی برای جلوگیری از تأثیر فقر بر افزایش جرم انجام شده است. آنها برنامههایی اجرا کردند که هیچ فقیری گرسنه نماند. به عنوان مثال، نانوایان، شیرینیپزان و رستورانداران موظف شدند که در حد توان خود از یک فرد فقیر حمایت کنند. این روش باعث شد تا میزان سرقتهای ناشی از فقر به طور قابلتوجهی کاهش یابد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم در ادامه به وضعیت کشور در این حوزه اشاره کرد و گفت: در ایران، بیشتر سرقتهای خرد توسط معتادانی انجام میشود که بیکارند و منبع درآمدی ندارند. یکی از روشهای پیشگیری از این نوع جرایم، جمعآوری معتادان متجاهر از سطح خیابانهاست، اما این کار بهسادگی و در کوتاهمدت امکانپذیر نیست. باید در کنار جمعآوری، برای این افراد برنامهریزیهایی انجام شود، از جمله تأمین غذای گرم و سرپناه موقت، تا مجبور به سرقت برای تأمین نیازهای اولیه خود نباشند.
وی تأکید کرد: هدف از این اقدامات، حمایت بیقیدوشرط از معتادان نیست، بلکه ما به دنبال کاهش آسیبهای اجتماعی هستیم. در عین حال، نباید سیاستهای پیشگیری از جرم بهگونهای باشد که به معتادان امتیازات ویژه داده شود و انگیزهای برای ورود به این چرخه ایجاد کند.
جهانگیر در پایان خاطرنشان کرد: برای موفقیت در کاهش جرایم، لازم است که سیاستهای حمایتی و پیشگیرانه در کنار اقدامات انتظامی و قضایی اجرا شود. ما به دنبال الگوبرداری از تجربیات موفق سایر کشورها هستیم تا بتوانیم راهکارهای مؤثری در این حوزه ارائه دهیم.
انتهای پیام/
∎