شناسهٔ خبر: 71130553 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

طرح ترامپ برای سپر موشکی چیست؟

گنبد آهنین به سبک آمریکا

دنیای اقتصاد: ترامپ در نظر دارد تا با قرار دادن سلاح‌های لیزری در فضا، از برخورد بمب اتمی به ایالات متحده جلوگیری کند

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ دونالد ترامپ این هفته دستور کار ساخت جاه‌طلبانه‌ترین سپر موشکی تاریخ ایالات متحده را صادر کرد؛ پروژه‌ای که جهت جلوگیری از موشک‌های مافوق صوت و بمب هسته‌ای طراحی شده است. رئیس‌جمهور ایالات متحده با اشاره‌ای به سیستم دفاع هوایی مشهور اسرائیل، این طرح را «گنبد آهنین آمریکا» خواند.

فایننشال تایمز می‌نویسد پروژه نسل جدید ترامپ که شامل تسلیحاتی همچون لیزرهای فضایی است، بسیار مشابه ابتکار دفاع استراتژیک (SDI) رونالد ریگان است که در سال ۱۹۸۳ در اوج جنگ سرد راه‌اندازی شد و در رسانه‌ها به «جنگ ستارگان» معروف شد.

به نظر می‌رسد جنگ ستارگان (۲) صدها میلیارد دلار هزینه خواهد داشت و چالش‌های تکنولوژیکی که با آن مواجه خواهد شد، بسیار زیاد است. کارشناسان هسته‌ای همچنین هشدار دادند که چنین پروژه‌ای می‌تواند چین و روسیه را به طرح‌ریزی اقدامات متقابل، تحریک کند. 

طرح ترامپ برای سپر موشکی چیست؟

فرمان اجرایی رئیس‌جمهور که روز دوشنبه امضا شد، به پیت هگست وزیر دفاع 60 روز فرصت می‌دهد تا طرحی برای دفاع از ایالات متحده در برابر حملات موشکی بالستیک، مافوق صوت و پیشرفته موشک‌های کروز ارائه دهد. سیستم پیشنهادی ترامپ، جامع، فوق‌العاده گران و از نظر فنی متفاوت از گنبد آهنین اسرائیل است.

گنبد آهنین اسرائیل تنها می‌تواند از منطقه کوچکی در برابر موشک‌های کوتاه برد و غیرهسته‌ای دفاع کند. ترامپ اما به دنبال رهگیری موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است که 100 برابر برد بیشتری دارند و هفت برابر سریع‌تر حرکت می‌کنند. آنچه ترامپ می‌خواهد، مستلزم استقرار «لیزرهای فضایی» است؛ شبکه‌ای از ماهواره‌ها که برخی مجهز به لیزر هستند. 

چگونه کار می‌کند؟

برای شناسایی، رهگیری و انهدام موشک‌های هسته‌ای بالستیک، دوره سه تا پنج دقیقه‌ای قبل از ورود به مدار، به پرتوهای لیزری موثر با برد صدها کیلومتر نیاز دارد که البته در حال حاضر چنین فناوری وجود ندارد.

بخشی از آن به دلیل «اوج حرارتی» است، که به موجب آن انرژی حاصل از لیزر، جو اطراف آن را گرم می‌کند و قدرت پرتو را کاهش می‌دهد. در حالی که این اثر در خلا نزدیک فضای بیرونی کوچک است، اما هنگامی که پرتو به جو زمین برخورد می‌کند بسیار بیشتر می‌شود.

تامین انرژی ماهواره‌هایی که لیزرها را پرتاب می‌کنند همچنین مستلزم داشتن راکتورهای کوچک هسته‌ای یا شاید یک سیستم پیشرفته پنل‌های خورشیدی است. فابیان هافمن، کارشناس موشکی در پروژه هسته‌ای اسلو، می‌گوید این امر غیرممکن نیست اما به تحقیقات و سرمایه‌گذاری بزرگی نیاز دارد که نمی‌توان آن را در کوتاه‌مدت تکمیل کرد.

اجرایی کردن ایده‌ گنبد آهنین به بودجه زیادی احتیاج دارد که برای تامین آن لازم است تا ترامپ کنگره را متقاعد سازد.

گزارشی در سال 2012 توسط آکادمی ملی علوم نشان داد که حتی یک سیستم دفاعی مبتنی بر تسلیحات فضایی و با قابلیت محدود به 650 ماهواره با هزینه 300 میلیارد دلار نیاز دارد. این سازمان همچنین هشدار داده بود که این سامانه احتمالا در برابر تسلیحات ضد ماهواره‌ای آسیب‌پذیر خواهد بود؛ مانند سلاح‌های هسته‌ای فضایی که روسیه اخیرا ساخته است.