به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری حوزه، به نقل از تارنمای المیادین، پس از توافق آتشبس و تبادل اسرا، تهدیدات مقامات اسرائیلی برای نابودی مقاومت در نوار غزه کاهش یافته و اکنون بحثها حول محور ناتوانی «اسرائیل» در دستیابی به اهداف جنگی خود متمرکز شده است.
در همین حال، جنبش حماس بار دیگر خود را به عنوان یک نیروی مسلط در تعیین آینده نوار غزه تثبیت کرده و نفوذ آن به سمت کرانه باختری گسترش یافته است.
شکست اسرائیل در نظرسنجیهای افکار عمومی نیز منعکس شده است، به طوری که در پاسخ به پرسشی درباره بازگشت ساکنان غزه به شمال این منطقه، تنها ۴ درصد از پاسخدهندگان معتقد بودند که اهداف جنگ به طور کامل محقق شده است.
اسرائیل کاملاً در جنگ غزه شکست خورد
تهدیدات مقامات اسرائیلی برای نابودی جنبشهای مقاومت در غزه پس از توافق آتشبس و تبادل اسرا کاهش یافته و اکنون تمرکز بحثها بر شکست رژیم اشغالگر در دستیابی به اهداف جنگیاش قرار گرفته است.
در این زمینه، ایتمار بنگویر، رهبر حزب عظمت یهود و وزیر مستعفی امنیت داخلی اسرائیل، احساس عمومی در فضای سیاسی اسرائیل را چنین توصیف کرد: تصاویر وحشتناک از غزه—که اشاره به آزادی اسرا توسط گروههای مقاومت فلسطین دارد—نشان میدهد که آنچه در نوار غزه رخ داد، نه یک پیروزی کامل، بلکه یک شکست کامل بود.
وی همچنین این توافق را اقدامی بیسابقه در بیاحتیاطی برای رژیم اشغالگر توصیف کرد.
روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارونوت به نقل از یک مقام ارشد در ستاد کل ارتش اسرائیل نوشت: اسرائیل در طول ۱۵ ماه جنگ در غزه نتوانسته است اهداف جنگی خود را که شامل از بین بردن حماس به لحاظ نظامی و اداری بود، محقق کن.
عدم تحقق هیچیک از اهداف برای رژیم
شکست رژیم اشغالگر در تحقق اهداف جنگی خود در جنگ علیه نوار غزه که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، مورد توجه بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران در «اسرائیل» قرار گرفته است. در میان آنها، دورون نیر-تزاوی، وکیل و کارشناس حقوق کیفری، در مصاحبهای با کانال ۷ اسرائیل تأکید کرد که برنده واقعی هر جنگ، طرفی است که موفق به دستیابی به اهداف خود شود.
المیادین نوشت طبق گزارشها، از آنجا که «اسرائیل» چهار هدف برای خود تعیین کرده بود—نابودی حماس به عنوان یک نیروی نظامی، برچیدن قدرت حماس در نوار غزه، از بین بردن تهدیدهای امنیتی از جانب غزه و بازگرداندن تمامی افراد ربودهشده—و نتوانست به هیچیک از این اهداف دست یابد، گزارشها نتیجه میگیرند که این رژیم برنده جنگ نبوده است.
بدون دستاورد برای رژیم صهیونیستی
تامیر پاردو، رئیس پیشین موساد، در گفتوگو با کانال ۱۲ اسرائیل اظهار داشت که اگرچه ارتش اسرائیل ممکن است در نبردهای جداگانه پیروز شده باشد، اما در نهایت، «اسرائیل» جنگ را باخته است. وی همچنین تأکید کرد که پیشنهاد ایجاد یک منطقه حائل در مرز نوار غزه، به عمق ۳۰۰ تا ۸۰۰ متر، برای محافظت از شهرکهای اسرائیلی، نشاندهنده شکست «اسرائیل» در جنگ است.
پاردو همچنین با طعنه به سران صهیونیست، تصریح کرد: اینگونه جنگ را به پایان نمیرسانند و اینگونه در جنگ پیروز نمیشوند.
رامی ایگرا، مقام پیشین موساد، در مصاحبهای با کانال i۲۴news اسرائیل تأکید کرد که برای همه در «اسرائیل» روشن است که ارتش اسرائیل در از بین بردن حاکمیت حماس شکست خورده است. وی خاطرنشان کرد که هیچکس در «اسرائیل» برای دوران پس از جنگ برنامهریزی نکرده و هیچ جایگزینی برای حکومت حماس در نظر گرفته نشده است.
المیادین گزارش کرد بر اساس این مصاحبه، نتیجه روشن این است که نبود یک جایگزین برای حاکمیت حماس به معنای ادامه کنترل آن بر نوار غزه است و این واقعیت موجود در صحنه میباشد.
ایگرا همچنین اشاره کرد که «اسرائیل»—شاید ناخواسته—هدف خود را برای از بین بردن حماس کنار گذاشته است. وضعیت کنونی نشان میدهد که حماس در غزه باقی خواهد ماند و احتمالاً نفوذ خود را در کرانه باختری نیز افزایش خواهد داد، که این امر در آینده هزینههای سنگینی برای «اسرائیل» در پی خواهد داشت.
در گفتوگویی با کانال ۱۲، آلون آویتار، مشاور پیشین وزارت امنیت اسرائیل و سرهنگ ذخیره ارتش، گفت: حماس مانند بازیکنی است که به میدان میآید و میگوید: اگر من بازی نکنم، هیچکس بازی نخواهد کرد. به این معنا که حماس میگوید در قدرت باقی خواهد ماند، چه بهطور مستقیم و چه از پشت پرده، اما در هر صورت، این حماس است که کنترل امور را در نوار غزه در دست دارد. از سوی دیگر، اسرائیل مجبور است این واقعیت را بپذیرد و از ادعای پیروزی مطلق دست بردارد.
در مقالهای منتشرشده در هاآرتص، روبیک روزنتال، نویسنده و زبانشناس، نوشت که همه در «اسرائیل» میدانند که جنگ «شمشیرهای آهنین» را باختهاند. نتانیاهو این را میداند، اسموتریچ و بنگویر این را میدانند، هالوی این را میداند و تمام دنیا میدانند که اسرائیل شکست خورده و نتوانسته هیچیک از اهداف جنگ را محقق کند.
در این مقاله تأکید شده که با وجود آنکه «اسرائیل» منطقۀ دشمنش را ویران کرد، دهها هزار نفر از سربازان و شهروندان آن را کشت، رهبران آن را ترور کرد و تونلهای آن را مسدود کرد، اما هیچ تصویری از پیروزی برای «اسرائیل» در این جنگ وجود ندارد و در نتیجه، هیچ «ثمرهای از پیروزی» به دست نیامده است.
حماس دوباره خود را از نظر نظامی و حکومتی بازسازی میکند
آموس هارل، تحلیلگر نظامی روزنامه هاآرتص، در تحلیل خود نوشت که هیچ مبنایی برای ادعاهای پیروزی مطلق که از سوی حامیان نتانیاهو مطرح میشود، وجود ندارد و تأکید کرد که تنها افراد سادهلوح و بیاختیار میتوانند باور کنند که اسرائیل، حماس را شکست داده است.
هارل همچنین خاطرنشان کرد که با وجود ضربه نظامی گستردهای که حماس دریافت کرد، این گروه تسلیم نشد، بلکه بهتدریج در حال بازگرداندن قدرت مدنی خود در نوار غزه و آغاز بازسازی زیرساختهای نظامی خود است. این واقعیت با ادعاهای نتانیاهو درباره اهداف جنگ و وعدههایی که در طول آن داده بود، کاملاً در تضاد است.
آوی ایسخاروف، تحلیلگر مسائل جهان عرب در وبسایت والا، در مصاحبهای با کانال ۱۲ از دولت اسرائیل انتقاد کرد که با شعارهای توخالی درباره پیروزی مطلق مردم را فریب داده است. وی تأکید کرد که دولت نتوانسته به هدف اصلی خود، یعنی از بین بردن حکومت حماس، دست یابد و این حاکمیت همچنان پابرجاست.
زوی یحزکیلی، تحلیلگر امور عربی در کانال i۲۴news اسرائیل، اظهار داشت که حماس همچنان نیروی غالب در نوار غزه است. وی تأکید کرد که برای همه روشن است که حماس، قدرت اصلی در غزه است و حتی «اسرائیل» نیز با این گروه هماهنگ میکند.
یحزکیلی همچنین اشاره کرد که تصاویری که حماس هنگام آزادی اسرا منتشر میکند، نه برای مردم غزه، بلکه برای جامعه بینالمللی است؛ وی خاطرنشان کرد که حماس از این تصاویر برای نشان دادن این واقعیت استفاده میکند که «اسرائیل» نتوانسته آنچه را که در نوار غزه میخواست، به دست آورد.