به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، 2590 روستای دارای سکنه با حدود 500 هزار نفر جمعیت در استان کرمانشاه وجود دارد که از این تعداد حدود 83 درصد تحت پوشش خدمات شرکت آبفا قرار داشته و از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی برخوردار هستند.
860 روستای استان کرمانشاه با مشکلات جدی همچون تنش آبی، مطلق بیآبی و شبکهها و تجهیزات بسیار فرسوده مواجه هستند و برای رفع مشکلات این روستاها دو قرارداد با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) منعقد شده است.
به منظور بررسی وضعیت آبرسانی و شبکه فاضلاب روستاهای استان کرمانشاه با رضا داودی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان به گفتوگو نشستیم که در ادامه آمده است.
آبرسانی به 372 روستا طی یکسال
تسنیم: درباره پیشرفت پروژههای آبرسانی به روستاهای استان کرمانشاه بفرمایید.
تا دو سال قبل بسیاری از روستاها با مشکلات جدی در حوزه تأمین آب، توزیع و انتقال مواجه بودند. نیمه دوم سال 1401 طرح جهاد آبرسانی در کشور راهاندازی شد و استان کرمانشاه نیز جزو استانهایی بود که این طرح را آغاز کرد.
قرارداد جهاد آبرسانی با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) در سطح کشور منعقد شد و در استان کرمانشاه سپاه حضرت نبیاکرم (ص) و قرارگاه نجف اشرف به عنوان معین انتخاب شدند.
سپاه حضرت نبیاکرم(ص) آبرسانی به شهرستانهای شرقی از جمله سنقر و کلیایی، کنگاور، هرسین، صحنه، کرمانشاه و اسلامآبادغرب را تحت پوشش قرار داد و شهرستانهای پاوه، جوانرود، روانسر، تازه آباد، کرندغرب، گیلانغرب، قصرشیرین و سرپلذهاب به قرارگاه نجف واگذار شد.
قرارداد نخست آبرسانی به 349 روستا در قالب 314 میلیارد تومان بود که این روستاها از تنش آبی خارج شوند. این پروژه در ابتدا به دلیل مشخص شدن نقشه راه و زیرسازیها و رفع معارضین مقداری زمانبر شد.
در سال 1402 پروژه به شدت فعال و اعتبارات خوبی برای آن تزریق شد، در نتیجه از پاییز 1401 تا مهرماه 1402 موفق شدیم 372 روستا را آبرسانی کنیم که اقدامی معادل 15 تا 20 سال فعالیت بود.
صرف 3000 میلیارد تومان برای آبرسانی به روستاها
تسنیم: قرارداد دوم با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) چه تعداد روستا را تحت پوشش قرار میدهد؟
با توجه به پیشرفت خوب استان کرمانشاه و قرارگیری آن جزو پیشروترین استانها در حوزه جهاد آبرسانی قرارداد دوم منعقد شد.
در آذرماه 1402 قرارداد دوم با قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) منعقد شد و استان کرمانشاه جزو نخستین استانهایی بود که قرارداد دوم را منعقد کرد و 511 روستای دیگر با اعتبار 1920 میلیارد تومان افزوده شد.
در مجموع 860 روستای استان تحت پوشش قرار گرفتند و با تعدیل و اضافه بهایی که به خاطر تورم اعمال میشود، در مجموع بیش از 3000 میلیارد تومان اعتبار برای آبرسانی به روستاها باید هزینه شود.
برای اجرای قرارداد دوم چند استراتژی تعریف شد که نخستین آن اولویت قرار دادن آبرسانی به روستاهای فاقد هرگونه آب آشامیدنی و دارای تنش جدی بود و روستاهایی که تنش کمتری داشتند یا با فرسودگی شبکه مواجه بودند در مراحل بعدی قرار گرفتند.
برای استراتژی دوم از دل استراتژی نخست روستاهایی انتخاب شدند که با بیشترین جمعیت، در کمترین زمان و با کمترین هزینه قابلیت بهرهبرداری داشت و همین جهش خوبی در استان کرمانشاه ایجاد کرد.
اکنون بیش از 400 روستای استان آبرسانی شدهاند و برنامهریزی شده تا پایان سال 1405 که پایان قرارداد اول و دوم محسوب میشود بتوانیم تنشزدایی و جشن رفع تنش آبی در روستاهای استان را برگزار کنیم.
تسنیم: برخی روستاها تنها در فصل گرم سال با مشکل مواجه خواهند شد. چه برنامهای برای آنها دارید؟
هر روستایی که حتی به مدت 15 روز در سال با کمبود آب مواجه شود، دارای تنش محسوب میشود و در قالب جهاد آبرسانی قرار میگیرند، اما واقعیت این است که در بسیاری از روستاها یکی از دلایلی که در فصل تابستان با مشکل کمبود آب مواجه میشویم وجود انشعاب غیرمجاز کشاورزی است.
بسیاری از کشاورزان و باغداران در روستاهایی که وضعیت آبرسانی مناسبی دارند قبل از روستا به استفاده غیرمجاز از منابع تأمین آب اقدام میکنند و این موضوع روستاییان را با مشکل مواجه میکند.
به طور نمونه در روستایی در شهرستان کرمانشاه انشعاب غیرمجاز شناسایی و جمعآوری شد و این اقدام سبب شده سه روستای پاییندست به طور کلی از تنش آبی خارج شوند، بنابراین از مردم درخواست داریم انشعاب غیرمجاز را شناسایی کنند و اطلاعات آن را به صورت محرمانه در اختیار شرکت آبفا قرار دهند که بتوانیم از آب شرب روستایی که با هزینههای سنگین تأمین شده، حراست کنیم.
بیشتر روستاها به صورت مجتمع هستند و از دو تا 54 روستا را شامل میشوند. به خاطر اینکه پرژه آبرسانی شرایط بهینهای داشته باشد و منابع مناسبی برای آن تأمین شود به این صورت آبرسانی میشوند.
به طور نمونه در شهرستان کرمانشاه مناطقی داشتیم که به هیچ وجه آب آشامیدنی نداشتند. پروژه امام علی(ع) یک که در منطقه سرفیروزآباد تعریف شد برای روستاهایی بود که هیچ وقت از آب سالم و بهداشتی نداشتند و به صورت سیار آبرسانی میشدند و مجتمع 18 روستایی برای این منطقه اجرا شد.
برای روستاهای سرپلذهاب از جمله روستای آینه، مجتمعهای در گذشته ساخته شده که اکنون پاسخگو نیست، بنابراین تا جایی که امکان داشته باشد منابع جدید تأمین و ظرفیت انتقال آب را افزایش میدهیم و برای روش دوم آنها را به دو مجتمع تقسیم میکنیم و چاه جدید حفاری میشود.
رفع تنش آبی تمام روستاهای استان تا 2 سال آینده
تسنیم: آیا میتوان زمان مشخصی را برای رفع مشکل تنش آبی روستاهای استان تعیین کرد؟
در دو سال آینده تنش آبی همه این روستاها رفع میشود و البته بخشی از کار وابسته به تأمین منابع مالی است و قرار است 200 میلیارد تومان از محل اسناد مرابهه به استان اختصاص یابد و استاندار نیز نشستی با دبیر قرارگاه امام حسن مجتبی(ص) داشتند و قولهایی داده شد که 200 میلیارد تومان نیز از طرف این قرارگاه کمک شود.
با تأمین این دو منبع اعتباری بهزودی پروژهها سرعت بیشتری میگیرند و امسال پروژههای وسیعی به بهرهبرداری خواهند رسید.
در حوزه روستاهای شهرستان کرمانشاه بیشترین مشکل تنش آبی مربوط به روستاهای عثمانوند و جلالوند است و در قالب چند پروژه برای آن برنامهریزی شده است. پروژه مجتمع 54 روستایی امام علی(ع) از جمله این پروژهها است و تا پایان سال آینده همه روستاها آبرسانی میشوند، اما به فراخور برنامه زمان آبرسانی به روستاها متفاوت است، اما در مجموع همه روستاهای شهرستان کرمانشاه تا 1404 آبرسانی میشوند.
تسنیم: در زمینه تانکرهای آبرسانی سیار در استان کمبودی وجود ندارد؟
اخیراً سه دستگاه تانکر آبرسان خریداری شده و یک دستگاه بیشتر به منطقه سرفیروزآباد اختصاص یافته است.
کیفیت آب کرمانشاه برابر استانداردهای جهانی است
تسنیم: برخی مواقع به ویژه در زمان بارندگی آب آشامیدنی برخی مناطق دچار کدورت میشود. کیفیت آب استان در چه وضعیتی قرار دارد؟
ما باید آب آشامیدنی را به صورت مستقیم تحویل مصرفکننده دهیم و به همین دلیل باید شرایط بهداشتی لازم را داشته باشد.
پیشرفتهترین آزمایشگاه کنترل کیفیت کشور در استان قرار دارد و استاندارد بینالمللی را دریافت کرده است.
در تمام شهرستانها آزمایشگاه وجود دارد و به صورت 24 ساعته تست کلر و میکروبی انجام میشود و در هر نقطه از استان چنانچه مسئلهای در آب شرب وجود داشته باشد، منبع تأمین قطع میشود و امکان ندارد منبع تأمین با کوچکترین مسئله به مردم تحویل دهیم.
علاوه بر آلودگی میکروبی، آلودگی بیولوژیک و شیمیایی وجود دارد و تمام منابع تأمین بدون استثنا از نظر آزمایشات کیفی مورد پایش لحظهای قرار میگیرند و به صورت پیامکی قابل رصد هستند.
آبی که تحویل مشترکان استان میشود برابر استانداردهای جهانی است و در بسیاری از مناطق استان به دلیل نعمت خدادادی، کیفیت آن از آب معدنی هم بهتر است.
به همین دلیل مردم از استفاده از دستگاههای تصفیه آب خانگی خودداری کنند، زیرا فیلتر این دستگاهها بعد از مدتی میتواند منبع آلودگی باشد و آب دریافتی مطلوب شرکت آب و فاضلاب آلوده میشود.
ردیف اعتباری برای ایجاد شبکه فاضلاب در روستاها وجود ندارد
تسنیم: وضعیت شبکه فاضلاب در روستاهای استان چگونه است؟
سیاستهای کشور این است که در ابتدا مشکلات تأمین آب و آبرسانی به روستاها به اتمام برسد و در مرحله بعد فاضلاب روستایی در دستور کار قرار میگیرد.
اکنون هیچ ردیف اعتباری در کشور برای فاضلاب روستایی در نظر گرفته نشده و این مشکل مختص استان کرمانشاه نیست.
در تمام دنیا و هر جایی که امکان دفع فاضلاب به صورت شبکه وجود ندارد چاههای جذبی حفاری میشود و بعد از مدتی بسته به جنس خاک، بزرگی چاه و تعداد مصرفکنندهها تخلیه میشوند و این یک روش مرسوم در همه دنیا است.
در برخی از روستاهای هدف گردشگری یا بزرگ اجرای شبکه فاضلاب در دست اقدام است، اما این موارد جزو پروژههای موردی در کشور هستند.
در بسیاری از روستاها مشکل بیآبی وجود دارد و زمانی که این مشکل وجود داشته باشد عملاً فاضلابی وجود ندارد که برای آن شبکه ایجاد شود، بنابراین آبرسانی به روستاها در اولویت قرار دارد.
تسنیم: به منظور آگاهی بخشی به مردم و تشویق به صرفهجویی چه اقداماتی انجام شده است؟
در زمینه مدیریت مصرف یک مقوله انشعاب غیرمجاز وجود دارد که برای ما و مردم دغدغه ایجاد کرده است و چون در فصل کشاورزی برخی کشاورزان سودجو به منابع تأمین آب تعرض میکنند روستاهای پایین دست با مشکل جدی مواجه میشوند.
چون خطوط آب شرب روستایی بسیار وسیع است و در مناطق کشاورزی هم قرار دارد به طور معمول پیدا کردن این انشعاب غیرمجاز بسیار دشوار است و مردم محلی باید در این زمینه کمک کنند و گزارش دهند و این گزارش به صورت محرمانه باقی میماند.
در طول دو سال گذشته برخورد ما با این خاطیان قضایی بوده و دستگاه قضایی نیز به دلیل خشکسالیها و مطالبه جدی مردم در این زمینه بسیار جدی ورود کرده و جرائم سنگینی دارد.
از طرف دیگر قرار دادن پمپ روی شبکه و به صورت مستقیم سبب آسیب به هیدرولیک شبکه آب و در نهایت افت شدید آب مشترکان پاییندست میشود و به همین دلیل در صورت شناسایی این پمپها برخورد میشود.
برای آبرسانی به ارتفاعات و استفاده از پمپ باید در ابتدا یک مخزن به آب شهری متصل شود و بعد از آن پمپ را قرار دهند و منعی برای این کار وجود ندارد. سامانه 122 به صورت شبانهروز پاسخگوی گزارشات و مطالبات مشترکان خواهند بود.
انتهای پیام/
∎