ائتلاف حزبی محافظهکار در آلمان چند هفته مانده به انتخابات این کشور، برای اولین بار در یک اقدام جنجالی، برای تصویب قطعنامهای با هدف وضع محدودیت علیه مهاجرت با حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» همکاری کرد.
این قطعنامه که از سوی «اتحادیه» شامل دو حزب بزرگ «اتحادیه دموکرات مسیحی» و «اتحادیه سوسیال مسیحی»، پیشنهاد شده بود، با تکیه بر آرای حزب راست افراطی آ.اف.د و حمایت حزب کوچک لیبرال دموکراتهای آزاد تصویب شد، با ۳۴۸ رأی موافق در مقابل ۳۴۴ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع.
تکیه بر آرای حزب آلترناتیو بر آلمان از سوی اتحادیه در حالی رخ داد که پیش از این همۀ احزاب موجود در پارلمان آلمان هرگونه همکاری و ائتلاف با این حزب را رد کرده بودند.
سرویس اطلاعات داخلی آلمان، ادارهٔ محافظت از قانون اساسی، نیز حزب آ.اف.د را به عنوان یک سازمان راستگرای افراطی تحت نظر دارد.
این اتفاق که بهعنوان «زمینلرزۀ سیاسی» در آلمان توصیف شده، بازتاب گستردهای در این کشور داشته است.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، پیش از این به رقیب انتخاباتی خود، فردریش مرتس، از حزب اتحادیۀ دموکرات مسیحی هشدار داده بود که که هرگونه همکاری با آ.اف.د. «اشتباهی نابخشودنی» خواهد بود.
شولتس پس از تصویب این قطعنامه در پارلمان آلمان نیز این اتفاق را «نشانهای بد» برای این کشور توصیف کرد.
او پیش از این در پارلمان آلمان، بوندستاگ، گفته بود که «از زمان تأسیس جمهوری فدرال آلمان در بیش از ۷۵ سال پیش، همیشه یک اجماع واضح در میان همه دموکراتها در پارلمانهای ما وجود داشته است: ما با راستگرایان افراطی هدف مشترکی نداریم».
حزب سبزها و سوسیال دموکراتها هم از قبل اعلام کرده بودند که از این قطعنامه حمایت نخواهند کرد.
پیشنهاد این قطعنامه پس از افزایش حملات مرگبار در آلمان به شهروندان، از جمله حملۀ اخیر یک مهاجر افغان که یک مرد و یک کودک دو ساله را با چاقو کشت، در پارلمان این کشور پیشنهاد شد.
این قطعنامه قدرت اجرایی قانونی ندارد، اما با توجه به خواستههای آن از دولت، از جمله کنترل دائمی مرزها، جلوگیری از ورود همۀ مهاجران غیرقانونی بدون توجه به علت ورود به آلمان و تأکید بر ضرورت بازداشت فوری همۀ مهاجران غیرقانونی در این کشور و ساخت بازداشتگاههای بیشتر برای این افراد، قطعنامهای مخالف مهاجرت توصیف میشود.
از نکات جالب این قطعنامه این است که در آن «حزب آلترناتیو برای آلمان» هم متهم شده که به «خارجیستیزی» در این کشور با سوءاستفاده از مشکلات ناشی از مهاجرت غیرقانونی گسترده دامن میزند.
اما حزب راست افراطی آ.اف.د. علیرغم این انتقادات باز هم به این قطعنامه رأی داد و موجبات تصویب آن را فراهم کرد.
آلیس وایدل، رهبر حزب «آلترناتیو برای آلمان» در پیامی در شبکه ایکس، با تقدیر از تصویب این قطعنامه، آن را «روزی تاریخی برای آلمان، و پیروزی دموکراسی» خواند.
همکاری دو حزب عمدۀ محافظهکار آلمان با حزب افراطی راست در شرایطی رخ داد که ایلان ماسک، مشاور ارشد دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، بهتازگی ابتدا در پیامی در شبکه ایکس و سپس در مقالهای در روزنامهٔ آلمانی «دی ولت»، مدعی شد که تنها حزب «آلترناتیو برای آلمان» میتواند این کشور را نجات دهد؛ ادعایی که واکنشهای بسیاری را در آلمان برانگیخت.