شفقنا- به گزارش بلومبرگ، با فروش گسترده سهام شرکتهای فناوری تحت تاثیر ظهور اپلیکیشن جدید شرکت چینی «دیپ سیک» رقیب در زمینه هوش مصنوعی، شاخصهای اصلی سهام با کاهش روبهرو شد و 500 فرد ثروتمند جهان، به رهبری جنسن هوانگ، بنیانگذار مشترک شرکت انویدیا، روز دوشنبه در مجموع 108 میلیارد دلار از دست دادند.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه شبکه الجزیره نوشت: «میلیاردرهایی که ثروت آنها با هوش مصنوعی مرتبط است، بزرگترین بازندگان به این هوش مصنوعی چینی بودند:
به گفته شاخص میلیاردرهای بلومبرگ، ثروت هوانگ 20 درصد و به 20.1 میلیارد دلار کاهش یافت.
لری الیسون، بنیانگذار مشترک شرکت “اوراکل گروپ”، 22.6 میلیارد دلار از دست داد که 12 درصد از ثروت او را تشکیل میداد.
مایکل دل، بنیانگذار شرکت “دل”، 13 میلیارد دلار از ثروت خود را از دست داد.
چانگ پنگ ژائو، بنیانگذار مشترک شرکت “بایننس”، 12.1 میلیارد دلار ضرر کرد.
شرکت های بزرگ فناوری در مجموع 94 میلیارد دلار ضرر کردند و شاخص نزدک آمریکا روز گذشته 3.1 درصد و شاخص استاندارد اند پورز 500، 1.5 درصد کاهش یافت».
شرکت دیپ سیک، مستقر در هانگژو، از سال 2023 بر روی توسعه مدلهای هوش مصنوعی کار میکند، اما پس از اینکه اپلیکیشن چت رایگان “دیپ سیک آر 1” (DeepSeek R1) در سراسر جهان به صدر تعداد دانلودها رسید، این شرکت برای اولین بار در این هفته در رادار بسیاری از سرمایه گذاران غربی ظاهر شد.
تعداد کاربران جدید به حدی افزایش یافت که دیپ سیک برای حفظ اپلیکیشن آنلاین با مشکل مواجه شد، با قطع سرویس روبرو شد و مجبور شد ثبت نام کاربران از چین را محدود کند.
به گزارش بلومبرگ، ورود دیپ سیک -که به گفته این شرکت تنها 5.6 میلیون دلار برای توسعه آن هزینه شده است- به رقابت هوش مصنوعی، چالشی برای روایت دره سیلیکون است که بیان می کند مخارج سرمایه گذاری هنگفت برای توسعه قوی ترین مدل های فناوری که شاهد شتاب جهانی هستند، ضروری است.
به گفته بلومبرگ، این امر ضربه محکمی به میلیاردرهایی بود که ثروت آنها با زنجیره تامین هوش مصنوعی غربی مرتبط است که طی دو سال گذشته بزرگترین محرک بازار سهام بوده است.
رویکردی مشابه
ارزش گذاریهای بالای شرکتهایی که به اصطلاح شرکتهای غول پیکر هوش مصنوعی نامیده میشوند، از جمله متا، آلفابت (مالک گوگل) و مایکروسافت، از زمان رونمایی شرکت »اوپن ای آی» از اپلیکیشن “چت جی پی تی” (ChatGPT) در نوامبر 2022، منجر به جذب میلیاردها دلار ثروت برای صاحبان آنها شده است. این شرکتها عمدتاً بر اساس رویکردی عمل کرده اند که با صرف مبالغ هنگفت برای توسعه و راه اندازی سیستمهای هوش مصنوعی از طریق ذخیره سازیهای با کیفیت و منابع انرژی لازم برای اجرای آنها مشخص میشود.
مارک زاکربرگ، مدیر عامل شرکت “متا”، جمعه گذشته اعلام کرد که این شرکت قصد دارد بین 60 تا 65 میلیارد دلار برای پروژه های مرتبط با هوش مصنوعی در سال جاری هزینه کند، که از برآوردهای سرمایه گذاران در وال استریت فراتر میرود.
به گزارش گزارش تحقیقاتی بلومبرگ، هزینههای سرمایهای در بین تمام شرکتهای بزرگ فناوری در مسیر رسیدن به 200 میلیارد دلار در سال 2025 است.
علیرغم درآمدهای محدودی که تاکنون از تمام سرمایه گذاری های خود کسب کردهاند، بازارها سهام فناوری آمریکایی را با ارزشگذاریهای بیسابقه بالایی پاداش دادهاند، که به نوبه خود منجر به دستاوردهای تاریخی در ثروت صاحبان آنها شده است.
به گفته بلومبرگ؛ شرکت انویدیا به عنوان بزرگترین برنده از رونق هوش مصنوعی تاکنون ظاهر شده است، پس از آن که ثروت خالص هوانگ از ابتدای سال 2023 تا جمعه گذشته حدود 8 برابر به 121 میلیارد دلار افزایش یافته است، ثروت زاکربرگ طی همین مدت 385 درصد به 229 میلیارد دلار و ثروت جف بزوس از شرکت آمازون 133 درصد به 254 میلیارد دلار افزایش یافته است.
هزینههای سرمایهای
این واقعیت که دیپ سیک توانست مدل رایگانی را توسعه دهد که با رقبایی از جمله چت جیپیتی و کلود متعلق به شرکت انتروپیک رقابت میکند یا از آنها پیشی میگیرد، در حالی که بخش کوچکی از هزینه توسعه آنها را داشته است، سرمایه گذاران را به تردید در مورد منطق اتکای دره سیلیکون به هزینههای سرمایهای واداشته است.
به گزارش بلومبرگ، دلیل اصلی عدم تکیه دیپ سیک به سرمایه گذاری بزرگ و تراشههای پیشرفته برای توسعه مدل خود این است که شرکتهای چینی از زمانی که دولت آمریکا کنترلهای صادراتی سختگیرانهای بر پیشرفتهترین تراشهها اعمال کرده است، دسترسی محدودی به واحدهای پردازش گرافیکی قدرتمند، یا GPU، داشتهاند که اکثر شرکتهای غربی به آنها تکیه میکنند.
الکساندر وانگ، مدیرعامل ارائهدهنده دادههای آموزشی “اسکیل ای آی”، در مصاحبهای با سیانبیسی در هفته گذشته گفت که علیرغم کنترلهای صادراتی آمریکا، احتمالاً دیپ سیک و سایر توسعهدهندگان چینی واحدهای پردازش گرافیکی بیشتری نسبت به آنچه دره سیلیکون میداند، در اختیار دارند.
وانگ با اشاره به تراشه پیشرفته هوش مصنوعی انویدیا گفت: »آزمایشگاههای چینی تعدادی واحد پردازش گرافیکی H100 بیشتر از آنچه مردم تصور میکنند در اختیار دارند… من معتقدم شرکت دیپ سیک حدود 50000 واحد H100 در اختیار دارد که نمی توانند در مورد آن صحبت کنند… زیرا با کنترلهای صادراتی ایالات متحده در تضاد است«.