به گزارش خبرگزاری مهر، مشاور و دستیار مقام معظم رهبری در همایش بین المللی هوش مصنوعی و تمدن آینده گفت: هوش مصنوعی ابزاری کارآمد برای اداره و پیشرفت کشورهاست و افق ایران پیشرفته، قرار گرفتن در میان ده کشور برتر دنیا در زمینه هوش مصنوعی است.
مخبر در این همایش که صبح امروز (چهارشنبه) برگزار شد، با تبریک عید سعید مبعث و همچنین گرامیداشت ایام پیش رو و دهه فجر گفت: مقام معظم رهبری در روز عید مبعث جمله بسیار عمیقی را فرمودند. ایشان فرمودند که حادثه بعثت یک حادثه مستمر است، به این معنی که ما هر روز به یک شکل و به یک حالتی با بعثت روبه رو هستیم که یکی از مظاهر بسیار پرقدرت بعثت در این دوره حیات بشری انقلاب اسلامی است.
مشاور و دستیار مقام معظم رهبری افزود: همانطور که در صدر اسلام، تکیه رسول الله به مردم و جوانان بود و صبر و مقاومت از مهمترین ابزار پیامبر به شمار میرفت، در انقلاب اسلامی هم دیدید که امام با تکیه بر همین مردم و جوانان، ۱۵ سال صبر و مقاومت پیشه کرد و به تربیت جوانان پرداخت و نتیجه اش این بود که انقلاب اسلامی رقم خورد.
وی تاکید کرد: مردم، اسلام و رهبری اضلاع مثلثی بودند که امام شکل داد و توانست انقلاب اسلامی را رقم بزند. همین روش امام میتواند به حل همه مسائل کشور کمک کند.
دکتر مخبر گفت: امروز برای همه روشن است که مؤلفههای حکمرانی و قدرت با سرعت در حال تحول اند. اگر در گذشته در مؤلفه اقتصادی با دستگاههای عریض و طویل دولتی رو به رو بودیم، امروز با اقتصاد دیجیتال مواجه هستیم که باعث قدرت کشورهاست. به طوری که پیش بینی شده در سالهای آینده ۷۰ درصد تولید ناخالص کشورها از طریق اقتصاد دیجیتال تشکیل شود.
وی ادامه داد: در بحث امنیت نیز با همین تغییر روبه رو هستیم. امروزه امنیت نظامی متحول شده است. اگر در دوران جنگ تحمیلی توپ، تانک و هواپیما از عوامل برتری به شمار میرفت، امروز وسایل و تجهیزات الکترونیک نظامی حرف اول را در قدرت نظامی میزند و این همان تحولی است که در مسائل اطلاعاتی، اجتماعی و فرهنگی کشورها نیز بوجود آمده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در سالهای اخیر گفت: در سالهای گذشته، رهبر انقلاب به خوبی و با دقت و به موقع بحث اهمیت جایگاه علمی کشور را مطرح کردند. چرا که امروز تنها گزینه مقتدرانه اداره کشورها، بحث علم است. ایشان همچنین در سال گذشته بحث خیزش علمی را مطرح کردند، چرا که مؤلفه اصلی قدرت همین خیزش علمی است.
دکتر مخبر با اشاره به اینکه رشد علمی در اداره کشور نقش اساسی ایفا میکند، افزود: علم و دانش مهمترین ابزار پیشرفت در حال حاضر است و امیدواریم دانشگاهها و مراکز علمی به همان نقطه و هدفی که مقام معظم رهبری تعیین کردهاند، دست پیدا کنند و همانطور که ایشان فرمودند، درسی که میتوانیم از بعثت و انقلاب اسلامی بگیریم، این است که با تکیه به مردم میشود به اهداف تعیین شده رسید.
مشاور و دستیار رهبر انقلاب در ادامه به بحث مهم هوش مصنوعی اشاره و تاکید کرد: در بحث هوش مصنوعی، باید تکیه گاهمان مردم باشد نه دستگاههای دولتی. جوانان تلاشگر، نخبه، آگاه و دلسوز و مصمم باید در این زمینه پیش رو باشند، چرا که هر جایی که کارها به مردم واگذار شد و نقش اصلی را مردم ایفا کردند، موفق بودیم.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با صنعت گران و تاکید ایشان بر ارجاع و واگذاری کارها به مردم، گفت: منابع، مدیریت، ایده و خلاقیت موانعی هستند که همیشه در مسیر دستگاههای دولتی قرار دارند و به همین دلیل وقتی حل مسائل کشور را به تشکیلات دولتی واگذار کنیم، با مشکل روبه رو میشویم. حال آنکه اگر این مساله به مردم واگذار شود، مشکلات حل میشوند و منابع مالی، مدیریتی، ایده پردازی، خلاقیت توسط مردم وارد میدان عمل شده و به این ترتیب توان حل مسائل کشور فراهم میشود.
مخبر تنها راه حل مسائل کشور را واگذاری کارها به مردم دانست و تاکید کرد: اگر به سالهای پس از انقلاب نگاه کنیم، میبینیم که هیچ مسألهای که کشور در این سالها با آن مواجه بود، بدون حضور مردم حل نشد و بنابراین مسائل علمی و عقب نماندن از تحولات روز دنیا نیز باید از طریق مردم حل شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به تحولات سریع دنیا در زمینه هوش مصنوعی گفت: امروز در آستانه تحولات شگرف در عرصههای هوش مصنوعی قرار داریم. این فناوری نه تنها مرزهای دانشگاهی را جابجا میکند، بلکه چشم انداز آینده جوامع و ملتها را نیز متحول کرده است. هوش مصنوعی با قدرت بی نظیر خود در پردازش اطلاعات، یادگیری و اتخاذ تصمیمات هوشمندانه به ابزاری کارآمد برای اداره و پیشرفت کشورها تبدیل شده است.
به گفته وی، هوش مصنوعی با شتابی حیرت دهنده در حال پیشرفت است و این نوآوری بسیاری را شگفت زده و متحیر کرده است.
مخبر تصریح کرد: کشورهای پیشرفته با درک اهمیت این فناوری سرمایه گذاری کلانی را در زمینه توسعه هوش مصنوعی انجام دادهاند و از آن به عنوان موتور محرکه اقتصاد و نورآوری بهره میبرند. این کشورها با ایجاد زیرساختهای مناسب و حمایت از پژوهشگران و متخصصان و ایجاد محیطی رقابتی و پویا توانستهاند در عرصه هوش مصنوعی به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه ایران پیشرفته هم باید به طراحی و توسعه لایههای عمیق فناوری هوش مصنوعی پرداخته و از استفاده صرف از این فناوری فراتر رود، گفت: تسلط بر لایههای پنهان این تکنولوژی کلید دست یابی به حقوق و آزادیهای بیشتر در استفاده از آن در جامعه جهانی است.
مخبر تصریح کرد: هوش مصنوعی به عنوان موتور محرک انقلاب صنعتی چهارم به سرعت به فناوری اصلی نسل آینده انقلاب صنعتی تبدیل میشود و میزان قدرت و رقابت پذیری جهانی کشورها را تعیین کرده و قدرتی فراتر از فناوریهای نوین دیگر به آنها می بخشد.
به گفته مشاور و دستیار مقام معظم رهبری، انقلاب صنعتی چهارم در حال تغییر ساختار بنیادی اقتصاد جهانی و تعیین توزیع قدرت جهانی است و قدرتهای بین المللی در تلاش هستند تا ایستگاههای نظارتی را در قالب آژانسها و معادلات الزام آور بین المللی برای هوش مصنوعی تشکیل دهند که هدف آنها محدود کردن استفاده سایر کشورها از این فناوری بدون کسب مجوزهای لازم است.
خبر گفت: مقام معظم رهبری با تصریح این مساله هشدار میدهند که کشورهایی که در این حوزه عقب بمانند، ممکن است سرنوشتی مشابه کشورهای مستعمره دوران انقلاب صنعتی را تجربه کنند.
به گفته وی، رقابت در عرصه هوش مصنوعی به میدان اصلی نبرد میان ابرقدرتهای فناوری بویژه آمریکا و چین تبدیل شده است و کشورهای پیشرو در این زمینه تلاش میکنند توانمندیهای خود را حفظ کنند. به همین دلیل رهبر انقلاب تاکید میکنند که هوش مصنوعی نه تنها نقشی حیاتی در اداره آینده دنیا خواهد داشت بلکه عدم پیشرفت در این زمینه میتواند منجر به وابستگی به بیگانگان شود.
مخبر افق ایران پیشرفته در هوش مصنوعی را قرار گرفتن در میان ده کشور اول دنیا در این مساله ترسیم کرد و گفت: بنابراین سرمایه گذاری در توسعه دانش و فناوری هوش مصنوعی از اهمیت ویژه ای در حفظ استقلال و تأمین پیشرفت کشور دارد.
به گفته وی، برای تبدیل شدن به یکی از ده کشور برتر در زمینه هوش مصنوعی باید در زمینه توسعه زیست فناوری جدی تر و هدفمند تر عمل کنیم و به کارگیری سیاستهای درست و مدبرانه برای اینکه ایران بتواند در عرصههای هوش مصنوعی به جایگاه خواسته خود دست یابد، نیازمند برنامه ریزی راهبردی با ظرفیت اجرایی بالاست.
مشاور و دستیار رهبر انقلاب در ادامه به برخی از محورهای اصلی برنامه ریزی در زمینه هوش مصنوعی اشاره کرد و توضیح داد: مهمترین محور، تمهید نقش آفرینی جوانان تلاشگر و باانگیزه است.
وی افزود: جوانان ارزشمندترین سرمایه و اصلی ترین راه حل ما در افق گشایی و پیمودن مسیر پیشرفت کشور هستند و به کار گیری الگوهای اثر بخش در استفاده از نخبگان و جوانان باانگیزه و تلاشگر یک راهبرد کلیدی است.
مخبر گفت: لازم است با تأمین بسترهای لازم، جوانان خلاق و زبده را شناسایی کنیم و زمینههای رشد آنها را فراهم آوریم و شناسایی نیروهای جوان و همکاری با آنها از طریق برنامه ریزی منسجم و استفاده از توانمندیهای آنها در دستگاهها از جمله اقدامات کلیدی برای دستیابی به اهداف کلی کشور در هوش مصنوعی است.
وی سرمایه گذاری در آموزش و پژوهش را محور دیگر این برنامه ریزی عنوان کرد و افزود: پرورش نیروهای انسانی متخصص و ماهر در زمینه هوش مصنوعی دارای اهمیت ویژه ای است. حمایت از دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی از طریق تخصیص منابع مالی و ارائه امکانات جدید از جمله تجهیز آزمایشگاهها و اجرای برنامههای آموزشی مدرن باید در رأس اولویتها قرار بگیرد. همچنین لازم است تسهیل ارتباط نزدیک بین دانشگاه و صنعت بازتعریف شود و پروژهای مشترک در تبادل دانش و تجربیات با جدیت دنبال شود.
مخبر سومین محور مهم را ایجاد زیرساختهای لازم برشمرد و گفت: فراهم آوردن زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری مناسب، از جمله دسترسی به دادههای با کیفیت شبکههای ارتباطی پر سرعت و مراکز دادهای قدرتمند ضروری است تا محققان و متخصصان بتوانند به ابزارها و منابع لازم برای نوآوری دسترسی داشته باشند.
محور دیگر این برنامه ریزی، حمایت از شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی بود که مشاور و دستیار رهبر انقلاب درباره آن توضیح داد: ایجاد بستر مشارکت بخش خصوص و شرکتهای دانش بنیان ظرفیتهای کم نظیری را در اختیار پیشرفت کشور قرار میدهد. حمایت از شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی عامل اساسی در تبدیل ایدههای نوآورانه و محصولات و خدمات رقابتی و قابل عرضه در بازارهای داخلی و بین المللی به شمار میرود. این حمایت میتواند شامل تأمین منابع مالی از طریق تسهیلات بانکی، ایجاد مشوقهای مالیاتی و ارائه دسترسی به مناطق تحقیقات و فناوری باشد و به استارت آپ ها و کسب و کارهای نوپا و فعال در این زیست بوم فرصت میدهد تا با کمترین ریسک ایدههای خود را به مرحله اجرایی برسانند.
پنجمین محوری که دکتر محمد مخبر در زمینه توسعه هوش مصنوعی در کشور به آن اشاره کرد، تنظیم مقررات و استانداردها، ایجاد قوانین و مقررات مناسب برای حفاظت از دادهها و حریم خصوصی افراد، و جلوگیری از سو استفاده از هوش مصنوعی بود.
وی گفت: این مقررات باید به گونهای تنظیم شود که ضمن حفظ حریم خصوصی و ایجاد امنیت، تسهیل گر راه اندازی و توسعه سیستمهای هوشمند باشد. دکتر مخبر ضمن تاکید بر اهمیت هوش مصنوعی و نقش آن در آینده کشور تصریح کرد: ما باید با عزم و اراده بیشتری در این مسیر گام برداریم تا نه تنها در سطح کشورهای پیشرفته قرار بگیریم، بلکه بتوانیم در میان ملتهای دنیا الگو و پیشرو باشیم و امیدوارم این همایش گامی مؤثر در جهت توسعه هوش مصنوعی در کشور باشد و شاهد پیشرفتهای چشمگیر ایران در این عرصه حیاتی باشیم و با هم به سوی آیندهای روشن گام برداریم.