شناسهٔ خبر: 71066009 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

گزارشی از نخستین روز برگزاری چهل و یکمین دوره از مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران

تجلی وحدت قرآنی در بارگاه عالم آل‌محمد(ع)

در و دیوار پرنقش و نگار و چشم‌نواز سالن قدس امروز میزبان حضور کسانی است که راه خود را در آموختن کلام‌الله مجید یافته‌اند؛ یا قاری قرآن هستند یا حافظ آن، یا مفسر آن هستند و یا محقق آن. در هر راهی که قدم گذاشته‌اند، تصمیمشان این بوده که عمر خود را با آیات وحی گره بزنند.

صاحب‌خبر -
   
نه تنها از گوشه و کنار ایران که از نقاط دور و نزدیک جهان اسلام در مشهد حضرت رضا(ع) جمع شده‌اند تا در حرم مطهر فرزند رسول خدا(ع)، کلام خدا را جاری کنند.

2 نماینده ایرانی در گروه بانوان
پیوند ناگسستنی میان قرآن و اهل‌بیت(ع) بشارتی بوده که نبی مکرم اسلام(ص) آن را وعده داده است. حال، همزمان با ایام مبعث حضرت محمد مصطفی(ص) و در جوار مرقد نورانی سلاله پاک ایشان، حضرت ثامن‌الحجج علی بن موسی‌الرضا(ع)، قاریان و حافظان قرآن کریم از کشورهای مختلف اسلامی گرد هم آمده‌اند تا در چهل و یکمین دوره از مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران با یکدیگر به رقابت بپردازند.
این مسابقات نه تنها نمایشی از وحدت میان مسلمانان کشورهای جهان اسلام که فرصتی است تا فرهنگ غنی قرآنی در سراسر گیتی معرفی شود؛ چنان‌که در انتخاب شعار آن یعنی «قرآن تنها نسخه کمال» نیز این موضوع به چشم می‌خورد.
محسن انوشیروانی، مسئول روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان خراسان رضوی درباره برگزاری این دوره از مسابقات چنین توضیح داد: «مشهد مقدس به عنوان میزبان چهل‌و یکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران انتخاب شده و ۵۷ قاری، مُرتّل و حافظ کل از ۲۷کشور دنیا در آن حضور پیدا کرده‌اند. این دور از مسابقات به همت سازمان اوقاف و امور خیریه کل کشور و با همکاری آستان قدس رضوی در سالن قدس حرم مطهر برگزار می‌شود. ایران و بنگلادش در این رقابت‌ها با پنج نماینده شرکت خواهند کرد که فاطمه دلیری و غزاله سهیلی‌زاده نمایندگان ایران در گروه بانوان هستند. لبنان، عراق، ساحل‌عاج و اندونزی چهار نماینده، نیجریه، مصر و فیلیپین نیز سه نماینده دارند. آلمان، کانادا، افغانستان، یمن، بحرین، پاکستان، قرقیزستان، غنا، سنگال، تایلند، کنیا، لیبی، استرالیا، تونس، فنلاند، هند، تانزانیا و کومور نیز کشورهایی هستند که در مرحله پایانی این مسابقات یک یا دو نماینده دارند».
مسئول روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی در ادامه افزود: «مسابقات بخش بانوان در نوبت صبح و در رشته‌های قرائت ترتیل و حفظ کل قرآن کریم در روزهای دوشنبه هشتم تا چهارشنبه دهم بهمن‌ در تالار قدس حرم مطهر رضوی برگزار می‌شود». 
در ادامه، گزارشی از آغازین روز مسابقات ارائه می‌دهیم که هشتم بهمن‌ از ساعت 9 صبح تا 12 ظهر در تالار قدس برگزار شد.

از جای‌جای جهان اسلام گرد هم آمده‌اند
بیشتر حاضران در سالن، دختران و بانوان جوانی هستند که یا قاری قر‌آن‌‌اند یا حافظ آن و یا در دیگر رشته‌های علوم قرآنی فعالیت می‌کنند. دو مجری یکی به زبان فارسی و دیگری به عربی اداره مسابقه را برعهده دارند و با اعلام آن‌ها تمامی آقایان از سالن خارج شده و فضا مهیای آغاز مسابقات بانوان می‌شود.
طنین آیات نور در سالن قدس حرم مطهر رضوی می‌پیچد و چهل و یکمین دوره مسابقات قرآن کریم در بخش بانوان با تلاوت آیاتی از کلام‌الله مجید توسط اسما فلکی، قاری منتخب ایرانی رسماً آغاز می‌شود. امروز نخستین روز مسابقات است و در نوبت صبح، نخستین گروه بانوان در بخش‌های قرائت ترتیل و حفظ کل به رقابت می‌پردازند.
پیش از استقرار اولین شرکت‌کننده در جایگاه مسابقه، داوران بخش بانوان معرفی می‌شوند؛ زهرا صریحی‌نژاد به عنوان رئیس هیئت داوران، مرضیه دیانی از ایران و جوزیانا الیتاما از لبنان در بخش تجوید، هاجر حیدری از ایران و حلیمه السعدیه از اندونزی در بخش وقف و ابتدا، زهرا افخمی از ایران و مریم شاداب از افغانستان در بخش صحت حفظ، هاله فیروزی از ایران و نور نظام نجم‌الدین الحسنی از عراق در بخش صوت، ناهید سلطانی از ایران و بدریه العبدلی از کویت در بخش لحن، فهیمه ایزدی ناظر فنی، مریم سعیدی به عنوان هادی حفظ و سید عباس انجام به عنوان ناظر کمیته فنی، اساتیدی هستند که چهل و یکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران را در بخش بانوان داوری می‌کنند.

حضور 20 نماینده در گروه بانوان
انوشیروانی در ادامه درباره بانوان شرکت‌کننده در چهل و یکمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران گفت: «در مسابقات امسال 400 شرکت‌کننده از ۱۰۴ کشور حضور داشتند که پس از پایان دور مقدماتی رقابت‌ها در نهایت در گروه بانوان 10نماینده در بخش حفظ کل و 10نماینده نیز در بخش قرائت ترتیل انتخاب شدند». 
با اعلام مجری، شرکت‌کنندگان براساس قرعه‌های اعلام شده در رشته حفظ کل و قرائت ترتیل برای انجام رقابت حضور پیدا می‌کنند. این قرعه‌کشی دی ماه گذشته پس از اعلام نفرات منتخب برای شرکت در مرحله نهایی با حضور اعضای کمیته فنی این مسابقات برگزار شده است.
پیش از آمدن نماینده کشورهای مختلف به جایگاه مسابقه، کلیپ کوتاهی پخش می‌شود که معرفی مختصری است درباره زادگاهشان. اولین شرکت‌کننده زینب عبدالرحمن از کشور غناست. دختر جوانی که لرزش صدایش هنگام شروع تلاوت، استرسش را نشان می‌دهد. «السوال الاول...» آیات انتخابی از سوی داورانی که در اتاق جداگانه‌ای مستقر هستند، اعلام می‌شود و او که در رشته حفظ شرکت کرده آن‌ها را ادامه می‌دهد. شرکت‌کننده بعدی نیز معصومه محمدی است که در بخش ترتیل مسابقه می‌دهد. با غیبت نماینده یمن در بخش حفظ کل، نوبت به جمالیه عبدالقادر از فیلیپین می‌رسد که او هم در همین بخش شرکت کرده است.

تنوعی به گستره دنیای اسلام
از جنوب شرق آسیا به غرب آفریقا می‌رویم. شرکت‌کننده بعدی حنه علی میرافی است که اهل کشور نیجریه است. در رشته حفظ کل مسابقه می‌دهد و ظاهراً از نتیجه عملکردش هم راضی به نظر می‌رسد.
در فرصت کوتاه میان تلاوت‌های شرکت‌کنندگان، گروه تواشیح دختران رضوی برای اجرا به جایگاه می‌رود. در حین اجرای آنان، عده‌ای از حاضران در سالن توجهمان را جلب می‌کنند. میهمانان چند ردیف وسط، متفاوت از بقیه هستند، پرچم‌های کوچکی کنار هر کدام از آن‌هاست که نشانه یکی از کشورهای اسلامی شرکت‌کننده در این دوره از مسابقات است. لباس‌های بومی خود را به تن دارند و این تنوع در جامه، تنوع نژاد و عقیده ملت‌های حاضر در مسابقات را نشان می‌دهد که از ایران، لبنان، افغانستان و عراق گرفته تا نیجریه، غنا، فیلیپین، اندونزی، تایلند و... متفاوت است.
شرکت‌کننده خوش لحن بعدی نیز یک آسیایی است. حورا حیدر حمزی، دختری جوان از لبنان است که تلاوت زیبایش حقیقتاً برای شنونده آرام‌بخش است. پس از او کریمه حاج براهیم از تایلند به عنوان آخرین شرکت‌کننده در بخش ترتیل بانوان در صبح امروز به روی جایگاه می‌رود.
تلاوت مرضیه میرزایی‌پور، دیگر قاری منتخب ایرانی نیز پایان‌بخش مسابقات امروز در نوبت صبح است. البته برگزارکنندگان، مراسم دیگری را نیز در این بخش ترتیب داده‌اند و آن قرعه‌کشی کمک‌هزینه سفر به کربلای معلی است که حاضران را به وجد آورد.

خبرنگار: زهرا زنگنه