شفقنا- علاوه بر تسلیحات پیشرفته، فهرست بلندبالایی از ابزارهای فناوری و تکنیکهای هوش مصنوعی ارائه شده توسط کشورها و شرکتهای آمریکایی از جمله گوگل و دیگر شرکتها وجود دارد که در خدمت ماشین کشتار رژیم صهیونیستی در فلسطین و لبنان بوده است.
به گزارش شفقنا به نقل از الجزیره، ایالات متحده آمریکا بین اوت 2024 و ژانویه 2025، علیرغم اعتراضات گسترده حقوق بشری که خواستار ممنوعیت عرضه تسلیحات به رژیم صهیونیستی به دلیل تجاوزات وحشیانه این رژیم به غزه بودند، دو قرارداد تسلیحاتی به ارزش 28 میلیارد دلار برای اسرائیل تصویب کرد.
این تسلیحات تنها ابزارهای آمریکایی برای جنایات اسرائیل در غزه نبودند، بلکه فهرست بلندبالایی از ابزارهای فناوری و تکنیکهای هوش مصنوعی متعلق به شرکتهای آمریکایی نیز وجود دارد که در درجه اول هزاران غیرنظامی، مؤسسات و سایتها را در غزه، کرانه باختری و لبنان را به اهدافی برای تخریب و نابودی برنامهریزی شده تبدیل ساخت.
گزارشها و تحقیقات متعدد نشان میدهد که شرکتهای بزرگ فناوری ابزارهای مورد استفاده برای ارتکاب جنایات را در اختیار اسرائیل قرار دادهاند. آخرین این شرکتها که توسط روزنامه آمریکایی واشنگتن پست فاش شده، گوگل بوده است. این شرکت بهرغم تلاشها، مستقیماً به ارتش اشغالگر اسرائیل در جنگ با غزه کمک کرده است. پس از اعتراض کارکنان این شرکت به قرارداد رایانش ابری که با دولت اسرائیل منعقد شد و پس از آن 49 کارمند اخراج شدند.
این گزارش که مبتنی بر اسناد فاش شده است، حاکی از آن است که کارکنان این شرکت از همان هفتههای اول تجاوز به غزه، به ارتش اشغالگر اسرائیل برای دسترسی به آخرین فناوریهای هوش مصنوعی این شرکت کمک کردهاند.
هوش مصنوعی قاتل
اسناد انتشار یافته نشان می دهد که اسرائیل پس از عملیات طوفان الاقصی در 7 اکتبر 2023 استفاده خود را گسترش داده است، زیرا بخش محاسبات ابری این شرکت ابزارهای هوش مصنوعی را برای استفاده مستقیم در جنگ خود فراهم می کند، به ویژه سرویس ورتکس، که به کاربران خود امکان می دهد از استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی برای شناسایی، نظارت و انهدام اهداف مورد نظر در صورت استفاده نظامی، مورد استفاده قرار گیرد.
بر اساس این گزارش، ارتش اشغالگر رژیم تا نوامبر 2024 از خدمات گوگل برای دستیابی به آخرین فناوری هوش مصنوعی و دسترسی به فناوری «جمینی» این شرکت برای توسعه دستیار هوش مصنوعی ارتش اسرائیل برای پردازش اسناد، داده ها، صدا فایل ها و موارد دیگر استفاده کرده است.
در این گزارش میزان تأثیر حمایت گوگل از اسرائیل در تجاوز به غزه مشخص نشده است، اما این شرکت تأیید میکند که همکاری با دولت اشغالگر به بخشهای بسیار حساس، مخفی یا نظامی مرتبط با تسلیحات یا سازمان های اطلاعاتی مربوط نمی شود.
این همچنین شامل قرارداد 1.2 میلیارد دلاری برای پروجکت نیمبوس، یک پروژه رایانش ابری برای دولت و ارتش اسرائیل است که در آوریل 2021 با گوگل و آمازون امضا شد.
در مقابل، گابی پورتنوی، مدیر کل اداره امنیت سایبری دولت اسرائیل، در فوریه 2024 اظهار کرد که این توافقنامه «مستقیماً به عملیات رزمی ارتش در طول جنگ غزه کمک کرد… به لطف نیمبوس، اتفاقات فوقالعادهای در طول جنگ رخ میدهد، و به گفته وایرد، این کمکها در «نقش مهمی در پیروزی» ایفا میکند.
به گزارش واشنگتن پست، اسرائیل ابزار هوش مصنوعی مبتنی بر فناوریهای غربی به نام «هبسورا» را توسعه داده است که دادههای هزاران هدف انسانی و زیرساختها را برای انجام تعقیب، ترور و انهدام سیستماتیک در اختیار ارتش اشغالگر قرار میدهد. این ابزار امکان تشخیص چهره و تعیین امکان هدف قرار دادن 100 هدف در غزه در مقایسه با 50 هدفی فراهم میکند که توسط تحلیلگران انسانی در سال شناسایی می شود.
اظهارات گابی پورتنوی با آنچه که توسط بسیاری از رسانه های اسرائیلی و آمریکایی در مورد همکاری نزدیک و گاهی مخفیانه با دیگر شرکتهای فناوری غربی و آژانسهای اطلاعاتی تطبیق میکند که درباره توسعه ماشین کشتار اسرائیل و ارائه هوش مصنوعی «کشنده» به این رژیم فاش شده است.
گزارش مجله آمریکایی «د نیشن» در 12 آوریل نشان می دهد که واحد 8200 اسرائیل که در شنود، رمزگشایی و جنگ سایبری تخصص دارد، مرکز علوم داده و هوش مصنوعی موشه دایان را تأسیس کرد که: به گفته سخنگوی این مجله، مسئول توسعه سیستم های هوش مصنوعی است که «مفهوم اهداف در ارتش اسرائیل را به طور کامل تغییر داد.»
این واحد همکاری نزدیکی با شرکت آمریکایی Palantir Technologies دارد که تعداد زیادی دستگاه و برنامههای هوش مصنوعی پیشرفته را در اختیار آنها قرار داده است. این فناوریهای بر حجم عظیمی از دادههای گزارشهای اطلاعاتی محرمانه، از جمله آژانس امنیت ملی ایالات متحده، برای شناسایی اهداف و حمله به آنها متکی هستند.
واحد 8200 در تقاطع گلیلوت در شهرک رامات هاشارون، تأسیس شده که بر روی ویرانههای روستای فلسطینی اجلیل ساخته شده است. روستایی که ساکنان اولیه آن کشته یا آواره شدند. امروز آنگونه که «نیشن» گزارش داده سربازان و کارشناسان اطلاعاتی در اردوگاه موشه دایان آموزش میبینند تا کار برای بمباران، تیراندازی یا گرسنگی دادن به نوادگان فلسطینیهایی را بیاموزند که آنها مجبور به زندگی در فلاکت غزه تحت اشغال نظامی برای چندین دهه ساختهاند.
شرکت آمریکایی پالانتیر که دارای روابط نزدیک با سیا است همکاری و حمایت از اسرائیل را پنهان نمی کند. این شرکت در پستهای خود در شبکه ایکس اعلام کرده که در کنار اسرائیل ایستاده است و مقامات این شرکت چندین جلسه با دولت اسرائیل برگزار کردند. پالانتیر اولین جلسه هیئت مدیره خود در سال 2024 در تل آویو در ژانویه برگزار کرد.
در ژانویه 2023، الکس کارپ، یکی از بنیانگذاران و مدیر عامل این شرکت، قرارداد بزرگی را با وزارت دفاع اسرائیل امضا کرد. بنا بر گزارش «نیشن» او پس از امضای این قرارداد گفت: «من از ملاحظه استعدادهای اینجا بسیار خرسندم. ما در حال استفاده از این استعدادها هستیم و بهترین اشخاص را بکار میگیریم. آنچه من در اسرائیل می بینم، ترکیبی از «استعدادهای ناب» است.
جاش هریس، معاون او، همچنین تأیید کرد که کار این شرکت در منطقه ادامه خواهد داشت و این مأموریت پس از اینکه «دو طرف توافق کردند که از فناوری پیشرفته پالانتیر برای پشتیبانی از مأموریتهای مربوط به جنگ استفاده کنند» هرگز تا این اندازه اهمیت نداشته است.
خود کارپ در بیانیههایی در کنفرانس داووس در ژانویه 2024 آنچه را «حمله وحشیانه به اسرائیل» در اشاره به طوفانالاقصی خواند، محکوم کرد و بر حمایت خود از تلآویو تأکید کرد، اما سالها پیش اعتراف کرد که «محصول ما (یعنی. شرکت) گاهی برای کشتن مردم استفاده می شود».
در واکنش به حمایت اسرائیل، تعدادی از کارکنان پالانتیر تصمیم گرفتند از کار در شرکتی که از نسل کشی جاری در غزه حمایت می کند، استعفا دهند. ده ها معترض نیز در مقر این شرکت در لندن، بریتانیا تجمع کردند و این شرکت را به «همدستی» در جنایات جنگی متهم کردند.
از سویی به گزارش تایمز اسرائیل شرکت نروژی Storebrand Assets Management آن را در اکتبر 2024 به دلیل فروش خدمات و محصولات شرکت پالانتیر به اسرائیل که در غزه از آن استفاده می شود سرمایه گذاری خود در این شرکت را متوقف ساخت.
با وجود استفاده ارتش اشغالگر از نرم افزارهای هوش مصنوعی گوگل و پالانتیر و موشک های هدایت شونده هوشمند مبتنی بر این نرم افزار، حملات وحشتناکی از جمله هدف قرار دادن 3 خودروی امدادی از آشپزخانه مرکزی جهانی در آوریل 2024 راانجام داد که منجر به کشته شدن 7 نفر از کارکنان این سازمان امدادی شد.
مجله نیشن تاکید می کند که بمباران که توسط هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به این نرم افزار پیشرفته «فهرست کشتار» انجام شد، عمدی و سیستماتیک به نظر می رسید و «در واقع دقیق بود چرا که با هدف اطمینان از این امر صورت میگرفت که غذا هرگز به کسانی که از گرسنگی در غزه می میرند، نرسد».
دهها ساختمان، خانه و مکان شناساییشده توسط نرمافزار هوش مصنوعی پالانتیر نیز همراه با ساکنان آن ، اغلب با بمبهای آمریکایی به وزن حدود یک تن (۹۰۷ کیلوگرم)، و سایر سلاحهای ارائه شده توسط ایالات متحده بمباران و تخریب شدند.
نرمافزار هوش مصنوعی پالانتیر، که اسرائیل از آن استفاده میکند، بر دادههای دهها هزار فلسطینی در سرزمینهای اشغالی و خارج از کشور تکیه دارد که در قالب گزارشهای اطلاعاتی محرمانه که توسط آژانس امنیت ملی آمریکا در طول دههها جمعآوری شده و به اسرائیل ارائه شده است. ادوارد اسنودن، کارمند سابق سیا و آژانس امنیت ملی آمریکا، این موضوع را در سال 2014 فاش کرد.
اسنودن در آن زمان گفت که «یکی از بزرگترین سوء استفادههایی» که او در حین کار برای آژانس امنیت ملی مشاهده کرد این بود که چگونه اسرائیل بهطور مخفیانه تماسهای تلفنی، پیامهای صوتی و ایمیلهای خام بین آمریکاییهای فلسطینی در ایالات متحده و بستگان آنها در سرزمینهای اشغالی را دریافت و ذخیره میکرد.
اسرائیل در حال استفاده گسترده از خدمات آژانسهای جاسوسی ایالات متحده از طریق پالانتیر است که در حال توسعه یک سیستم هدفگیری هوش مصنوعی قویتر به نام تیتان، یک پلتفرم اطلاعاتی، نظارتی و شناسایی نسل بعدی مبتنی بر یادگیری ماشینی برای پردازش دادهها است.
به گفته نیشن اگرچه این سیستم فقط برای استفاده توسط ارتش ایالات متحده طراحی شده است، اما این شرکت ممکن است نمونه های اولیه این سیستم را در غزه توسط ارتش اسرائیل آزمایش کند.
کشتار با استفاده از هوش مصنوعی
تحقیقات منتشر شده توسط مجله اسرائیلی-فلسطینی «972+» و سایت اسرائیلی «لوکال کال» به رابطه نزدیک بین استفاده ارتش اشغالگر از نرم افزار هوش مصنوعی و کشتار تعداد زیادی از مردان، زنان و بی گناه فلسطینی» میپردازد که توسط اسرائیل در غزه سلاخی میشوند.
در این تحقیق نامی از پالانتیر ذکر نشده است، اما در مورد سیستم هوش مصنوعی لاوندر صحبت می شود، که احتمالاً این شرکت توسعه داده است و واحد 8200 در حال حاضر از آن برای هدف قرار دادن هزاران «جنگجویی استفاده میکند که مدعی است مجاز به هدف قرار دادن آنها است.» با این حال این سیستم به ازای هر فردی که هدف قرار میدهد دهها غیرنظامی، از جمله زنان و کودکان را نیز میکشد.
مجله «972+» تأیید میکند که ارتش اسرائیل برای مرتبسازی مقادیر عظیمی از دادهها شامل مکالمات تلفنی، پیامها و دیگر امور مرتبط به الگوریتمهای بسیار قدرتمند متکی است تا فهرستهای طولانی از اهدافی را که باید نابود شوند را تنظیم کند. همچنین از دادههای به دست آمده از عملیات استراق سمع ارتباطات فلسطینیان توسط آژانس امنیت ملی ایالات متحده به همراه خانواده هایشان در غزه و کرانه باختری نیز بهره میبرد.
در طول هفتههای اول جنگ، ارتش اسرائیل تقریباً به طور کامل به فهرستهای لاوندر متکی بود، «که حدود 37000 فلسطینی را به عنوان شبهنظامیان مظنون ثبته کرده و خانهها و مکانهای آنها را به عنوان اهداف بالقوه حملات هوایی طبقهبندی کردهاند».
هیچ تلاش جدی برای تأیید یا توجیه وجود دهها هزار نام در «فهرست کشتار» مورد تأیید الگوریتمهای لاوندر وجود نداشته است و تأیید انسانی حملات نیز بیش از چند ثانیه طول نمیکشد، اگرچه میزان خطا در سیستم میتواند به 10 درصد نیز برسد. زیرا این فهرستها ممکن است کاملاً تصادفی باشند.
فناوری هوش مصنوعی به مثابه «سلاح اتمی تاکتیکی»
ارتش اسرائیل با استفاده از این فناوری مرتکب قتلعامهایی شده که به عنوان جنایات جنگی و نسلکشی طبقهبندی میشود، زیرا بهمحض اینکه یک الگوریتم هوش مصنوعی به آنها گفت که شخصی در آنجا بوده است، عمدا و سیستماتیک خانههای افراد مورد نظر را بمباران کرده کل خانوادهها را به قتل رسانده و نام آنها را از فهرست موجود حذف میکرد.
بر اساس تحقیقات، «نتیجه تصمیمات اتخاذ شده توسط برنامه هوش مصنوعی این بوده است که دهها هزار فلسطینی، که بیشتر آنها زن، کودک یا افرادی بودند که در نبرد شرکت نمیکردند، در حملات هوایی اسرائیل بهویژه در هفتههای اول جنگ به شهادت رسیدند.
الکس کارپ، مدیر عامل شرکت پالانتیر، با تاکید بر جدیت آنچه که پالانتیر برای ارائه دارد، به مجله نیشن می گوید: «قدرت سیستم های جنگی پیشرفته الگوریتمی اکنون آنقدر زیاد است که معادل داشتن سلاح های هسته ای تاکتیکی در برابر دشمنی با سلاح های متعارف است». این شرکتها ابزارهایی را برای کشتار در اختیار اسرائیل قرار دادهاند که علیرغم استفاده از پیشرفتهترین فناوریهای هوش مصنوعی منجر به کشتار جمعی شده است.
بر اساس تحقیقی که روزنامه بریتانیایی گاردین با همکاری مجله اسرائیلی-فلسطینی «972+» و سایت اسرائیلی «لوکال کال» منتشر کرده، اسرائیل در جنگ تهاجمی خود علیه غزه، خود را به محصولات و ابزارهای گوگل، آمازون و پالانتیر محدود نکرد، بلکه به پروژههای بسیار حساس و سری نیز تکیه کرد.
تحقیقات نشان داد که ارتش اسرائیل و سرویسهای اطلاعاتی آن اتکای خود را به محاسبات ابری و هوش مصنوعی مایکروسافت در شدیدترین مرحله بمباران غزه افزایش دادند، ساعتهای پشتیبانی فنی را افزایش دادند، از پلتفرم ابری آژور استفاده کردند و دسترسی گستردهای به این پایگاه داشتند علاوه بر این از مدل چت جی پی تی و اپن ای آی نیز در جنگ غزه استفاده کردند.
از سویی همانطو که توسط وب سایت «دیکلاسیفاید» فاش شده است.در میان بسیاری از شرکتهای دیگر که خدمات مستقیم یا غیرمستقیم به اسرائیل ارائه میکردند، شرکت انگلیسی گاما آوییشن نیز قرار داشت که به ارائه پشتیبانی فنی، خدمات مهندسی، طراحی و نگهداری، پروازهای نظارتی انجام شده توسط نیروی هوایی سلطنتی بریتانیا بر فراز غزه میپرداخت.
به گفته این وب سایت بدون پشتیبانی فنی ارائه شده توسط این شرکت، سازماندهی پروازهای نظارتی تقریباً روزانه بر فراز غزه از دسامبر 2023 برای نیروی هوایی سلطنتی دشوار بود.
اگرچه این مأموریت ها ظاهراً برای کمک به مکان یابی اسرا انجام شده بود، اما نگرانی هایی را نیز در مورد دخالت بریتانیا در حملات مداوم اسرائیل به فلسطینی ها و انتقال اطلاعات به ارتش اسرائیل ایجاد کرد که از آن در بمباران های هولناک استفاده میکرد.
برخلاف افکار عمومی آمریکا و جهان که از حمایت از اسرائیل در جنگ تهاجمی اش علیه غزه امتناع می ورزد، از جمله شماری از کارمندان این شرکت های بزرگ فناوری که استعفا دادند یا به حمایت خود از ارتش اسرائیل اعتراض کردند، این شرکت ها برخلاف جریان حرکت می کنند.
این امر باعث می شود که این شرکتها به شریکی در جنایات اسرائیل تبدیل شوند، به شکلی که نمیتوان با توجه به منافع کسب شده آن را توجیه کرد. شرکتهایی که فناوری آنها در خدمت رژیم صهیونیستی برای حفظ سلطه بر غزه بوده، اگرچه در این راه توفیقی نداشته است.
این خبر را در الجزیره ببینید.