شناسهٔ خبر: 7106299 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جمهوری‌اسلامی | لینک خبر

آسوشیتدپرس:

رای کنگره درباره توافق هسته‌ای حرف آخر نیست

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد: رئیس‌جمهور آمریکا می‌تواند بدون موافقت کنگره هم توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 را اجرا کند.
آسوشیتدپرس در ادامه نوشت: رای‌گیری کنگره آمریکا درباره توافق هسته‌ای در ماه سپتامبر به عنوان بن بستی بزرگ میان باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا و قانون‌گذاران دیده می‌شود اما اگر قانون‌گذاران توافق هسته‌ای را رد کنند برای کاخ سفید شکست نخواهد بود.
رای منفی کنگره به این توافق مانع از اقدام اوباما برای اجرای آن نخواهد بود. اگرچه وی احتمالاً با انتقادات شدیدی مواجه خواهد شد این روش به وی اجازه خواهد داد این دستاورد عرصه سیاست خارجی را به سمت کارهای تمام شده در دور دوم ریاست جمهوری‌اش اضافه کند.
رئیس جمهور آمریکا برای این‌که میلیون‌ها دلار از سرمایه مسدود شده ایران را طبق توافق هسته‌ای به این کشور بازگرداند نیازی به تایید کنگره ندارد.
رابرت ساتل آف مدیرعامل موسسه واشنگتن برای سیاست شرق نزدیک، اظهار کرد: قطعنامه مخالفت آمیز کنگره علیه توافق هسته‌ای ممکن است بازتاب سیاسی داشته باشد اما تاثیرات عملی محدودی دارد. این اتفاق اختیار رئیس‌جمهور اوباما برای ورود به این توافق را تحت‌الشعاع قرار نمی‌دهد.
براساس این گزارش، قانون‌گذاران قرار است ماه آینده پس از بررسی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره آن رای‌گیری کنند. اوباما تهدید کرده است در صورت مخالفت کنگره آن را وتو خواهد کرد. با توجه به این‌که سنا و مجلس نمایندگان در حال حاضر تحت کنترل جمهوری‌خواهان قرار دارد انتظار می‌رود آنها توافق را رد کنند. کنگره برای خنثی کردن وتوی رئیس‌جمهور به دو سوم آرا نیاز خواهد داشت.
تاکنون 34 سناتور دموکرات و مستقل از توافق هسته‌ای حمایت‌کرده‌اند. در مجلس نمایندگان نیز بیش از 45 دموکرات حمایت خود را اعلام کرده‌اند. نانسی پلوسی نماینده کالیفرنا گفته است برای حفظ وتوی رئیس‌جمهور از توافق پشتیبانی می‌کند. این در حالی است که تنها 10 نماینده دموکرات در مجلس نمایندگان با توافق هسته‌ای مخالفت کرده‌اند.
به گزارش آسوشیتدپرس، رئیس‌جمهور می‌تواند برخی تحریم‌های آمریکا را تعلیق کند. وی می‌تواند دستورات جدیدی صادر کند که اجازه دادوستدهای مالی را می‌دهد که در حال حاضر ممنوع هستند. در بخش مالی نیز، اوباما می‌تواند از دستورات اجرایی برای حذف نام اشخاص و شرکت‌های ایرانی خاص شامل بیش از 20 بانک ایرانی از فهرست آمریکا استفاده کند بدین معنی که آنها دیگر هدف تنبیه‌های اقتصادی قرار نخواهند گرفت. اما تنها این کنگره است که می‌تواند تحریم‌های قانونی را بردارد که سخت‌ترین آنها هستند و بخش انرژی ایران، بانک مرکزی و بخش‌های خاصی از اقتصادش را هدف قرار می‌دهند. هرچند کارشناسان می‌گویند که اوباما خود می‌تواند تاثیر برخی از این تحریم‌ها را خنثی کند و با اروپایی‌ها برای تلطیف تاثیرات آنها همکاری داشته باشد. مارک دوبوویتز یک عضو بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در واشنگتن در تایید این مساله گفت: رئیس‌جمهور اوباما می‌تواند لغو اغلب این تحریم‌ها را با استفاده از دستورات اجرایی ممکن کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در پایان گزارش خود تاکید کرد: رای ماه سپتامبر کنگره حرف آخر نخواهد بود.
* نامزد جمهوری‌خواه: کنگره چه توافق هسته‌ای را رد یا تایید کند،‌ ایران تمام منافع مالی آنرا به ‌دست می‌آورد
یک نامزد جمهوری‌خواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: کنگره چه توافق هسته‌ای را رد کند یا مورد تایید قرار دهد،‌ ایران تمام منافع مالی این توافق را به‌دست خواهد آورد.
دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه انتخابات سال 2016 میلادی آمریکا در گفتگو با شبکه "ان.بی.سی" در پاسخ به این سوال که اگر رئیس‌جمهور شود چه تعاملی با توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 خواهد داشت؟ گفت: من بسیار سخت خواهم بود اما با توجه به این که ایران در نتیجه این توافق به تمام پول خود دست می‌یابد کار دشواری خواهد بود. آیا می‌دانید که حتی اگر توافق در کنگره آمریکا رد شود، آن‌ها (ایرانی‌ها) باز هم به این پول دست خواهند یافت.
ترامپ ادامه داد: این چیزی است که هفته گذشته متوجهش شدم. نمی‌توانستم باور کنم که حتی اگر توافق هسته‌ای مورد مخالفت قرار گیرد ایرانی‌ها به همه این پول دسترسی خواهند یافت. ایران به شکلی غیرقابل باوری قدرتمند و ثروتمند خواهد شد.
به گزارش «ان.بی.سی» کارشناسان می‌گویند که حرف دونالد ترامپ درست است، بدین معنی که حتی اگر کنگره لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران را تصویب نکند، تهران قادر خواهد بود به بخش اعظمی از سرمایه بلوکه شده خود که هم اکنون به آن دسترسی ندارد، دست پیدا کند. این به این دلیل است که دیگر کشورها و نهادهای بین‌المللی شامل اتحادیه اروپا و سازمان ملل می‌توانند اجرای تحریم‌های‌شان علیه ایران را متوقف کنند.
شورای امنیت سازمان ملل، توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5‌ را که اواسط ژوییه حاصل شد با تصویب قطعنامه‌ای مورد تایید قرار داد که این موضوع لغو تحریم‌ها را تضمین می‌کند.
براساس این گزارش، با این حال بخشی از پول ایران هم‌چنان به تحریم‌های آمریکا گره خورده است، بنابراین تهران به تمام سرمایه‌اش دست نخواهد یافت. اما اغلب کارشناسان می‌گویند که دیگر کشورها احتمالا تصمیم به توقف اجرای تحریم‌ها خواهند گرفت و مهم نیست که آمریکا چه تصمیمی می‌گیرد.
هم‌چنین این نکته هم حایز اهمیت است که کنگره بخواهد تحریم‌ها را حفظ کند. چون در صورت رای مخالف به توافق هسته‌ای اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا آن را وتو خواهد کرد و این در حالی است که قانونگذاران رای کافی برای خنثی کردن وتوی رئیس‌جمهور در اختیار ندارند.
* خبرنگار آمریکایی: رد برجام درکنگره ضربه سنگینی به اقتصاد آمریکا می‌زند
خبر دیگر اینکه یک خبرنگار آمریکایی با هشدار به کنگره در مورد رد برنامه جامع اقدامات مشترک توافق شده بین ایران و 1+5 در وین، خاطرنشان کرد: مخالفت احتمالی گنگره با توافق وین به اقتصاد آمریکا ضربه سنگینی وارد می‌کند.
فینیان کانینگم خبرنگار و مفسر سیاسی در گفتگو با شبکه تلویزیونی راشا تودی روسیه گفت: باراک اوباما از عواقب رد برجام برای اقتصاد آمریکا اطلاع دارد و به همین دلیل به کنگره در مورد پیامدهای این مساله هشدار داده و خواستار تایید توافق هسته‌ای توسط نمایندگان شده است.
کانینگم افزود: آمریکا در مساله هسته‌ای ایران در برابر یک انتخاب قرار گرفته است که یا باید برجام را تایید کند یا این که برای جنگ دیگری در منطقه خاورمیانه آماده شود.
خبرنگار امریکایی گفت: در واقع اوباما با هشدار به کنگره در باره عواقب رد توافق هسته‌ای، توجه نمایندگان مخالف این توافق را به تاثیرات مخرب عدم تایید آن برای اقتصاد آمریکا و دلار این کشور جلب کرد.
کانینگم خاطرنشان کرد: جان کری وزیر امور خارجه آمریکا هم به تازگی هشدار داد که عدم تایید توافق هسته‌ای منجر به سقوط جایگاه دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی خواهد شد.
مخالفت جمهوریخواهان در کنگره با برجام با توجه به نزدیکی زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تشدید می‌شود تا از این طریق به نامزدهای حزب دمکرات ضربه وارد آید و مانع پیروزی نامزد این حزب در انتخابات شوند.
اوباما رئیس جمهوری آمریکا هم با هشدار به مخالفان برجام اعلام کرده که در صورت رد توافق وین در کنگره، این تصمیم را وتو خواهد کرد.