به گزارش خبرگزاری مهر، در پی اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا که گفته توافق با ایران «خوب» خواهد بود، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران در گفتوگویی در واکنش به آن بیان کرد که «مشخصاً کافی نخواهد بود و وضعیت در حال حاضر، بسیار دشوارتر از قبل است».
ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی، از جمله آمریکا، به بهانه ناقص بودن آن خارج شد و با در پیش گرفتن سیاست «کارزار فشار حداکثری» تحریمهای پیشین علیه ایران را که طی این توافق لغو شده بودند، بازگردانی کرده و تحریمهای جدیدی را نیز علیه ایران اعمال کرد.
عراقچی در گفتوگویی اختصاصی با شبکه انگلیسی اسکای نیوز درباره تهدیدات علیه تأسیسات هستهای ایران تاکید کرد: صراحتاً گفتهایم هرگونه حمله به تأسیسات اتمی ما با پاسخی فوری و قاطع روبرو خواهد شد. اما فکر نمیکنم چنین کار دیوانهواری کنند. این کل منطقه را به فاجعهای بسیار بد تبدیل میکند.
او در این گفتوگو در واکنش به ابراز تمایل ترامپ به توافق با ایران گفت که بهرغم آمادگی او برای شنیدن صحبتهای رئیسجمهور آمریکا، ترغیب کردن ایران به آغاز مذاکراتی تازه با آمریکا برای توافقی دیگر، با توجه به آنچه برای توافق سال ۲۰۱۵ رخ داد، نیازمند اقدامات بیشتری است.
وزیر امور خارجه ایران بیان کرد: وضعیت کنونی متفاوت و بسیار دشوارتر از قبلی است. طرف مقابل باید اقدامات زیادی برای جلب اعتماد ما انجام دهد. ما چیزی جز کلمه «خوب» نشنیدهایم و مشخص است که این کافی نیست.
عراقچی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «شما آماده هستید که به ترامپ شانسی بدهید که حداقل به آنچه میگوید گوش دهید»، گفت: بله، البته.
او در پاسخ به سوالی درباره اینکه «اگر او چیزهای درستی بگوید و با احترام به سمت شما بیاید، شما با ترامپ گفتوگو میکنید؟»، گفت: در این صورت، ما تصمیم میگیریم. من به شما نمیگویم که هر چیزی ۱۲ که او میگوید را رد میکنیم.
او در بخش دیگری از این گفتوگو در واکنش به ایده ترامپ برای غزه پساجنگ، مبنی بر انتقال مردم غزه به کشورهای دیگر به طور موقت و طولانیمدت به بهانه بازسازی این منطقه جنگزده، با کنایه به چشمداشت ترامپ به خریداری جزیره گرینلند که تحت حاکمیت دانمارک قرار دارد و در شمالگان واقع شده، گفت: پیشنهاد من چیز دیگری است. به جای فلسطینیها، اسرائیلیها اخراج و به گرینلند فرستاده شوند تا با یک تیر دو نشان بزنند.
وزیر امور خارجه ایران در ادامه این گفتوگو در پاسخ به سوالی درباره تأثیر درگیریها با رژیم صهیونیستی بر گروههای مقاومت منطقه، از جمله حزبالله لبنان و حماس گفت: حماس و حزبالله آسیب دیدهاند. اما در عین حال، در حال بازسازی خود هستند. چراکه همان طور که قبلاً گفتهام، این یک جنبش فکری، یک تفکر، یک هدف و آرمانی است که همواره وجود خواهد داشت.
متن کامل پرسش و پاسخ وزیر خارجه در این گفتگو به شرح زیر است:
از یک طرف دونالد ترامپ از توافق هستهای خارج شد و اقدامهای خصمانه (علیه ایران) انجام داد. اما در حال حاضر او میگوید که توافق با ایران خوب خواهدبود، بنابراین به نظر میرسد دونالد ترامپ میخواهد ادامه دهد. آیا ایران نیز آماده است که در دوران ریاست جمهوری او با آمریکا مذاکره کند؟
من احتمال یک توافق جدید یا دور جدید مذاکرات را انکار نمیکنم، اما میخواهم شما را به این واقعیت ارجاع دهم که ما اکنون نسبت به زمان گذشته بی اعتمادی بسیار بیشتری داریم.
اما او اکنون میگوید که توافق میخواهد و اگر با احترام برخورد کند، آیا مذاکره میکنید؟
من آن را رد نمیکنم، میخواهم بگویم که اکنون بی اعتمادی بسیار بیشتری بین ما وجود دارد و ما باید ابتدا بر این بی اعتمادی غلبه کنیم. باید اعتماد کافی برای ایران وجود داشته باشد تا بار دیگر وارد مذاکرات شود و فکر میکنم ما هنوز کمی با آن نقطه فاصله داریم، همانطور که گفتم منتظر شنیدن سخنان او هستیم. بله، البته که توافق خوب است اما چه توافقی؟
منطقه غرب آسیا متشنج است و در قلب این تنش روابط ایران و آمریکا قرار دارد. آیا باتوجه به آنچه از رئیس جمهور جدید آمریکا میشنوید، امیدواری به کارساز بودن گفتگو دارید؟
دیپلماسی مبتنی بر امید است، ما هرگز امید خود را برای هیچ تلاش دیپلماتیک از دست نمیدهیم. ما این تجربه را در گذشته داشته ایم و توانستیم این مسئله دشوار را از طریق دیپلماسی حل کنیم و این تجربه را میتوان تکرار کرد، اما باز هم باید بگویم که وضعیت متفاوت و بسیار دشوارتر از دور قبل است، باید کارهای زیادی از طرف مقابل انجام شود تا اعتماد ما را جلب کند.
پس شما آن را رد نمیکنید، اما میخواهید چیزهای بیشتری از دونالد ترامپ و دولت او بشنوید؟
البته، ما چیزی غیر از کلمه مثلاً خوب نشنیده ایم و بدیهی است که این کافی نیست.
شما در یکی از گفت و گوهای خود به وجود مسیر جایگزین در صورت عدم توافق اشاره کردید. آیا میتوانید توضیح دهید که منظور شما از یک مسیر جایگزین چیست زیرا بسیاری از مردم میگویند این بدان معناست که ایران احتمالاً از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای خارج میشود. جایگزین ایران این خواهدبود؟
صادقانه بگویم؛ من نمی دانم چه جایگزینی خواهد بود، اما فکر میکنم شما درک میکنید که ما مسیر مذاکره و اعتمادسازی را در برنامه هستهای صلح آمیز خود امتحان کردیم اما تبدیل به یک تجربه ناخوشایند شد و تحریمها بازگشتند، پس آن جایگزین چیست؟ پاسخ صادقانه من به شما این است که الان نمیدانم گزینه جایگزین ایران چه خواهد بود زیرا در دست بررسی است و بحث بسیار داغی در این باره در جریان است. بحثها در این باره در همه سطوح حتی در کوچه و خیابان در میان مردم عادی به شدت در جریان است.
در داخل ساختار سیاسی ایران برخی خواهان دیپلماسی هستند، سایرین چه میگویند؟
دیدگاههای مختلفی وجود دارد، نمی دانم کدام یک در پایان تبدیل به حرف آخر خواهد شد. اما بحث در جریان است ما در ماه اکتبر به این نقطه می رسیم که باید تصمیم بگیریم، به همین دلیل است که به شما گفتم اکتبر امسال میتواند یک نقطه بحران باشد و آنها باید قبل از رسیدن به این نقطه از بحرانی شدن اوضاع جلوگیری کنند.
آیا شما آماده هستید به دونالد ترامپ فرصتی بدهید تا حداقل به آنچه او میگوید گوش دهد؟
بله، البته.
و اگر او رویکرد درست را با احترام با شما در میان بگذارد، شما با دونالد ترامپ صحبت خواهید کرد؟
در آنصورت تصمیم خواهیم گرفت
اگر او به نکات خوبی اشاره کند، شما با آمریکا مذاکره خواهید کرد؟
همانطور که به شما گفتم، ما در این باره تصمیم خواهیم گرفت، من به شما نمی گویم که ما هر آنچه را که او میگوید رد خواهیم کرد، البته ما سخنان او را در نظر خواهیم گرفت و در مورد آن بحث خواهیم کرد. ما همیشه تصمیمات منطقی گرفته ایم و این این را ثابت کرده ایم.
ما شنیده ایم که وزیر امور خارجه اسرائیل میگوید زمان بهتری برای حمله به ایران وجود ندارد. ایران در ضعیفترین حالت خود قرار دارد و دونالد ترامپ گفته است که اگر توافقی انجام نشود آماده است از اسرائیل حمایت کند. چقدر نگران این چشم انداز هستید؟
این یک تهدید جدید نیست و آنها میدانند که این یک تهدید واقعی نیست، زیرا آنها تواناییهای ما را برای پاسخ میدانند و ما روشن کرده ایم که هر گونه حمله به تأسیسات هستهای ایران با یک پاسخ فوری و قاطع مواجه خواهد شد. اما فکر نمیکنم آنها دست به چنین اقدام دیوانهواری بزنند. این اقدام کل منطقه را تحت الشعاع قرار خواهد داد و فاجعهبار خواهدبود. من فکر میکنم این یک تهدید واقعی نیست.
دونالد ترامپ اخیراً گفت که یک گزینه درباره غزه پساجنگ میتواند پاکسازی غزه باشد، او پیشنهاد کرد که فلسطینیها به جای دیگری نقل مکان کنند. آیا این خط قرمزی برای ایران است و اگر این اتفاق بیفتد، ایران چه خواهد کرد؟
خوب من فکر میکنم این پروژهای است که بسیاری در گذشته سعی کردند آن را امتحان کنند اما همه آنها شکست خوردند. فلسطین را نمیتوان از روی نقشه منطقه حذف کرد و فلسطینیها را نمیتوان اخراج کرد. بنابراین پیشنهاد من چیز دیگری است. به جای فلسطینیها، سعی کنید اسرائیلیها را اخراج کنید، آنها را به گرینلند ببرید تا بتوانند با یک تیر دو نشان بزنند. هم مشکل گرینلند و هم اسرائیلیها را حل کنند.
پس شما فکر نمیکنید اسرائیلیها حق دارند در کشوری که آنها سرزمین خود میدانند زندگی کنند؟
همه حق زندگی دارند اما هیچکس حق اشغال سرزمینهای دیگران را ندارد و این سرزمین فلسطین است و فلسطینیها باید برای سرزمین و سرنوشت خود تصمیم بگیرند.
در سال گذشته ما شاهد تضعیف حماس و حزب الله بودیم و شاهد (شهادت) سیدحسن نصرالله و اسماعیل هنیه. دولت بشار اسد متحد ایران هم در سوریه سقوط کرد. آیا درست است که بگوییم استراتژی شما در منطقه نیاز به تجدیدنظر دارد؟ میتوانید ببینید که اوضاع برای ایران تغییر کرده است؟
من معتقدم که به مقاومت ضرباتی وارد شده است، اما باید بدانیم که مقاومت، یک مکتب فکری است، آرمانی است که هنوز زنده است و هنوز وجود دارد و نفس میکشد. درست است، حماس و حزب الله آسیب دیده اند اما در عین حال در حال بازسازی خود هستند. مقاومت یک مکتب فکری است و همیشه خواهد بود.