فیلم گزارش را این‌جا ببینید
عصر ایران ــ در جدیدترین بخش از برنامه‌های تحلیلی در زمینه قتل جان اف کندی، مهمان برنامه، جرالد پوزنر، نویسنده و روزنامه‌نگار نامزد جایزه پولیتزر و مولف کتاب پرفروش «پرونده بسته شد: لی هاروی ازوالد و ماجرای قتل کندی»، به تشریح مسائل پیچیده مربوط به این پرونده پرداخته است. پوزنر در ابتدای صحبت‌های خود به نقش مهم و شناخته‌شده خود در تحلیل حادثه قتل رئیس‌جمهور آمریکا اشاره کرده و اظهار داشت که اگر کسی از ماجرای قتل کندی باخبر باشد، قطعا خود او است.
در ادامه، پوزنر به موضوع افشای اسناد مربوط به قتل کندی اشاره کرده و توضیح داد که پس از اعلام دولت آمریکا مبنی بر خارج کردن برخی اسناد از طبقه‌بندی، او در توییتی نوشت که “بالاخره موعد شفافیت فرا رسیده است”. او افزود که چندین هزار سند و مدرک در این زمینه هنوز به صورت کامل یا جزئی سانسور شده‌اند و از دید عموم پنهان مانده‌اند.
پوزنر در ادامه به پرسش‌های مطرح‌شده درباره علت این پنهان‌کاری‌ها پاسخ داد و گفت: “من و الیزابت سال‌ها درباره افشای این اسناد بحث کرده‌ایم، ولی هیچ‌گاه نمی‌دانستیم که آیا یک رئیس‌جمهور آمریکایی دستور به افشای کامل این اسناد خواهد داد یا نه. به نظر می‌رسد هنوز حدود 3500 سند وجود دارند که افشا نشده‌اند.” وی در توضیح افزود که سازمان سیا بر این باور است که افشای این اسناد می‌تواند امنیت افراد مرتبط با این سازمان را در معرض خطر قرار دهد، به ویژه افرادی که در گذشته به عنوان افسر اطلاعاتی در جمع‌آوری اطلاعات به سازمان سیا کمک کرده‌اند.
در نقطه مقابل، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، این نگرانی‌ها را نادیده گرفته و بر اهمیت افشای این اسناد برای آگاهی مردم آمریکا تاکید کرده است. ترامپ گفته است: “این اسناد برای مردم آمریکا اهمیت دارند و آن‌ها حق دارند بدانند که دولت کشورشان درباره این ترور چه اطلاعاتی در اختیار دارد.”
پوزنر همچنین به نظریه‌های مختلفی که درباره پنهان‌کاری‌های مرتبط با این پرونده مطرح است، اشاره کرد. برخی معتقدند که اطلاعاتی از دید عموم پنهان شده و ممکن است تیوری‌های توطئه به حقیقت نزدیک شوند. اما پوزنر در پاسخ به این نظرها تصریح کرد که: “من فکر می‌کنم که این تصمیم از جانب ترامپ یک تصمیم درست است، زیرا در نهایت افشای این اسناد ممکن است باعث شرمساری سازمان سیا شود، حتی اگر این اسناد به هیچ عنوان دست داشتن سیا در ترور را اثبات نکنند.”
در این بخش، پوزنر به نکته‌ای جالب اشاره کرد و گفت: “این اسناد ممکن است حاوی اطلاعاتی در مورد فعالیت‌های مالی و مالیاتی لی هاروی ازوالد، جک روبی و دیگران باشند، که معمولا برای همیشه از دید عموم پنهان نگه‌داشته می‌شوند.” او افزود که این ممکن است هزینه سیاسی زیادی برای سازمان سیا به دنبال داشته باشد، به ویژه اگر مشخص شود که این سازمان از رفتارهای غیرعادی ازوالد قبل از ترور آگاه بوده و این اطلاعات را با اف‌بی‌آی در میان نگذاشته است.
پوزنر همچنین درباره چالش‌های ناشی از پنهان‌کاری‌های گذشته توضیح داد و گفت: “ممکن است افشای این اسناد به بروز ناامیدی میان کسانی منجر شود که انتظار دارند با افشای اطلاعات شگفت‌انگیزی مواجه شوند، اما باید به یاد داشت که این پرونده هرگز هیچ مدرک قطعی از وجود یک توطئه گسترده یا طرح سازمانی برای قتل کندی ارائه نداده است.”
در نهایت، پوزنر به شفاف‌سازی در مورد نظریه‌های توطئه پرداخته و اظهار داشت که حتی اگر افشای اسناد به وضوح نخواهد توانست تمامی نظریات توطئه را رد کند، اما قطعا اطلاعات جدیدی که از این اسناد به دست خواهد آمد، می‌تواند در تحلیل‌های بعدی کمک زیادی به روشن شدن حقیقت کند.