خانم خدیجه عباسی استاد مدرسه علمیه الزهرا (س)اراک در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، اظهار داشت:سوالی که اینجا مطرح است این است که چرا با اینکه هارون امپراطور بوده است و شرق و غرب جهان در قلمرو حکومت وی بود و ظاهراً امام موسی کاظم (ع) به دلیل نداشتن قدرت، تهدیدی برای حکومت وی محسوب نمیشد، اقدام به بازداشت امام نمود؟و سوال دوم اینکه که چرا پس از بازداشت امام موسی کاظم (ع) اقدام به شهادت آن حضرت نمود؟
وی افزود :در پاسخ به سوالات باید گفت چندین علت وجود دارد که هارون تصمیم گرفت امام را به شهادت برساند.
عباسی در بررسی علل نخست تصریح کرد: غرض از بازداشت و حبس امام علیه السلام در زندان این بود که رابطه امام (ع) با شیعیان قطع شود و مانع از تلاش سیاسی و فرهنگی آن حضرت شوند. اما بازداشت امام جواب نداد چرا که یکی از اصحاب خاص امام به نام موسی بن ابراهیم المروزی به دلیل اینکه معلم سندی بن شاهک اعتماد وی را جلب کرده و نفوذ در زندان پیدا کرده بود از دانش امام بهره برده و آنچه را که از امام آموخته بود در قالب کتاب تدوین نمود و همچنین علی بن سوید یکی دیگر از اصحاب امام با نفوذ در زندان ، استفتائات شیعیان را به داخل زندان برده و پرسشها را به امام رسانده پاسخها را دریافت مینمود.
طبیعی بود تلاش امام از چشمان ماموران هارون پنهان نمیماند چرا که هارون میدید امام درسختترین شرایط امنیتی دست از تلاش برنمیدارد.
عباسی اضافه کرد:علت دوم نفوذ معنوی امام روی زندانبانان بود که تبدیل به یک بحران برای هارون شده بود و به همین دلیل در این مدت پیوسته جای زندان امام را عوض میکرد و از زندانی به زندان دیگر منتقل مینمود از همین رو نخست امام را از مدینه به بصره آورد و تحویل عیسی بن جعفر داد تا در زندان وی در حبس بماند زمان کوتاهی نگذشت که او آنچنان تحت تاثیر حالت عارفانه امام قرار گرفت و به هارون نوشت یا او را از من تحویل بگیر وگرنه او را آزاد خواهم کرد هارون امام را به بغداد آورد و تحویل فضل بن ربیع داد ولی او چنان تحت تاثیر حالت عارفانه امام قرار گرفت که زمینه آسایش را برای امام فراهم کرد هارون این بار امام را از فضل بن ربیع تحویل گرفت و به فضل بن یحیی سپرد او نیز تحت تاثیر رفتارهای امام قرار گرفت هارون این بار دستور داد که فضل بن یحیی را ۱۰۰ ضربه شلاق زده و امام را به سندی بن شاهک تحویل داد هارون که خود را عملاً شکست خورده میدید از سر عقده حقارت اقدام به شهادت امام موسی بن جعفر علیه السلام کرد.
وی علت سوم را شکست در مذاکرات دانست چرا که هارون تصمیم داشت با مذاکرات شخصیت امام را بشکند و نیازی به حذف فیزیکی نباشد از این رو وزیرش یحیی بن خالد را فرستاد که پیشنهاد کرد که امام تقاضای عفو کند و از این طریق آزاد شود اما امام دست رد به سینه هارون زد و هارون چون در این مرحله نیز شکست خورد تصمیم گرفت امام را به شهادت برساند.
این استاد حوزه خاطر نشان ساخت: چهارمین علت ،شکست در ترور شخصیت امام (ع) است چرا که هارون برای اینکه امام را از چشم همه ساقط کند برای آخرین اقدام به کثیفترین کار دست زد و آن اینکه یکی از زیباترین کنیزان قصر را به زندان فرستاد ولی این کنیز آنچنان تحت تاثیر امام قرار گرفت که نه تنها در این مدت مشغول عبادت شد بلکه شاهد دیدن کرامت از امام شد و این کرامت را برای هارون بازگو کرد.
وی در ادامه بیان کرد:از آنجایی که هیچ یک از توطئههای هارون علیه امام موسی کاظم(ع) جواب نداد و کشف آنها هارون را بی آبرو میکرد از کنیز خواست کراماتی که از امام مشاهده کرده برای کسی بازگو نکند و از سندی ابن شاهک هم خواست که امام را مسموم کند.
عباسی در پایان ابراز داشت: امام موسی کاظم (ع) به جرم حق گویی و به جرم ایمان و تقوا و علاقه به مردم زندانی شد و در نهایت حاکمیت نتوانست جلوی نفوذ معنوی امام را بگیرد در نهایت او را به شهادت رساند.